Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Basenži není běžný pes, je to partner!

A opět se budeme věnovat plemeni měsíce – exotickému basenži. Těšíte se? Máte na co! Dozvíte se mimo jiné, jak lze přeložit název plemene, jaké nároky se kladou na chovné jedince nebo třeba jak se basenži chová ve smečce. Tyto ale i další otázky jsme položili předsedovi Basenji klubu Bohemia Romanovi Pohlreichovi.


Basenži není běžný pes, je to partner!

Roman Pohlreich je již téměř jedenáct let předsedou Basenji klubu Bohemia. Plemeno miluje a nedá na něj dopustit. Milou společnost mu v současné době dělají dvě fenky a dva psi. Zkušenosti by tedy mohl rozdávat a my jsme ho vyzpovídali nejen v otázkách soužití s těmito krásnými psy, ale i z oblasti chovu a zdraví.

bas Pane Pohlreichu, basenži vás provází již téměř třináct let, čím si vás získalo právě toto plemeno?

Získalo si mne tím, jak je jiné, je to opravdu kočkopes ve všem dobrém i zlém. Je maximálně čistotný bez jakéhokoliv psího zápachu. Opravdu se myje jako kočka, a to ať už sám sebe nebo ve smečce navzájem. Díky tomu je téměř není potřeba koupat. Je to velmi inteligentní pes, ne ve smyslu pracovní inteligence (i když povely se dokáže naučit velmi rychle), ale má, jak já říkám, „vlčí“ inteligenci. Dokáže řešit problémy, nespoléhá se jen na povely. Je to plemeno, které je velmi závislé na svém pánovi. Doma mu ale stačí, že je s vámi v jedné místnosti, ovšem venku na volno zas až tak závislý není. Basenžiho nelze brát jako běžného psa, je to hlavně váš partner.

Můžete nám prozradit, co vlastně výraz „basenji“ znamená? Jde to nějak přeložit do češtiny?base 

Za tu dobu, co se věnuji basenži, jsem narazil na několik variant překladů. V překladu z pygmejštiny znamená basenži „malou věc do buše“, v řeči kmene Niam-Niam je to „malý křováček“. Znám však  také výklad, který uvádí, že je jméno plemene odvozeno z jazyka Bantu, kde znamenalo „zrozený v buši“.

  • B - bezprostřední
  • A - africký
  • S - samostatný
  • E - elegantní
  • N - neúnavný
  • J -  jedinečný
  • I -  inteligentní

Jakou by měl mít typický představitel plemene povahu?

Basenži je vyrovnaný, inteligentní a samostatný pes. Je velmi oddaný a závislý na své rodině, i když venku se to někdy nezdá. Je to pes aktivní, ale nevynucuje si pozornost svého páníčka.

basenži Každého psa je dobré nějakým způsobem zabavit, aby si jednak vybil svou přirozenou energii, ale také patřičně zaměstnal hlavu. Mohl byste doporučit nějaké vhodné aktivity i pro basenži?

Nejlepší na vybití energie je mít doma dva a více basenži. Když to na ně přijde, lítají po celém bytě nebo zahradě jako malá torpéda. Velkou výhodou tohoto plemene je, že se přizpůsobí svému pánovi. Pokud je majitel turisticky založený, nedělají mu problémy několikahodinové túry. Naučí se běhat při kole nebo koloběžce, i když tam vždy hrozí, že vás zatáhne do příkopu, přeběhne-li vám přes cestu nějaká zvěř. Basenži se hodí i pro lidi, kteří nejsou vyloženě sportovci, pokud mu věnují dost času na vyvenčení a aspoň jednu delší procházku denně. Čím dál více basenži se věnují dostihům a coursingu. Posilovat jejich už tak dost silný lovecký pud ale může být kontraproduktivní.

Vy sám vlastníte dohromady celkem šest jedinců, z čehož čtyři s vámi žijí trvale doma. Vychází spolu taková smečka bez problémů nebo občas dochází k nějakým šarvátkám? Dalo by se nějak zobecnit, zda je basenži ve vztahu k ostatním psům nekonfliktní nebo je potřeba například na procházkách být raději ve střehu?basenži 

Máme doma dvě fenky a dva psy, kteří k nám přicházeli na přeskáčku – fena, pes, fena a pes. Přitom poslední pes je z našeho odchovu, a tak ho tři předchozí znají, jen co vykouknul na svět. Všichni naši psi spolu vychází bez jakýchkoliv problémů. Naopak by se dalo říct, že jsou na sobě závislí. Když jsem naposled odjížděl jen s Matýskem na vyšetření očí kvůli případnému krytí, tak náš nejmladší Bublina vyl a asi deset minut naříkal. Samozřejmě občas k nějakým konfliktům dochází, většinou když se rozdávají nějaké dobroty.  Ale vše se odbývá jen v rovině výhružného vrčení. Nikdy se nám psi neservali do krve a to ani v době, kdy feny háraly. A jak znám psy ostatních chovatelů, je to s nimi podobné. Všichni jsou v pohodě a na sobě závislí.

Při venčení je to jiné, když jsou psi na volno a když jsou na vodítku. Na volno je zajímá každý pes v dohledu, hned se k němu hrnou, aby si ho očichali a seznámili se s ním. Na vodítku mají kluci tendenci si svoje holky chránit, přece k nim nebude čichat nějaký cizí pes.

Basenži není pes, který by primárně vyhledával konflikty, ale umí se bránit a nezapomíná. Když byly naší první fence tři roky, tak ji napadla tosa-inu. Fedorka neutekla a neschovala se za paničku, ale celou dobu se srdnatě bránila. Od té doby, kdykoliv jsme onu tosu potkali, tak Fedorka měla pocit, že s ní má nevyřízené účty a měla by si to s ní dořešit.

basenži Budu-li si chtít jako začátečník s chovatelskými ambicemi pořídit štěňátko, jakým způsobem si mám vybírat vhodného chovatele a co vše by bylo dobré sledovat u rodičovského páru?

Vždycky všem zájemcům o štěně, a je jedno jestli ho chtějí pro radost nebo mají-li i nějaké další plány, doporučuji, aby si objeli víc chovatelských stanic. Tak mají možnost si porovnat, v jakých podmínkách psi žijí, jaký mají vztah s majiteli a také si musí s chovatelem sednout. Vždyť se pak zhruba na patnáct let stávají členy jedné rodiny.

Čtenáře bude určitě zajímat i otázka chovnosti. Co vše tedy musí pes nebo fena splnit, aby se mohli stát chovnými jedinci?

  • musí mít PP od FCI uznané plemenné knihy (tedy u nás ČMKU, resp. ČMKJ)
  • absolvování tří výstav vyššího typu (tedy NV, MV, SV, KV) s výsledkem nejhůře VD, alespoň jedna výstava musí být ve třídě nad patnáct měsíců
  • vyšetření očí (PPM musí být maximálně nižší stupeň – posoudí oftalmolog, PRA negativní)
  • - potvrzení o vyšetření na Fanconiho syndrom (musí být nejhůře přenašeč)
  • - nůžkový skus, povoleny jsou chybějící M3
  • - uchovněný jedinec musí být zapsán do evidence chovných jedinců (ČMKJ)

Řada plemen má dnes problémy s reprodukcí – psi nespolehlivě kryjí, feny často nezabřeznou nebo obtížně rodí, mají málo mléka, vrhy jsou málopočetné apod. To je daň dnešní doby. Jak je na tom basenži v tomto ohledu?basenži 

V tomto ohledu je výhodou, že je basenži přírodní plemeno, dlouhodobým chovem nezasažené. My sami jsme měli osm vrhů na třech různých fenách a vše vždy probíhalo hladce. Pokud fena přijede za psem v tu správnou chvíli, dojde ke krytí často hned mezi dveřmi, aniž by si páníčci stačili říct „ahoj“. Psi si také bez problému poradí s prvním krytím. Porody fenky zvládají dobře, z našeho prvního jsme byli nervózní hlavně my. Fena byla úplně v klidu a vše hravě zvládla. Stejně tomu bylo i u všech ostatních vrhů, které jsme měli. Protože se nám narodila vždy maximálně čtyři štěňata, neměli jsme nikdy problém s nedostatkem mléka. A co vím od ostatních chovatelů, tak nejsou problémy ani u početnějších vrhů.

Tento africký poklad se u nás stále ještě řadí mezi relativně málopočetná plemena. Kolik vrhů každým rokem přibližně zapisujete a jaký je průměrný počet štěňat v každém z nich?

V posledních letech zapisujeme osm až dvanáct vrhů ročně, což je třicet pět až padesát štěňat za rok. Nejčastěji se počet štěňat v jednom vrhu pohybuje mezi třemi až pěti jedinci.

basenži Nemohu se nezeptat na zdraví. A také by mne zajímalo, jakého průměrného věku se basenži dožívají?

Basenži patří mezi zdravá plemena a bez větších problémů se dožívají patnácti let. Výjimkou nejsou však ani sedmnácti a víceletí jedinci. Z nejznámějších chorob u našeho plemene je Fanconiho syndrom – onemocnění ledvin, při kterém dochází ke zhoršení jejich funkce projevující se sníženou reabsorpcí elektrolytů a dalších látek. Díky tomu, že existuje diagnostický test, víme přesně, který pes může onemocnět, a tito psi pak nejsou zařazeni do chovu.

Téměř jedenáct let jste předsedou Basenji klubu Bohemia, kam se za tu dobu posunul chov a co by třeba ještě bylo podle vás dobré zlepšit?basenži 

Podařilo se nám rozšířit chovnou základnu, nejen vlastními odchovy, ale i importem chovných jedinců ze zahraničí. Zajímavostí je import tří polovičních afričanů – jeden z rodičů je basenži dovezený přímo z Afriky. Zlepšili jsme povahy psů. Když totiž poslouchám historky „zasloužilých“ basenžistů, tak to mluví snad o úplně jiných psech. Zapracovali jsme na celkovém vzhledu, aby naši psi lépe odpovídali typickému basenžimu. Pozornost musíme nyní věnovat úhlení, horní linii a pohybu.

Příští rok slaví váš klub už dvacetileté výročí od svého založení, jak to celé pojmete a kam se třeba můžeme za těmito krásnými psy přijet podívat?

Každoročně pořádáme basenži sraz spojený s klubovou výstavou a coursingem. Je to akce na celý víkend, při které se sejdou desítky majitelů a desítky jejich psů, kteří mohou spolu běhat na volno. Příští rok jsme při příležitosti výročí pozvali na klubovou výstavu rozhodčí z Anglie – ze země, která drží patronát nad naším plemenem. Plánujeme vystoupení skupiny afrických tanců, přehlídku masek páníčků společně s basenži, tombolu a další doprovodné akce. Celý víkend se ponese v africkém duchu a bude probíhat v lesním penzionu Podmitrov 8. – 10. 6. 2018.

 basenži A co byste plemeni a jeho majitelům popřál do dalších let?

Basenžíkům přeji, aby se vždy dostali k majitelům, kteří je budou mít rádi, budou jim rozumět a budou chápat zvláštnosti tohoto skvělého plemene. Majitelům přeji jen samou radost z jejich psů, ať je mají stále zdravé a užívají si jich co nejdéle.

Foto: archiv Romana Pohlreicha

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->