Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Také se vám líbí něžní obři, kteří svým vzhledem nejen ohromí, ale také vzbudí jistý respekt? Uvažujete, že byste si takového krásného psa pořídili a chcete se o něm dozvědět více? Nebo jste už naopak jeho fandy? Tak právě vám bychom rádi představili jedno z nejstarších plemen na světě!


Báječný starověký hlídač – to je cane corso!
RNDr. Evžen Korec, CSc. 2.3.2021 10695x Představení plemene v podobě portrétu

Při pohledu na něj vás ohromí jeho impozantní vzhled. Je krásný, atletický, trochu kašpárek, ale především věrný pes milující svou rodinu. Řeč je o plemeni cane corso, které nás bude po následující čtyři týdny provázet. A nyní vám ho prostřednictvím portrétu plemene představí jeho dlouholetý chovatel a předseda Cane Corso klubu ČR pan RNDr. Evžen Korec, CSc.

Víte, že...?

Molossové jsou silní mohutní psi, bezvýhradně oddaní svému pánovi a rodině, ve které žijí. Je třeba si ale uvědomit, že díky své velikosti a povahovým vlastnostem to nejsou plemena vhodná pro každého.

Cane corso patří mezi molossoidní plemena, anglicky molossus nebo též molossers dogs. Toto plemeno bylo pojmenováno podle Molossů, starověkého řeckého kmene, o kterém víme, že choval mohutné psy jako své strážce. Jeho historie je dlouhá a velice zajímavá a proto se samotné historii budeme věnovat v samostatném článku, a to konkrétně 8. března 2021.

Atlet každým coulem...

Cane corso je nádherný, atleticky stavěný pes, který patří mezi velká plemena. Výška v kohoutku u psů se pohybuje v rozmezí 64 – 68 cm, u fen 60 – 64 cm. Psi váží 45 – 50 kg, feny 40 – 45 kg. U cane corso se vyskytuje celá řada barevných variant, které standard plemene povoluje. Cane corso mohou mít barvu černou, černo žíhanou, žíhanou, žlutou, šedou a šedo žíhanou.

Víte, že...?

Výzkumná skupina vedená RNDr. Evženem Korcem, CSc. zjistila velmi zajímavou souvislost mezi barvou srsti a střední délkou dožití. Nejdelšího středního věku (10,3 roku) se dožívají černo žíhaní psi. Detailně je problematika popsána v knize Chov psů, vědeckopopulárních článcích a ve vědecké publikaci.

Standard plemene je bez kupírovaných uší a ocasu. Kupírování uší je navíc nezákonné. Ke kupírování ocasu není žádný důvod a kvalifikovaní chovatelé ho neprovádí. Kupírování ocasu lze provést pouze do sedmi dnů od narození a smí jej provádět jen veterinární lékař, jinak to je v rozporu se zákonem proti týrání zvířat.

Cane corso je pro svůj výjimečný vzhled a vynikající povahu velmi oblíbeným plemenem jak v České republice, tak i ve světe. Počty těchto psů neustále stoupají. V současné době patří cane corso na mezinárodních výstavách mezi deset plemen s největším počtem vystavovaných psů.

Velmi zajímavá je také skutečnost, že předkové cane corso žili již 2000 let př. n. l. Zároveň je ale cane corso jedním z nejpozději uznaných plemen. FCI uznala cane corso až v roce 2007.

Víte, že...?

První zpracování popisu plemene dvanácti posouzených typických jedinců se uskutečnilo 6. října 1983. Tento stručný standard vypracoval doktor Giovanni Ventura, italský veterinární lékař.

Co se s ním dá dělat?

Cane corso je velmi inteligentní pes, který může být vycvičen na obranáře, stopaře nebo záchranáře. Nejčastěji je využíván jako hlídací pes a to již od starověku. Pro samotné hlídání nepotřebuje zvláštní výcvik, hlídání má totiž zakódováno v genech. Zakročí ale pouze v případě, když cítí ohrožení své rodiny nebo majetku, jinak se k cizím lidem chová klidně.

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Přátelský, klidný a vyrovnaný…

Charakteristické vlastnosti plemene jsou věrnost, poslušnost, síla, vytrvalost a odvaha. Povaha je přátelská, klidná a vyrovnaná. Především jde o hlídacího psa, který byl vyšlechtěn pro ochranu svého pána, jeho rodiny a majetku. Má to obsaženo již v názvu. Cane corso se nejčastěji překládá jako „pes strážný“. Velice přátelský a láskyplný je ke své rodině, kterou bezmezně miluje. Je velmi věrný a rád se mazlí. Se svou rodinou potřebuje pravidelný kontakt, nemůžeme ho nechávat samotného příliš dlouho. Skvělý vztah má k dětem a stává se jejich ochráncem.

Víte, že...?

Cane corso bylo uznáno jako národní italské plemeno dne 20. ledna 1994. Uznalo jej předsednictvo ENCI, Národní italské asociace psů.

Tito psi jsou velmi inteligentní a potřebují hodně cvičení, aktivity a pozornosti. Dostatek pohybu je pro ně velice důležitý. Ideální je pro ně možnost volného pohybu na velké zahradě a k tomu samozřejmě vycházky. Nejlepší je, když může pobývat s vámi v domě a zároveň mít možnost výběhu na velké zahradě. Chov v bytě představuje vzhledem k potřebě dostatku pohybu značné omezení. Pokud mu však nabídnete vhodné prostředí a věnujete mu dostatek času na jeho aktivity, zamiluje si celou rodinu. Budete mít krásného a věrného psa, který pro vás udělá cokoliv.

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Zrovna otužilec to není...

Cane corso pochází ze střední Itálie, kde je podstatně teplejší klima než v České republice. Navíc jde o plemeno krátkosrsté a vzhledem k tomu by měl mít pes možnost dlouhodobého pobytu v prostorách, kde teplota v zimě neklesne pod 15 °C. Úprava srsti, a to ani pro předvádění na výstavách, se neprovádí. Ideální je proto pobyt ve vytápěném domě. Pokud v domě být nemůže, měl by mít chatku s vytápěnou ložnicí, oddělenou předsíní a krytou terasou. Detailně je taková chatka popsána včetně stavebních výkresů a fotografií v knize Jak prodloužit život vašeho psa. Minimalistická varianta je velmi dobře zateplená bouda s minimálně deseticentimetrovou vrstvou polystyrenu, krytou terasou a předsíní. Chov psa v nezateplené boudě bez kryté terasy je jednoznačným týráním zvířete. Psi musí mít neustálý přístup k nezávadné pitné vodě. Pokud jsou psi chováni venku, musí se ze zamrzlých misek v zimním období odstraňovat led a doplňovat vlažná voda. Ideální variantou je instalace nezamrzající napáječky, která je opět detailně popsána v knize Jak prodloužit život vašeho psa.

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Zdraví jako „řípa“

Cane corso patří k velmi zdravým plemenům, geneticky přenosné choroby se vyskytují výjimečně. Povinně není nutné sledovat žádné choroby. Jako u všech psů středních a velkých plemen je vhodná kontrola dysplazie kyčelního a loketního kloubu a osteochondrózy. Stanovení stupně dysplazie kyčelního kloubu je nutné pro uchovnění.

Dysplazie kyčelního kloubu

Dysplazie kyčelního kloubu postihuje všechna plemena, u velkých plemen je nejčastějším ortopedickým onemocněním.

Podle nomenklatury FCI se dysplazie kyčelního kloubu podle stupně postižení řadí do pěti kategorií:

A – bez příznaků dysplazie

B – hraniční dysplazie

C – lehká dysplazie

D – střední dysplazie

E – těžká dysplazie

Dědičnost dysplazie kyčelního kloubu je velmi složitá, podílí se na ni velké množství genů. Kvalifikovaní chovatelé kříží pouze psy bez příznaků dysplazie (A), výjimečně s hraniční dysplazií (B). Velké riziko pro majitele štěněte mohou představovat zahraniční krytí v zemích, kde vyhodnocení dysplazie není podmínkou chovnosti.

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Dysplazie loketního kloubu

Vyhodnocení dysplazie loketního kloubu není podmínkou uchovnění psů. Přesto všichni kvalifikovaní chovatelé toto vyhodnocení u chovných psů provádí.

Dysplazie loketního kloubu se řadí do čtyř kategorií, a to 0 až 3, přičemž psi s hodnocením 0 nemají příznaky dysplazie. Se zvyšující se hodnotou narůstá závažnost i rozsah onemocnění. Onemocnění se hodnotí dvěma číslicemi, přičemž první odpovídá pravému loketnímu kloubu, druhá levému. Kvalifikovaní chovatelé kryjí pouze psy s hodnocením 0, výjimečně se stupněm 1.

Detailně je problematika popsána v knihách Jak prodloužit život vašeho psa a Chov psů.

Délka života

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Střední dobu dožití plemene zjistila výzkumná skupina v ZOO Tábor vedená RNDr. Evženem Korcem, CSc. Střední doba dožití je 9,29 roku. Při výzkumu byl zjištěn, a to poprvé u savců, vztah mezi střední dobou dožití a barvou srsti. Nejdéle se dožívají černo žíhaní psi (střední doba dožití 10,3 roku), následně žíhaní psi (10,13 roku), žlutí (9,01 roku), černí a šedí (9 let). Psi jiných barev se dožívají nejméně (8,09 roku). Střední doba dožití představuje medián (nikoliv průměr) statistiky významné skupiny psů. Výsledná hodnota je významně ovlivněna počtem psů, kteří uhynou v raném věku. Mnoho psů cane corso se dožívá věku jedenácti let a více. Výsledky našeho výzkumu byly publikovány ve vědeckém časopise Open Veterinary Journal a ve vědeckopopulárních článcích, které lze nalézt ZDE. Detailněji je problematika shrnuta v knize Jak prodloužit život vašeho psa.

Socializace a výchova

Vzhledem k tomu, že psi cane corso jsou velmi inteligentní, není socializace ani výchova náročná. U samců je zásadně nutná důslednost.

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Chov cane corso v ČR

Chov psů cane corso v ČR zastřešuje Cane Corso klub ČR, který je jediným specializovaným klubem pro toto plemeno. Chov cane corso je dále organizován v klubu Málopočetných dogovitých plemen psů a v Moloss Clubu CZ.

Podmínky chovnosti

  1. Vyhodnocení dysplazie kyčelního kloubu nejdříve od 18 měsíců věku.
  2. Hodnocení exteriéru a povahy.
    Pes musí absolvovat výstavu vyššího typu v ČR pod záštitou ČMKU minimálně se zadáváním CAC v mezitřídě, třídě otevřené, pracovní, vítězů nebo šampiónů s hodnocením minimálně velmi dobrý, nebo bonitaci podle bonitačního řádu klubu.
  3. Psi, u nichž bylo provedeno kupírování uší, nemohou být uchovněni.

Detailně jsou podmínky chovnosti v Cane Corso klubu ČR popsány ZDE.

Nezákonnost kupírování

Kupírování uší je považováno za týrání zvířat podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Z tohoto důvodu je zakázané a každý, kdo by ho provedl nebo požadoval, se vystavuje velmi vážnému postihu v trestním řízení. Kupírování ocasu je možné pouze u štěňat do sedmi dnů od narození a smí jej provádět pouze veterinární lékař. Pozdější provedení kupírování ocasu je podle zákona na ochranu zvířat také považováno za týrání. Ke kupírování ocasu není žádný důvod. Standard FCI je bez zkráceného ocasu. V řadě zemí není možné psy se zkráceným ocasem vůbec vystavovat. V zemích, kde je to možné, rozhodčí obvykle přihlíží k tomu, že psi s kupírovaným ocasem neodpovídají standardu FCI a obvykle i jinak výborným jedincům udělují horší hodnocení. Pokud jsou psi se zkráceným ocasem uchovněni, obvykle není o krytí s nimi velký zájem vzhledem k tomu, že kupírování ocasu mohlo být provedeno proto, aby byly zakryty vady, které se ale mohou geneticky přenášet na další generaci (např. zálomek ocasu).

Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

Kdo je vhodným majitelem cane corso?

Ideální podmínky pro chov cane corso představuje velká zahrada a možnost být spolu s majiteli v domě. Fenu si může pořídit i začínající chovatel s dostatečnou empatií ke psům a schopností získat podstatné informace z literatury a od zkušených chovatelů. Samce cane corso by si měl pořídit pouze zkušenější chovatel psů. Výchova samce je náročnější a při špatném nebo nedůsledném vedení může dojít k chybám, které se velmi obtížně napravují. Psa nikdy za žádných okolností nebijte, i kdyby provedl cokoliv. Jako nejlepší výchovný prostředek slouží klidná síla. Pokud pes provede nežádoucí činnost, reagujte zvýšením hlasu nebo mu přimáčkněte čenich k zemi. Nejvyšším trestem je otočení psa na záda. Majitel se svého psa nesmí bát. Pes velmi dobře takovou bázlivost vycítí a přirozeně má tendenci převzít vedoucí roli ve smečce. Samce cane corso by si neměli pořizovat submisivnější a bázlivější lidé.

Na co se můžete v březnu v souvislosti s plemenem cane corso těšit? Zajímavý a dech beroucí je článek o historii plemene, dále to budou i vědecké články na témata: Stanovení středního věku dožití psů plemene cane corso, Dědičnost dysplazie kyčelního kloubu u psů plemene cane corso, Dědičnost zbarvení srsti u plemene cane corso a samozřejmě na rozhovory s chovateli a předsedou Cane Corso klubu ČR panem RNDr. Evženem Korcem.

Portrét plemene Italský corso pes

Originální názevCane Corso Italiano
Zkratka plemeneCC
Země původuItálie
Číslo standardu343
FCI skupinaII. - Pinčové a knírači
Přesná velikostPsi 64 cm - 68 cm, feny 60 - 64 cm.
Druh srstikrátká
Vhodnostpro zkušené
pro aktivní lidi
Umístěnído bytu
na zahradu
Využitísport
klidné procházky

Celkový vzhled:

Středně velký až velký pes. Statný a silný, přesto s jistou elegancí. Suché a silné svaly.

Barva:

Černá, olověně šedá, břidlicová, světle šedá, světle plavá, jelení červeň; žíhaná (pruhy na různých odstínech žluté nebo šedé základní barvy). Černá nebo šedá maska na tlamě u žlutých a žíhaných jedinců by neměla přesahovat linii očí. Malá bílá skvrna na hrudi, na špičkách prstů a na hřbetě nosu je přípustná.

Hmotnost:

Psi 45 - 50 kg, feny 40 - 45 kg


Báječný starověký hlídač – to je cane corso!

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Chovatelská stanice Korec Corso
Předseda Cane Corso klubu ČR
Ředitel ZOO Tábor

Foto: archiv RNDr. Evžena Korce, CSc.

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->