Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Pořád jste se těšili, kdy už v rámci představování belgických ovčáků přijde na řadu i maliňák? Tak ten nejrozšířenější, nejoblíbenější, nejpracovitější a nejbláznivější typ je tady! A není snad člověka zkušenějšího, který by nám ho mohl představit lépe…


Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!
Iveta Panýrková 23.12.2020 35877x Rozhovory o plemeni

Jednou z nejznámějších, nejstarších a nejúspěšnějších chovatelských stanic belgických ovčáků – malinois v České republice je de Alphaville Bohemia  chovatelky Jitky Pospíchalové, která tyto psy chová již od roku 1994. A právě z jejího chovu vzešlo mnoho úspěšných jedinců, a to jak po pracovní, tak i po exteriérové stránce. Proto nás velice těší, že si na nás paní Jitka udělala čas a podělila se s námi o své zkušenosti.

Jitko, patříte k nejvýznamnější chovatele maliňáků u nás. Proč jste si  vybrala právě toto plemeno a jak dlouho se mu věnujete?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Malinois mě uchvátil už v mých třinácti letech, kdy jsem toto nádherné praktické pracovní  plemeno viděla poprvé v Hradci Králové na Mistrovství  Evropy ve výkonu psů. A protože byl zbarvením a černou maskou stejný jako můj voříšek, kterého jsem v krutých mrazech zachránila, tak jsem se rozhodla, že si jej jednou pořídím. A to se také za pět let podařilo.

Vaše chovatelská stanice funguje od roku 1994 a její odchovy najdeme prakticky po celém světě. Řekla byste nám něco víc o svém chovu?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Maliňáky chovám letos již dvacet tři let a ve svém chovu jsem opravdu velmi náročná jak  na sebe, tak i na své psy. Chci, aby byli nejen pracovití, ale zároveň aby chtěli pracovat pro svého psovoda, byli dostatečně drsní, zdraví a aby i dobře vypadali!!! To abych nemusela na dálku dobu přemýšlet, jestli to je maliňák, nebo nějaký kříženec, či dokonce jiné plemeno.

 

V chovu jsem na sebe i na své psy velmi náročná. Chci, aby byli pracovití a zároveň chtěli pracovat pro svého psovoda a navíc i vypadali jako maliňáci!

Když se zeptám na vašeho nejlepšího psa, který by to byl?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Určitě Falcon de Alphaville Bohemia, kterého jsem dala jako svatební dar bývalému manželovi panu Dušanu Pospíchalovi.  Falcon byl opravdu pan pes, který se rodí jeden z tisíce. Měl nádhernou povahu  – dokázal být klidný, přitom byl i temperametní,  vyrovnaný a zdravě sebevědomý pes samec, který nikdy neublížil ani feně, ani štěněti, přitom se v zákusech nezmýlil a stal se mistrem v obranách na mistrovství republiky všech plemen. Byl i krásně sytě červený s černou maskou, takže měl  i impozantní vzezření.  A navíc dával stejně výborná štěňata a ještě vylepšoval  zdraví minulých generací.

Jitko, německý ovčák byl dlouhé roky jedničkou mezi pracovními psy. Dnes mu velmi těsně šlape na paty právě maliňák. Čím si myslíte, že to je?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Domnívám se, že je to hlavně progresivitou chovatelů malinoisů jak  u nás, tak i v celé Evropě, stále se  zdokonalujícími  metodami  výcviku a ambiciózností psovodů.  Tou progresivitou myslím to, že mnoho vynikajících chovatelů malinoisů mělo a má v sobě krev původních lidí z venkova, kteří obhospodařovali půdu, chovali domácí zvířata a byli neunavitelně pracovití a vynalézaví. A protože byli tak nároční k sobě, tak byli také stejně nároční i k druhým, v tomto případě ke svým psům, kteří  je doprovázeli na každém kroku, pomáhali jim jako ovčáčtí psi,  i jako ochránci majetku. Přitom potřebovali, aby to byli odolní,  neunavitelní a zdraví psi, kteří odolají i špatným klimatickým podmínkám. A protože to byli většinou sami chovatelé hospodářských zvířat, našlo se mezi nimi dost příznivců chovu psů, kterým šlo o upevňování a vylepšovaní  vlastností jejich pracovních psů. Tím se stalo, že nedocházelo k útlumu v chovu tohoto nádherného pracovního plemene, ale k jeho výraznému rozvoji. Tito chovatelé, jak už jsem řekla,

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

byli spíše drsnější  nátury s vysokými nároky, přitom si ale uměli udržet zdravý selský rozum a zvládli pracovat s citem pro chov, což byly vynikající vlastnosti pro rozvoj plemene. V posledních několika desetiletích se chov malinoisů začal razantněji orientovat na služební účely všech ozbrojených složek a také na sportovní využití. Přitom si ale plemeno díky chovatelům a vysokým požadavkům trenérů na výkon v zaměstnání ponechalo výborné zdraví.  Lidé od „malin“ jsou nastaveni na vyšší temperament, výkonnost i výdrž, přitom to jsou lidé učenliví a vynalézaví, kteří chtějí vyhrávat.  Kombinace tohoto všeho zajistila plemeni takovou oblibu a úspěšnost.

Plemeno si díky chovatelům a vysokým požadavkům trenérů na výkon v zaměstnání ponechalo výborné zdraví!

Belgičtí ovčáci jsou celkem čtyři, ostatně si o nich na eCanis povídáme již druhý měsíc. Nikdo z nich však není tak velkým pracantem a využívaným pracovním psem jako právě malinois. Proč?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

I když původně byly všechny čtyři variety hojně využívány pro pracovní účely, došlo u těch dlouhosrstých variet (groenendal, tervueren) k většímu příklonu k exteriérové straně a k výraznému odklonu od výkonu. To mělo za následek ochabnutí povahových a pracovních vlastností , ale za to se nám tu začala rodit překrásná zvířata, která svým majitelům dělala obrovskou radost po jiné stránce.  Musím ale říci, že v posledních několika letech opět  stoupá zájem o pracovní tervuereny, kteří se čím dál víc ukazují na těch nejvyšších soutěžích, přitom si ale dokáží ponechat krásný exteriér. Zatímco u těch našich čistě pracovních malinoisů jsem mnohdy smutná nad tím, kam se vzhled maliňáků dostává. A myslím, že je to veliká škoda, protože je to výrazný odklon od standardu, který vytvořili a roky udržovali ti drsní sedláci, kterým tento exteriér zajišťoval výborné zdraví po generace.

V čem vy vidíte jedinečnost svého plemene, kterou byste nadnesla?

V rychlosti, razantnosti,  temperamentu a ochotě pracovat pro svého psovoda. Také v jeho odolnosti a neunavitelnosti při extrémních klimatických podmínkách.

Proč si myslíte, že maliňák tak stoupá na své oblibě?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Protože lidé vidí jeho výkony na mistrovstvích světa a ty v kombinaci s perfektním předvedením, například při poslušnosti v IGP, jsou mnohdy opravdu nepřekonatelné. Navíc je to plemeno poměrně zdravé vzhledem k obrovskému  rozšíření. To vše následně přitáhne všechny aktivní a sportovně založené lidi to s ním zkusit.

Pojďme se podívat na chov, kam dle vás směřuje a kam by směřovat měl?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Nároky na pracovní využití stoupají  a to jak ve sportu, tak i ve služebním využití. A bohužel mnoho chovatelů jede tzv. na krev, tedy zajímá je pouze výkon. Jakoby ostatní aspekty, jako jsou zdraví a standard ani neexistovaly. To se nám všem může časem vymstít. Na druhou stranu ale musím říci, že ještě před pár lety byli maliňáci většími drsňáky.  Razanci a bojovnost předváděli ve všech sportech, kde to bylo žádoucí. Dnes se klade až příliš velký důraz na poslušnost  a ty opravdové rabijáky už není ani moc vidět. A to nemyslím jen v IGP! A toho se opravdu obávám.

Mnoho současných chovatelů zajímá pouze výkon, jako by zdraví a standard ani neexistovaly!

Jak byste hodnotila povahu plemene? Nemyslím to, co říká standard, ale to, jak vidíte dnešní povahy vy jako chovatelka…

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Myslím, že jejich povaha zůstala v podstatě na stejné úrovni. Jsou temperamentní, kontaktní, pořád chtějí něco dělat a být co nejvíce se svým páníčkem. Snad jen ta tvrdost  mi tam dost podstatně začíná chybět.

Je těžké ptát se na to, jak vhodní jsou k výcviku, to asi každý ví, ale pojďme se tedy zaměřit na ostatní sporty, které může BOM vykonávat. Jak vidíte tyto psy při moderních sportech, jako jsou třeba dogfrisbee, dogdancing nebo práce asistenčních a vodících psů?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Maliňák je takzvaně pro každou blbost. Je opravdu vhodný pro všechny druhy kynologických sportů, nemusíte se bát, že by nechtěl běhat agility, skákat pro frisbee, tancovat, nebo běhat po boku svého pána. K tomu všemu jsou jako zrození. Jako asistenční psi by mohli být také ještě dobře využití, a to vzhledem k obrovské chuti do aportů a chytrosti,  ale u vodících psů bych byla poněkud opatrnější vzhledem k jejich rychlým reakcím na vše.

Pro koho je maliňák vhodný, je to pes s obrovským temperamentem a to asi také není pro každého, že?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

Ano, přesně tak! Pokud jste typem člověka spíše usedlejšího, který má rád svůj klid, tak ten s maliňákem asi jen tak mít nebudete. Stále musíte být připraven na to, co se zase může stát a co váš miláček vymyslí.  To vám ale několikanásobně vynahradí  v momentu, kdy od něj budete něco vyžadovat!

Jak nejlépe tyto psy zaměstnat?

Malinois miluje pohyb, přírodu, společnost a jakoukoliv aktivitu od procházek přes běhání, skákání i plavání. Tím ho ovšem neunavíte ani po 20 km vedle kola. Za deset minut totiž bude opět nachystán na další činnost. Proto lidem radím, pokud chtějí, aby  se jim jejich maliňák unavil, aby mu zaměstnali hlavu. Aby musel přemýšlet. A pokud chtějí, aby odpočíval, tak  ho musí zavřít do kotce, kde nebude rušený například dětmi vracejícími se ze školy.  Ale to jen pro zajímavost.

Chcete-li maliňáka unavit, zaměstnejte mu hlavu!

Co byste popřála plemeni, jeho chovatelům a majitelům do budoucna?

Maliňáci jsou temperamentní, výkonní, ale hlavně zdraví!

To stejné, co si přeji pro své vlastní odchovy: aby měli štěstí na majitele a dělali jim jen radost, aby s nimi jejich páníčci byli spokojení a neprodávali je dalším lidem.  A celkově, aby se maliňáci ubírali díky lidem okolo nich tím nejlepším možným  směrem.  A aby to nadále zůstali jedni z těch nejlepších pracovních psů na světě.

Děkuji Vám za pěkný rozhovor.

 

Foto: archiv Jitky Pospíchalové

http://www.malinois.cz

 

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->