Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Bejlinka je pejskem mých snů!

Kdo se pohybuje v dogfrisbee, určitě si nemohl nevšimnout mladé závodnice Martiny Bolehovské, která v tomto sportu soutěží od svých necelých deseti let. Na každých závodech překvapuje množstvím triků, které s disky umí, souhrou se svým psem a také úžasně dlouhými hody, které předvádí v distančních disciplínách. Jste zvědaví, na co jsme se jí zeptali?


Bejlinka je pejskem mých snů!
Marie Trauškeová 19.3.2023 845x Rozhovory o výcviku

Dogfrisbee je jeden ze sportů, kde o kvalitní konkurenci není nouze, a i na běžných závodech můžete soutěžit v kategoriích, které čítají i ke stovce účastníků, často s mezinárodním složením. Prosadit se pak v takovém sportu není vůbec jednoduché, tím spíš, pokud jde o mládežníky. Martina Bolehovská to však dokázala a každý rok jde mílovými kroky dopředu. Talent ani píle ji rozhodně nechybí a ve spojení s mimořádným vztahem se svými psy tvoří skvělý tým.

Marti, vaše rodina chová chodské psy již několik let a já si tě pamatuji ještě ze soutěží dítě a pes, kde s tebou běhal krásný pes Xavi. Jak bys popsala tvé kynologické začátky?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Vyrostla jsem v rodině plné psů. Jen co jsem se naučila chodit, běhala jsem venku se štěňátky a s dospělými pejsky. Mé zkušenosti v tuto dobu byly asi tak malé jako já, kdežto cílevědomost mě několikanásobně přerostla. Vždy jsem vše chtěla dělat sama a po svém. Psi byli po mém boku během každého mého kroku, já si s nimi hrála a dávala jim všechnu svou dětskou lásku. Ve čtyřech letech se uskutečnila má první výstava právě se štěňátkem Xavikem, to, že jsem vyhrála pohár, bylo takovou třešničkou na dortu. Do první třídy jsem se věnovala pouze junior handlingu, ve kterém jsem pokračovala až do konce. Poté jsem dostala Denýska a začala neuvěřitelná cesta.

Denýsek je welsh corgi pembroke. Proč právě tohle plemeno a jak se ti s ním žije a cvičí?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Při nástupu do první třídy bylo mým největším přáním mít vlastního pejska a hrát na housle. Moji rodiče už v minulosti welsh corginku měli a věděli, jak jsou super i pro takto malou holčičku, takže hned toto plemeno prošlo do užšího výběru, kde na konec vyhrálo nad šeltií. Potom jsme našli vrh již starších štěňátek. Byla to láska na první pohled. Denýsek se do mě zamiloval od první chvíle a teď již necelých třináct let stále stojí po mém boku. Welsh corgi pembroke je úžasným plemenem k dětem. Hodně toho ve výchově odpustí. Denýsek je obrovský srdcař a pro mě by položil i život, je krásné se vždy vracet domů, když víte, že tam na vás někdo takový čeká.

Denýsek se do mě zamiloval od první chvíle a teď již necelých třináct let stále stojí po mém boku!

Vím, že jsi s ním zkoušela různé psí sporty. Nyní v některých z nich pokračuješ i s border kolií Bejlinkou. Řekla bys našim čtenářům, které a co tě na nich baví?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Z počátku jsme zkoušeli kynologii, ale s Denýskem jsme potřebovali něco trošičku jiného. Na táborech máme vždy kombinaci dogfrisbee a agility, na kterém mě baví pamatovat si všechny překážky a že se výsledek neskládá pouze z fyzické zdatnosti, ale musíte u toho hodně přemýšlet, jen Bejlinku tento sport vůbec nebaví a dělá si z něj pouze srandu. Dalším sportem je dogdancing, z něhož hodně využíváme triky do sestavy, jen mě tento sport nenadchl, protože potřebuji hodně zapojit i fyzickou stránku. Canicross mě hodně baví a jsem ráda, že jsme se konečně postavili v minulé sezóně alespoň jednou na start, je to dobré na udržení kondice během zimní pauzy. Když jsme měli sníh, jezdili jsme i na běžkách.

V dogfrisbee jsi s Denýskem zanechala nesmazatelnou stopu a už v té době jsi překvapovala triky, které s disky umíš. Jaké pro tebe byly soutěže s Denýskem?

Vždycky jsem se s Denýskem ráda postavila na start, to jeho nadšení na začátku bylo vždycky úžasné. Jen to s ním bylo hodně těžké, jakmile ucítil hárající fenu nebo jinou welsh corgu, bylo téměř nemožné udržet ho na hřišti, natož po něm chtít, aby ještě chytal disky. Přesto se ale vždy pokoušel naplnit má očekávání. Denýsek mě toho honě naučil, nikdy nic nevzdávat, vždycky je možné najít něco, na co můžeme být pyšní. Každá cena byla pro nás obrovskou motivací.

Pamatuji si, že jsi závodila i se psy jiných psovodů. Proč vlastně? A co ti to přineslo?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Měla jsem veliké štěstí, že mi dogfrisbee závodníci věřili a svěřili mi své pejsky. Bylo tomu tak, protože Denýsek měl krátké nožičky a já začala házet dál a dál a on už diskům nestačil. Přineslo mi to opravdu hodně, vyzkoušela jsem si házet různým plemenům od chodského psa přes kříženku setra a border kolie až po samotnou border kolii. Získala jsem nové zkušenosti, protože každý pes je jiný a je zvyklý na různé hody. Bezpochyby bych nebyla tak daleko, jako jsem teď, bez těchto úžasných lidí.

Od malička soutěžíš mezi dospělými, protože dětská kategorie v dogfrisbee neexistuje. Jaké to pro tebe v začátcích bylo a v kolika letech jsi nastoupila na svůj první dogfrisbee závod?

Začátky byly pro mě opravdu těžké, konkurence je veliká a já se často pohybovala ve spodní části výsledkové listiny. U dogfrisbee jsem zůstala hlavně díky lidem kolem, kteří mě stále motivovali různými způsoby, půjčovali pejsky a předávali mi své cenné zkušenosti. Můj největší dík patří Lucce Schönové, která se mě ujala a vše mě s velikou trpělivostí učila. Díky ní jsem v květnu 2015, tedy těsně před mými desátými narozeninami, nastoupila s Denýskem na svůj první závod, kde nás ocenili cenou Miláček publika, tuto cenu si budu pamatovat do konce života.

Nyní máš border kolii Bejlinku. Představila bys nám ji, prosím?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Bejlinka, celým jménem Baileys Manthy Prague, je čerstvě sedmiletá fenka. Je to pejsek mých snů. Bohužel jsme potkaly špatného člověka, který nám naši cestu velmi zkomplikoval, od určitého okamžiku se Bejlinka bála téměř všeho, dokonce i padajícího listu. Se všemi nástrahami ale úspěšně bojujeme a snad jsme na dobré cestě. Bejlinka postupně začíná věřit lidem, pejsky se naučila varovat s předstihem, že o žádný bližší kontakt nestojí, některé strachy ale stále přetrvávají. Bejlinka je všestranný pejsek, který umí tak trochu od každého, ale nejvíce se věnujeme dogfrisbee.

Bejlinka je všestranný pejsek, který umí tak trochu od každého!

Proč právě border kolie? A splnila tvá očekávání?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Border kolie se mi zdá jako super varianta pro člověka, který má aktivní život, dokáže psovi věnovat dostatečnou pozornost při výcviku a dokáže ho jak mentálně, tak i fyzicky unavit. Border kolie se mi zdá jako všestranný pes zapálený úplně pro všechno. Moje očekávání rozhodně naplnila, Bejlinka je vlastně úplně taková, jakou jsem si ji přála, i když má špatnou zkušenost. Je akční, je schopná aportovat úplně vše, všechny mé plány se mnou absolvuje s nadšením a do všeho vždy dává nejméně sto dvacet procent. Nejdůležitější věcí, kterou musí každá border kolie umět, je za mě odpočívat a být v klidu.

Jak často a jak dlouho spolu trénujete?

Dříve jsme trénovaly častěji, přibližně třikrát do týdne. Teď jsem třetím rokem doma pouze o víkendu, takže je to komplikovanější, a protože dny nejsou nafukovací, snažíme se trénovat alespoň dvakrát za týden. Během sezóny trénujeme minimálně, protože obě tak dosahujeme lepších výsledků. Hlavně ale na trénink už pak nemáme téměř žádný čas. Nejintenzivnější tréninky máme na táboře, ze kterého si odvážíme vždy spoustu nových nápadů.

Spoustu času určitě musíš v tréninku věnovat i sama sobě, jinak bys nebyla tolikrát oceněná jako „trick master“...

Nejvíce triků jsem se naučila s Denýskem, doháněla jsem tím body. Baví mě výzvy, proto když mi někdo ukázal nový trik, který jsem ještě neuměla, stále jsem ho opakovala, až jsem se ho naučila, moc děkuji všem, kteří mi nové triky ukazovali a učili mě je. Ráda si během tréninku pustím písničky a jen tak zkouším skládat za sebe všechny triky, které umím. Triky jsou něco, co dělá freestyle zase o něco zajímavějším a nápaditějším.

Soutěžíš ve freestylu i v distančních disciplínách. Vysvětlila bys našim čtenářům, oč v nich vlastně jde?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Freestyle se nazývá královskou disciplínou, která vyžaduje největší koordinaci a trénink. Je zde několik povinných prvků, ale přesto každá sestava vypadá úplně jinak. Celý freestyle vás posuzují čtyři rozhodčí, každý z nich se zaměřuje na něco jiného a vy máte k dispozici maximálně deset disků a musíte vyhodit minimálně osmnáct hodů.

Distanční disciplíny jsou čtyři, Quadruped, Super Pro Toss & Fetch, Dogdartbee a Timetrial. Každá disciplína je v něčem odlišná, ale mají několik věcí společných. U většiny máte k dispozici pouze jeden disk, dále je pozice hráče statická a nehodnotí se využití hřiště, ale jiné parametry.

Jaký je teď tvůj osobní a závodní rekord v Quadrupedu? A máš nějaký vysněný cíl, kam bys chtěla dohodit?

Během online závodu Quadrupedu se nám povedlo mít chycený a změřený disk na 69 metrech. Na počátku sezóny jsme si posunuly závodní rekord na 63,9 metru. Během tréninků disky možná létají dál, ale většinou žádný hod neměřím. Přece jenom na závodech do toho ještě vstoupí nervozita a je to úplně o něčem jiném než doma. V Quadrupedu mám spoustu malých cílů, které mě snad brzy dovedou k mému vysněnému cíli, ke kterému se každým rokem blížím. Chtěla bych minimálně přehodit fotbalové hřiště. 

Které frisbee disky se ti osvědčily a proč?

Já závodím s disky WirbelWind a Hero Xtra Distance. Jsou středně silné a vydrží nám celou sezónu ve velmi dobrém stavu. WirbelWind disky využíváme během freestylu a Hero Xtra máme na distanční disciplíny, zejména na Quadruped. Oba druhy si jsou dost podobné. Vyhovuje mi jejich tvar i hmotnost. Jsem s nimi velmi spokojená.

Nejdůležitější je hrát dogfrisbee s disky určenými výhradně na psí sport!

Co je při výběru disku nejdůležitější?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Zvolit správnou velikost, aby pes tolik nenamáhal krční páteř. Pro malé pejsky je vhodné zvolit menší velikost, ale může se vám stát, stejně jako mně a Denýskem, že váš pes malé disky chtít nebude. Také je velmi důležité zvolit správnou měkkost, dokonce tím ulevíte i své peněžence. Odolnější disky jsou sice o něco dražší, ale za to déle vydrží a vy si na každý hod nebudete muset pořizovat nový disk. Nejdůležitější je ale hrát dogfrisbee s disky určenými výhradně na psí sport.

Vloni jsi s Bejlinkou startovala na mistrovství světa v dogfrisbee - myslím, že jako nejmladší hráčka ve Freestyle Open. Jak na tyto závody vzpomínáš?

Bylo to neuvěřitelné, postavit se na start mistrovství světa jako nejmladší účastník. Atmosféra, kterou tvořily týmy z různých zemí, byla ohromující. To, jak vás podporují, i když se vám nedaří, zažijete málo v kterém sportu. Z polské Poznaně si odvážím spoustu zážitků, zkušeností, nových vědomostí, ale hlavně silnějších přátelství s cizinci. Přála bych si, aby toto zažil úplně každý, ať už z pohledu diváka, tak i hráče.

Máš za sebou řadu úspěchů. Kterých si vážíš nejvíc?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Vážím si každého úspěchu, kdy jsme já i Bejlinka dokázaly předvést nejlepší výkon, na který jsme v daný okamžik měly. Nejhodnotnější pro mě je asi úspěch z mistrovství světa, kde Bejlinka nebyla úplně ve své kůži a ve velmi silném větru a nepřízni počasí se nám podařilo získat 39. místo ze 75 kvalifikovaných týmů, jako jediný juniorský tým. Dalším velmi hodnotným úspěchem pro mě je dvojnásobné získání titulu vicemistra České republiky v Quadrupedu žen, kde jsme se do finále probojovaly jako jediný český tým. Mám radost, že spolu stále posouváme naše hranice a nedáváme to ostatním úplně zadarmo.

Další velmi hodnotným úspěchem pro mě je dvojnásobné získání titulu vicemistra České republiky v Quadrupedu žen!

Co vše tě s Bejlinkou čeká tento rok?

Bejlinka je pejskem mých snů!

Letošní sezóna bude o něco klidnější nežli ta minulá. Určitě se na jejím počátku zúčastníme alespoň jednoho online závodu. Náš první offline závod letos nebude na hřišti v České republice, ale pojedeme si změřit síly do Maďarska a později i do Švýcarska, dále pojedeme, jako každý rok, téměř na všechny závody v České republice. Pojedeme si odechnout na dovolenou s chodskými psy, během které prozkoumáme nová místa v České republice a pojedeme na stejný tábor, na který jezdíme už více než deset let. Sezóna bude gradovat jako vždy na konci prázdnin, kdy opět vyrazíme do Maďarska na mistrovství Evropy a hned v září na mistrovství České republiky. Zbytek asi necháme na osudu, co vše letos zvládneme a dokážeme.

Kdyby chtěl nějaký mládežník s dogfrisbee začít, na koho se může obrátit? A je to třeba i příležitost pro to, najít tam nové kamarády?

České dogfrisbee určitě přivítá nové hráče. Obrátit se může na jakéhokoliv trenéra nebo přímo na mě. Mapa zkušených trenérů je umístěna na stránkách www.discdogklub.cz. Kolem dogfrisbee je spousta úžasných lidí. Pro každého nováčka to je příležitost udělat si nové kamarády, ať už mezi českými hráči nebo zahraničními, kteří do Česka jezdí ve velmi hojném počtu. V dogfrisbee závodí závodníci všech věkových kategorií.

 

Děkuji ti za rozhovor a přeji mnoho štěstí v plnění tvých snů!

 

Text: Marie Trauškeová
Foto: archiv Martiny Bolehovské, Alena Kromková, Alicja Matejuk, Markéta Malinčíková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->