Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Beardedka je prostě osobnost!

Těšíte se také na první rozhovor s chovatelem vousaté kolie? Tak je tady! Na úvod se dozvíme něco o výstavách, o úpravě srsti a také o báječné akční povaze tohoto plemene. Pojďme společně na to!


Beardedka je prostě osobnost!

Bearded kolie tvoří nedílnou součást domácnosti Kristýny Koubové a vlastně celé její rodiny. Nakonec tu svou první a jedinečnou dostala, když jí bylo pouhých jedenáct let a od té doby si život bez tohoto úžasného plemene nedovede ani představit. Dnes především ráda vystavuje, ale nebrání se ani jiným akčnějším aktivitám. To už nám ale poví sama…

Týno, ve vaší rodině nejsi jediná, kdo vlastní nebo chová bearded kolii. Proč jste se tedy doma rozhodli právě pro ni?

Beardedka je prostě osobnost!

První beardedku pořídila moje maminka s tetou pro mě, protože jsem toužila po svém vlastním pejskovi. Doma tehdy proběhlo mnoho návrhů plemen a poslední volba padla právě na beardedku. Tenkrát jsem sice toužila po fence rhodeského ridgebacka, kterého měla teta a já s ním trávila spoustu času na cvičáku, psích táborech apod., ale protože mi tehdy bylo teprve jedenáct let, nebylo pro mě toto plemeno příliš vhodné. Listovala jsem atlasem psů a přemýšlela, který pejsek by se mi líbil. Chtěla jsem nějakého většího, než byl jorkšír, kterého jsme v té době měli doma. A najednou mi padla do oka fotka krásného chlupatého pejska. S nadšením jsem běžela ukázat obrázek rodině a ta souhlasila. Rozjel se kolotoč hledání informací o tomto plemeni a čím dál víc nás zajímalo. Až mamka s tetou domluvily návštěvu v chovatelské stanici od Emy Destinové, kde měli zrovna štěňátka. Po této návštěvě bylo rozhodnuto, že právě bearded kolie bude novým členem naší domácnosti. Beardedky v této chovatelské stanici byly neskutečné milé, kontaktní a neustále v dobré náladě. Beadedka dokáže být neskutečně učenlivá a aktivní, což bylo pro jedenáctiletou slečnu něco. Dnes mohu říct, že to tenkrát byla výborná volba.

Postupem času jste se odstěhovali z pražského bytu na chalupu na Berounsku a zcela logicky se vám rozrostla i vaše čtyřnohá smečka, ovšem také o jiná plemena. Kolik máte nyní beardetek a co bys u nich vypíchla oproti ostatním?

Beardedka je prostě osobnost!

Naší společnou domácnost momentálně obývá pět bearded kolií (čtyři fenky a jeden pes). Každá z našich bearded je úplně jiná, každá je totiž osobnost. Mám doma i sestry z jednoho vrhu a i ty jsou každá jiná a přesto se ani jedna z nich nepodobá své matce. Čím jsou si však podobné všechny, bych řekla, je jejich aktivita. Je to hodně činorodé plemeno, které je v drtivé většině pro každou lumpárnu, a i když máme velmi šikovné i ostatní pejsky, tak beardedky jsou neskutečně učenlivé a podle mě i všestranně nadané. Ale mají i své stinné stránky. Například umí být pěkně uštěkané, vymyslí kde jakou lotrovinu a v neposlední řadě jsou to neskutečné herečky. I dnes, potom co máme doma beardedky téměř čtrnáct let, jsem schopná jim na kdejaký herecký výkon skočit, a to jsem si myslela, že mě už jen tak něčím překvapit nedokážou.

Beardedky umí být pěkně uštěkané, vymyslí kde jakou lotrovinu a v neposlední řadě jsou to neskutečné herečky…

Člověk má většinou zcela specifický vztah ke svému prvnímu psu, mohla bys nám tedy blíže představit svou první beardie?

Beardedka je prostě osobnost!

Moje první beardedka, jak to říct, to je naprostý unikát. Uliška, celým jménem Chuligánka od Emy Destinové… Její rodokmenové jméno ji absolutně vystihuje. Uliška byla a je moje paní učitelka ve světě psů, ale opravdu jsme si sedly a jsme parťačky na život na a na smrt. Právě ona spustila celou tu vlnu pořizování bearded kolií u nás, protože všechny v naší rodině a i mimo ni uchvátila svou povahou. Je totiž nejchytřejší z našich vousatek. Ona snad jakýkoliv cvik nebo trik pochopila, i když se jí ukázal jen jednou, byla okamžitě schopná ho zopakovat a při následném povelu už přesně věděla, co se po ní chce. Navíc je velmi všestranná. Bylo s ní možné dělat všechny možné aktivity, absolvovaly jsme spolu spousty výstav, coursingů, tréninky agility, obedience, základní zkoušky poslušnosti (kdyby panička nebyla lempl, ona by určitě složila i vyšší stupně), pasení ovcí i základy dogdancingu. Vlastně pro cokoliv jsem se nadchla, Uliška do toho se mnou šla naplno a s nadšením. A jak jsem již výše zmínila, tak i v kategorii nejlepší herečka naší smečky Uliška jasně vyhrává první místo. Dnes je této naprosto výjimečné fence téměř čtrnáct let a tak si užíváme společný čas. Když něco děláme, tak velmi rekreačně, už se jí taky do všech aktivit nechce, ale sem tam si spolu ještě i zablbneme.   

Čemu všemu se se svými koliemi věnuješ nebo ses věnovala a co je nejvíc baví?

Beardedka je vcelku ráda za každou aktivitu. Ale jak jsem už psala, každá je jiná a tím pádem ji baví i něco jiného. Já jsem se hodně věnovala se všemi svými pejsky výstavám, ale myslím, že fungování na výstavách dělají jen z lásky ke mně.

Beardedka je prostě osobnost!

Dají se vůbec nějak rozumně spojit sportovní aktivity a výstavy? Mám na mysli hlavně údržbu jejich krásné dlouhé srsti…

Myslím, že určitě dají, ale tady je velmi důležité, aby to rozumně bral i majitel beardedky. Naše psiska byla na výstavách, troufám si říct, velmi úspěšná a nikdy jsem jim nezakazovala běhat po loukách, v lese, koupat se v rybníku nebo v moři. Když má pes kvalitní srst a věnuje se jí dostatek péče, tak může v klidu na výstavu, kdy se majiteli zachce.

Kolik času průměrně zabere taková předvýstavní úprava a co všechno je vhodné udělat?

Předvýstavní úprava beardedky může zabrat tři ale také osm hodin, jde o to, v jakém stavu má pejsek srst, zda jste ho pořádně rozčesali před týdnem nebo před měsícem. Jinak beardedka musí být na výstavu samozřejmě perfektně rozčesaná, vykoupaná a může a nemusí být vyfénovaná. 

Předvýstavní úprava beardedky může zabrat tři ale také osm hodin, jde o to, v jakém stavu má pejsek srst, zda jste ho pořádně rozčesali před týdnem nebo před měsícem!

Může se běžný majitel takové věci naučit dělat sám nebo je lepší to svěřit spíše profesionálovi?

Beardedka je prostě osobnost!

Určitě je možné, aby se běžný majitel beardedky naučil všechny tyto věci dělat sám. Ideální je, když mu je ze začátku nápomocen chovatel nebo někdo, kdo už ví, co její srst potřebuje. Profesionálů existuje spousta, ale je profesionál a profesionál. Jsou případy, kdy přátelé dali svou beardedku do salonu na rozčesání a beardedka nebyla pořádně rozčesaná, ale na určitých místech ostříhaná. Proto v případě, že se rozhodne majitel předat svého psa do rukou profesionálů v salonu, doporučuji, aby tam při první návštěvě zůstal a pohlídal si, jak je se zvířetem zacházeno a zda se nepoužijí nůžky.

A teď přidám otázku na tělo, která ve vašich kruzích možná rozvíří trochu „vášně“. Celkem běžně totiž potkávám bearded kolie, které jsou méně, více nebo zcela ostříhané. Co si o tom myslíš ty? Stříhat? Nestříhat? Případně kdy?

Beardedka je prostě osobnost!

No, musím říct, že na toto téma mám jiný názor než většina ostatních chovatelů bearded kolií. Všude se řeší, že beardedka prostě ty chlupy mít má a hotovo. Další věc, která se řeší, je, že srst nejen u bearded kolií má izolační funkci i v době veder a když psa ostříháte, může se přehřát. Já mám všechny beardedky ostříhané. Nestříhám je, když jsou extrémní vedra, ale na jaře a začátkem podzimu, aby stihly do zimy ještě trochu dorůst. A ani jeden z našich psů nikdy přehřátý nebyl, nejsou totiž hloupí, aby si neuměli jít lehnout do stínu. Naopak našim seniorům se vždy velmi uleví, když jim ty chlupy navíc ostříháme a pak řádí jako za mlada. Upřímně, ti, kteří mají doma třináctiletou chlupatku a tvrdošíjně ji odmítají ostříhat, protože beardedka ty chlupy mít má, tak to považuji téměř za týrání, protože beardedky kdysi neměly ani zdaleka takové množství chlupů, jako mají dnes, k čemuž je vyšlechtili dnešní chovatelé, tedy na výstavy.

Jaká bývá v současné době na výstavách vyššího typu přibližně konkurence, řekněme třeba v otevřených třídách?

V otevřených třídách dnes je konkurence dvou až osmi jedinců. Ale byly časy, kdy se jich v této třídě sešlo běžně dvanáct, ale i třeba osmnáct.

Vousatá kolie se vyskytuje v celé škále různých barev a odstínů. Posuzují se na výstavách dohromady nebo odděleně? A dá se třeba říci, která z nich je více žádaná, vzácná nebo v kruhu preferovaná?

Beardedka je prostě osobnost!

U bearded kolií můžeme potkat čtyři barvy – černou, modrou, hnědou a plavou. Všechny barvy se posuzují dohromady. Nejběžnější barva je černá, potom hnědá a nejdéle se čeká na štěňátka modré a plavé barvy. Již delší dobu jsem se nesetkala s tím, že by ve výstavním kruhu nějaký rozhodčí určitou barvu preferoval. Možná občas někteří mírně upřednostňují černou kvůli sytému pigmentu. Ale stalo se nám s naším hnědým psem, že se nás pan rozhodčí zeptal, zda je tato barva u bearded kolií vůbec standardní. 

A jak je tomu v tomto ohledu při výběru chovného páru?

Barvy se mohou mezi sebou křížit dle libosti. Z mého pohledu je ale vhodné, aby na sebe nebyly dávány tzv. „ředěné“ barvy (modrá a plavá), potom je tam totiž o něco větší riziko problému s pigmentem. Jinak barvy, které daný pár může dát dohromady, je dané genetikou a to by bylo na samostatnou kapitolu, kterou je mimochodem možné najít výborně zpracovanou v knize Bearded kolie do Pavlíny Vazdové (kapitola Barvy, barvy, barvičky).

Kterého výstavního úspěchu s některou ze svým beardetek si nejvíce ceníš a proč?

Beardedka je prostě osobnost!

Musí přiznat, že nevím. Výstavních úspěchů bylo hodně, ať už s našimi beardedkami nebo mými odchovanci. A každého, ať byl menší či větší, jsem si neskutečně užila. Někdy to mohl být BIS s mým odchovancem, jindy BIG s mou fenkou a někdy úplně stačil CAC s mojí nejmladší beardedkou, která je tak trošku trdlo. Ale každý ten úspěch, ať už s mými hafany nebo s mými odchovy, jsem si vždy moc užila a byla na naše psiska moc pyšná.

A co bys popřála na závěr tomuto krásnému plemeni do budoucna?

Aby nebylo chováno pouze na výstavy, ale aby v plemeni byla zachována také ta super, ta pravá beardedčí povaha – akční, pohodová a chytrá. A hlavně aby toto plemeno bylo zdravé.

 

Foto: archiv Kristýny Koubové

Víte, že Kristýna Koubová vám už poměrně dlouho radí v naší BARFařské poradně? Tady si můžete připomenout náš úvodní rozhovor k tomuto tématu -

Pane Bože, ti sežerou celou krávu!
Pane Bože, ti sežerou celou krávu!

Také vám tematika barfování už nějakou dobu v našem časopise chyběla? Nezoufejte, je to ...

Ostatní rozhovoryBARF

Beardedka je prostě osobnost!
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->