Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Souhlasíte, že za americkým kokršpanělem se každý milovník psů rád otočí? Aby ne, krása a elegance snoubící se s příjemnou povahou a chutí prakticky do každé činnosti navíc okořeněná mimořádnou vazbou na svého člověka! Co víc si přát? Pojďte se tedy blíže seznámit s tímto úchvatným, avšak stále temperamentním plemenem…


Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!
Míla Valachyová, Eva Kořínková, Jitka Gabrielová, Lenka Herzová, Ing. Nataša Mühlová, Dana Čopjaková 2.4.2023 2733x Představení plemene v podobě portrétu

Lovečtí psi byli lovci chováni již před 6000 lety. Malí psi typu španělů provázeli sokolníky, kteří chytali drobnou zvěř do sítí. Teprve s vynálezem střelných zbraní došlo k cílenému šlechtění psů na plemena určená k vyhledávání zvěře nebo k přinášení úlovku. Větší ze španělů pracovali v otevřené krajině, malí španělé slídili v podrostu. Výběrovým chovem získali tito psi pevně stavěné tělo, hustou srst a citlivou mordu. Podle specifických požadavků na práci v terénu vznikl i kokršpaněl.

Historie plemene v kostce

V roce 1892 byl kokršpaněl uznán English Kennel Clubem za samostatné plemeno. Prapředky dnešních španělů lze vystopovat několik několik století zpět, což lze doložit jejich zobrazením na plátnech středověkých malířů. První zmínka o španělech v literatuře pochází již z 12. století. Kokršpaněl je zde popisován jako malý sportovní pes s výbornými pracovními schopnostmi, zvláště při lovu ptactva, a též jako přátelský a něžný společník.

Větší a menší španělé se začali rozlišovat až zhruba v polovině 19. století, kdy začaly být populární výstavy psů. Španělé, kteří vážili 11 kg, byli označování jako „polní španělé“, těm menším se říkalo jednoduše kokři.

Anglický Kennel Club oficiálně rozlišil typy španělů až kolem roku 1890. Moderní kokršpaněl, jak je v dnešní době známý, je výsledkem smysluplného chovu, který probíhá dodnes. Americký kokršpaněl má společný původ s kokršpanělem anglickým.

Předchůdcem obou plemen je černý kokršpaněl, šampion OBO, který se narodil v Anglii v roce 1879. Byl křížencem psa sussexského španěla a feny field španěla. OBO a jeho potomci v následujících letech ovlivnili více než polovinu všech kokršpanělů a mnoho z nich bylo vyvezeno do Ameriky. První fenou v Americe byla fena CHLOE II, kde po krytí OBEM porodila štěňata, mezi nimiž byl OBO II, zaregistrovaný v American Cennel Club. OBO II byl velmi úspěšným plemeníkem; podle amerického vkusu byl vzorovým kokršpanělem. V roce 1920 bylo v Americe jen málo kokršpanělů, v jejichž žilách nekolovala krev OBA II. Jeho nejznámějším potomkem se stal pes ROBINHURST FOREGLOW, který zdědil všechny otcovy kvality, exteriérové i povahové. Dalším krokem ve vývoji amerického kokršpaněla byl TOROHILL TRADER, potomek Foreglowa, který vdechl plemeni moudrý a vznešený výraz. 

Zatímco britští chovatelé se nadále věnovali šlechtění jimi preferovaného typu kokršpaněla, v Americe se vyvinul kokršpaněl americký se třemi barevnými rázy (černou, krémovou a vícebarevnou). Američtí chovatelé se snažili vyšlechtit plemeno s kratší a klenutější hlavou, kompaktní kostrou, kratší hřbetní linií, kvadratickým tělesným formátem a hustší srstí.
Tyto plemenné znaky charakterizují amerického kokršpaněla dodnes.

Počátky chovu v našich zemích

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Prvním zástupcem amerického kokršpaněla, který byl v roce 1977 dovezen do ČSSR, byl dvouměsíční zlatobílý pes z německého chovu, Arco von Kurfürsten Quell, s ČLP 1. Arco byl všestranně využitelným psem, aportoval, dohledával postřelnou zvěř, pracoval na barvě, přinášel kachny z vody
a byl i vynikajícím výstavním jedincem. Posléze byl svému majiteli odcizen a tím náš chov přišel
o jediného chovného psa. Arkovou partnerkou se měla stát zlatá fena, též z Německa. K velké škodě nepřežila transport a náhradou za ni přišla do ČSSR fena černá, Assi von Grüner Born. Byla dovezena do CHS Domino a dostala ČLP 2. Tato fena odchovala v roce 1980 první vrh amerických kokršpanělů u nás. Ve vrhu se narodili dva zlatí, jeden černý pes a zlatá fena (ČLP 4 – 7). Tehdy se ukázalo, že o ně nebyl ani moc zájem. Dnes při odchovu méně známého plemene je přirozený obrovský zájem. Zájemci se o štěňata doslova perou. Snad proto byl vrh Assi  první a zároveň poslední. Po prvních krocích na počátku chovu amerických kokršpanělů v Československu by jen málokdo uvěřil, že o několik let později bude ročně zapsáno do plemenné knihy kolem půl tisícovky štěňat. Dnes je americký kokršpaněl poměrně početným plemenem, v současné době je v české plemenné knize zapsáno skoro 9900 jedinců.(Eva Kořínková, CHS Ze Slovanské tvrze, poradce chovu).

Jak šel čas s podmínkami chovnosti…

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Americký kokršpaněl, jako nové plemeno, byl zařazen do Klubu chovatelů loveckých slídičů (KCHLS), který zastiňoval plemena španělů, křepeláků a retrívrů. Byly stanoveny podmínky pro uchovnění: věk 18 měsíců, absolvování jedné výstavy po dosaženém 1 roce věku, u psa se známkou V (výborná) nebo VD (velmi dobrá), u feny V, VD nebo D (dobrá); byla požadována plnochrupost. Lovecká zkouška povinná nebyla. Takto nastavené podmínky pro uchovnění měly platit do počtu deseti chovných psů a deseti chovných fen. Desátá fena byla uchovněná v roce 1985, desátý pes v roce 1987. Každý mladý jedinec musel též absolvovat jarní svod. K první změně podmínek došlo v roce 1988, kdy známka D pro fenu nebyla již dostačující a pes i fena museli získat známky V a VD a museli absolvovat jakoukoliv zkoušku z loveckého výkonu. Toto platilo do roku 1990, kdy byla zkouška, jako jedna z podmínek, zrušena. Od roku 1991 musel adept o uchovnění získat ocenění již ze dvou výstav, z toho jedno na výstavě vyššího typu (klubová, národní, mezinárodní), a poté se zúčastnit bonitace (popisné prohlídky), kdy byl jedinec ohodnocen body, jejichž počet rozhodoval o jeho uchovnění. V chrupu od té doby smějí chybět dva zuby – P1 a M3.

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Plemeno americký kokršpaněl patří podle klasifikace FCI do skupiny VIII – Slídiči, retrívři a vodní psi. Chov plemene zastřešuje spolek American Cocker Club (ACC), z. s., jehož úkolem je rozvíjet a propagovat chov amerických kokršpanělů, vytvářet podmínky pro rozvoj chovatelské a spolkové činnosti na demokratických principech, pořádat speciální a spolkové výstavy, vzdělávat své členy v oblasti kynologické (chov, péče, příprava na výstavy apod.) a umožnit vyškolení posuzovatelů z řad svých členů – chovatelů (ACC, z. s.). To vše v souladu s předpisy ČMKU a FCI. Pravidla chovu, jeho řízení, podmínky uchovnění psů a fen, postup při zápisu vrhu, jsou definovány v Zápisním řádu ACC. Všechny potřebné informace jsou dostupné na www.amkokr.cz.

Americký koršpaněl je jedním z nejhezčích a nejkouzelnějších plemen psů!

Američana rozhodně nepřehlédnete

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Americký kokršpaněl je jedním z nejhezčích a nejkouzelnějších plemen psů. Jeho krásná hlava, působivý výraz, krásně modelované tělo a typický plavný pohyb, vás okamžitě zaujmou. Američan má energickou, bezstarostnou a veselou povahu, je něžný, dobromyslný, neohrožený a naprosto oddaný své lidské rodině. Inteligentní a temperamentní kokr je potěšením pro každého majitele tohoto plemene. Jeho ochota ke spolupráci s člověkem mu umožňuje dosahovat významných úspěchů ve výstavních kruzích, i ve spoustě sportovních činností. Miluje procházky v přírodě, vodu, i jako domácí mazlíček je kokr prostě nepřekonatelný. Americký kokršpaněl, díky své energické povaze, může mít sklon k jistému stupni nervozity, zvýšené štěkavosti a k závislosti na svém pánovi. Jeho potřeba komunikace je vysoká, rád se prosazuje; jeho majitel by měl být důrazným vůdcem smečky, aby jej kokr mohl přirozeně respektovat.

Co nám říká standard?

Americký kokršpaněl má pevné kompaktní tělo s čistě tvarovanou, jemnou hlavou, která má být v rovnováze s celým tělem (nemá být příliš jemná, ani příliš robustní). Hlavní důraz v proporcích hlavy je kladen na výrazný stop a klenutí lebky. Toto patří mezi nejvýraznější atributy typického výrazu amerického kokršpaněla.

Co se týká barvy očí, zde platí čím tmavší, tím lepší. Morda má být široká a hluboká, čelisti kvadratické. Zuby silné a zdravé, skus pouze nůžkový. Uši jsou dlouhé, dobře osrstěné, nesmějí být zavěšeny výše, než je spodní okraj oka. Vysoko nasazené ucho dává kokrovi nehezký výraz. Vysoký důraz je kladen na dlouhý a svalnatý krk, bez přítomnosti „laloku“. 

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Správné úhlení lopatky umožňuje americkému kokršpanělovi lehký a správný prostorný pohyb. Hřbet je pevný, mírně a rovnoměrně se svažuje od ramen k ocasu. Žebra jsou hluboce klenutá, bedra široká. Ocas má být nesený v prodloužení hřbetní linie, může být i mírně výš nasazen, nikdy vzpřímený jako u teriéra a nikdy ne příliš nízko, aby nevzbuzoval dojem bázlivosti. Americký kokršpaněl má být dobře osrstěný, ale nikdy ne tak, aby srst překryla přirozené linie těla.

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Kohoutková výška: pes minimálně 36,8 cm, maximálně 39,4 cm; fena minimálně 34,3 cm, maximálně 36,8 cm.

V chovu lze spojovat jedince jednobarevné s jednobarevnými (černé, černé s pálením, ostatní jednobarevné) a vícebarevné pouze s vícebarevnými!

Barvy, barvy, barvičky

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Černá a černá s pálením (tříslové znaky)
Ostatní jednobarevní: všechny barvy (kromě černé), od nejsvětlejší krémové po nejtmavší červenou, hnědá a hnědá s pálením
Vícebarevní (particolor): černobílá, zlatobílá, červenobílá, trikolor, hnědobílá, hnědobílá s pálením

Pálení (tříslové znaky) může být od nejsvětlejší krémové až po nejtmavší červenou. Má být umístěno v podobě jasných skvrn nad očima, po stranách mordy a na tvářích, pod ušima, na všech končetin (ne u vícebarevných) a pod ocasem.

V chovu lze spojovat jedince jednobarevné s jednobarevnými (černé, černé s pálením, ostatní jednobarevné) a vícebarevné pouze s vícebarevnými.

Empatický, vnímavý a činorodý – to je americký kokr

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Americký kokršpaněl je všestranný, veselý, inteligentní pes s milou povahou a velmi silnou vazbou na své lidi. Pes, který potřebuje stálý kontakt s člověkem, na kterém je citově závislý. Je velmi empatický a vnímavý – mnoho majitelů amerických kokršpanělů vám nejspíš potvrdí, že jim jejich pes umí číst myšlenky. To samozřejmě není úplně pravda, díky své inteligenci jsou ale schopni velice dobře odhalit vzorce v lidském chování a zařídit, aby dosáhli svého. Je potřeba se připravit na to, že budou při různých příležitostech zkoušet propracované manipulační techniky, kterým se jen velmi těžko odolává - kokří oči jsou silnou zbraní. Pozitivní a optimistickou povahu prozradí především neustále se vrtící ocásek a schopnost radovat se z každé maličkosti. Americký kokršpaněl je pes plný energie, který v sobě nezapře pracovní (lovecké) využití a přestože se v myslivosti dnes s výjimkou anglosaských zemí téměř nepoužívá, většina kokrů jsou velmi dobrými aportéry a přinášení různých předmětů, slídění ani plavání jim nedělá problém, naopak je velmi baví. Navíc mají výborný nos, který mohou uplatnit například při noseworku nebo různých pachových pracích. Americký kokršpaněl je hodně aktivním plemenem a potřebuje vhodným způsobem zaměstnat – rád si hraje i v dospělém věku a bude ho bavit většina psích sportů i aktivní odpočinek ve formě výletů a procházek. Správný představitel plemene má jemnou, přátelskou a vyrovnanou povahu, může tedy najít uplatnění i v canisterapii a podobných aktivitách a je výborným společníkem. Americký kokršpaněl není vyloženě uštěkaným plemenem, ale hlasem komunikuje s oblibou v různých zvukových projevech především při hře (kromě štěkání se můžeme setkat s různými obdobami poňafávání, bublání, hučení, vrčení atd.). Bez problémů se snese s jinými zvířaty v domácnosti, za psího (nebo i jiného) parťáka bude ve většině případů velmi rád - obecně jsou kokři velmi zvědaví a družní.

Správný představitel plemene má jemnou, přátelskou a vyrovnanou povahu, může tedy najít uplatnění i v canisterapii a podobných aktivitách a je výborným společníkem!

Socializace a výchova je důležitá  

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Socializace a výchova je, stejně jako u všech ostatních plemen, základní podmínkou pro úspěšné soužití. Jedno i druhé není v případě amerického kokršpaněla nijak složité, protože při správném vedení americký kokršpaněl ochotně spolupracuje. Nejdůležitějším základem a podmínkou pro bezproblémové fungování je výběr štěněte. Hlavní část výchovy a socializace totiž nejste schopni ovlivnit, ta probíhá v prvních týdnech života a zajišťuje ji matka štěňat a chovatel. Povaha matky je velmi důležitá – štěňata od ní kopírují základní vzorce chování, zatímco chovatel zajišťuje na podněty bohaté prostředí a ranou socializaci. V této práci pak pokračují noví majitelé po odběru přiměřeně věku, například formou návštěvy psí školky. Při výchově je potřeba si uvědomit, že američtí kokršpanělé jsou velmi rychle vzrušiví a často napřed konají a pak přemýšlí. Nelze se proto zaměřovat jen na jednotlivé povely a cviky, ale je velmi důležité trénovat i klid a schopnost vnímat majitele i ve vypjatých situacích. Výchova amerického kokršpaněla je snadná. Je to velmi inteligentní plemeno, pro které je hra (a při správném vedení je výchova a výcvik pro ně vždy hrou) podpořená něčím dobrým k snědku, jedním z nejlepších způsobů, jak trávit čas. Velmi rychle chápou a tak ve většině případů jsou schopní i velmi rychle opakovaně nabízet chování, za které byli odměněni. Celkově nemají problém s poslušností a s nadšením plní pokyny, o to více v případě, když se hraje o něco dobrého so tlamičky. Není to ale typicky pracovní plemeno s vyšší tolerancí k počtu opakování jednoho cviku, proto je lepší cvičit v kratších časových úsecích a do tréninkové lekce zařadit více různých cviků, protože neustálé opakování jednoho cviku začne kokra za chvíli nudit. Stereotyp není v případě inteligentního psa dobrým základem pro učení.

Americký kokršpaněl se hodí pro všechny, kteří hledají malého, neustále pozitivně naladěného, inteligentního, ovladatelného a aktivního společníka, parťáka na výlety nebo psí sporty!

Pro koho se hodí a komu raději ne?  

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Americký kokršpaněl je velmi přizpůsobivým plemenem, a pokud při plánování štěněte správně odhadnete své možnosti a podle nich si nového parťáka zvolíte, bude to vždy trefa do černého pro jednu i druhou stranu. Už ve velmi nízkém věku se u štěňat dá poznat, jestli v dospělosti budou spíš akčními sportovci, nebo pohodovými společníky. Všechna štěňata jsou hravá a roztomilá, ale je potřeba myslet na to, že se stále jedná o původem pracovní (lovecké) plemeno, které bylo schopno si udržet vysokou úroveň aktivity i pracovní vlohy. Vzhledem k tomu, že mezi nejvýraznější povahové rysy patří vazba na člověka, snadná motivovatelnost a ochota spolupracovat, základní výchovu a výcvik zvládají bez problémů všichni, včetně starších dětí. Americký kokršpaněl se hodí pro všechny, kteří hledají malého, neustále pozitivně naladěného, inteligentního, ovladatelného a aktivního společníka, parťáka na výlety nebo psí sporty. Pro lidi, kterým nevadí, že kokršpaněl má potřebu je následovat kdykoli kamkoli. A především pro lidi, kteří neberou psa jako módní doplněk nebo prostředek k uspokojení svých ambicí, umí se s ním naladit na stejnou notu a při výchově a výcviku být laskavými učiteli. Pro lidi, kteří jsou kontaktní a rádi si hrají a nemají nouzi o kreativní nápady. Americký kokršpaněl se vzhledem ke své povaze a typu srsti určitě nehodí do venkovního kotce nebo boudy, kde by trpěl nedostatkem pozornosti, protože potřebuje úzký kontakt s lidmi, na kterých je citově závislý. Nehodí se také pro toho, kdo nehodlá věnovat část svého času péči o srst - kokří srst se musí udržovat buď česáním a koupáním, nebo pravidelným stříháním a zanedbání této péče vede ke zdravotním problémům. Špatnou volbou by byl i pro toho, kdo dává přednost tvrdým metodám výchovy a výcviku, protože při takovém vedení kokršpaněl spadne do pasivity a radši nebude dělat nic.

Kokr s vámi bude rád dělat cokoli!

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Dokonale se přizpůsobí svému majiteli. Může být dokonalým výstavním partnerem, gaučovým povalečem, ale i akčním sportovním psem. Všechny tyto polohy zvládne obsáhnout najednou jeden pes.

Pro sportovce je tedy malým sportovním psem. Pro sportovní kariéru je nesmírně důležitá celková fyzická kondice zvířete. Americký kokršpaněl je psem, u kterého se na fyzické kondici potřebné pro sport musí pracovat cílevědomě. Kondiční příprava může probíhat rozmanitě. Jednak formou dlouhých vycházek v přírodě, tak kratších vycházek, které obsahují prvky budující akceleraci. Nebo běháním – i kokřík ve vhodně vybraném tažném postroji může zrychlit váš běh. Další formou kondičního cvičení je plavání, v létě v přírodě, v zimě se využívají ve fyzio centrech bazény a pásy ve vodní vaně. Doma je pak třeba cvičit posilovací a koordinační cvičení na balančních pomůckách a kavaletách - dogfitness. Naprostou samozřejmostí je rehabilitační terapie. Nevýhodou plemene je, že po každé venkovní aktivitě čeká majitele péče o srst svého parťáka, která není krátká. Většina sportujících již odpočívá a majitel amerického kokršpaněla češe, koupe a suší, to je prostě jeho úděl.

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

V ČR se američtí kokři často účastní závodů agility. Jsou to chytří a veselí psi, se kterými se velmi dobře pracuje. Je třeba probudit v nich touhu spolupracovat s majitelem a závodit s ním, protože i přes vývoj směrem ke společenskému a sportovnímu psu, který je patrný u většiny loveckých plemen, jejich lovecké schopnosti nezakrněly. Žravost tohoto plemene v počátcích tréninku usnadňuje motivovatelnost. Radost z pohybu a spolupráce s páníčkem, to psovi přinášejí agility. V soutěžích agility se objevují kokříci ve dvou velikostních kategoriích – small a medium. Týmy s američánky účastnící se oficiálních závodů mají své Mistrovství republiky kokršpanělů. Letos proběhne v Žamberku na konci dubna (2023) již jeho dvacátý ročník. O závod v němž poměří své síly v agility angličtí a američtí kokršpanělé z celé republiky se celých dvacet let stará Ing. Nataša Mühlová. V minulých letech vyhrál americký kokršpaněl z ČR i několikrát ParaAgility WorldCup.

Postupně se plemeno začalo objevovat i v novém sportu hoopers, kde agilitní překážky nahradily oblouky, barely, stěny a sport je přívětivější k psímu pohybovému aparátu. Tento sport vyžaduje od psa naprosté pochopení slovního povelu, protože psovod psa řídí na dálku z vymezeného prostoru.

S tímto plemenem můžete dělat i coursing, ač slídiči, velmi rádi se rozběhnou za střapcem vlečeným na laně. Elegance a chytrost plemene ho předurčuje pro dogdancing. Lehká ovladatelnost a touha udělat majiteli radost zase pro obedience. Kokr s vámi bude rád dělat cokoli.

Americký kokr patří rozhodně k nejnáročnějším plemenům, co se úpravy týká, pokud se budeme bavit o úpravě výstavního psa!

Výstavní versus sportovní úprava srsti                

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Americký kokr patří rozhodně k nejnáročnějším plemenům, co se úpravy týká, pokud se budeme bavit o úpravě výstavního psa. Jestliže budeme mít ambice vlastnit psa či fenu, kteří by měli bodovat na nejprestižnějších výstavách, budeme muset omezit procházky v lese a podobné činnosti. Musíme počítat s každotýdenním koupáním, vyčesáváním a poctivým vyfoukáním srsti do absolutního sucha. Kvalitní šampony a kondicionéry na srst jsou nutností. O kvalitní stravě samozřejmě nebudeme ani hovořit. To je základem. Další důležitá procedura je střih amerického kokra. Stále se bavíme o potřebách výstavního jedince. Zde platí určitá pravidla, která je nutná dodržovat. A to především úprava srsti hřbetu, kde používáme zásadně trimovací nůž, pemzu a vlastní prsty k vytrhávání přezrálé srsti. Nikdy strojek! Než naberete zkušenosti, doporučuji obrátit se na zkušeného střihače, který střih tohoto plemene opravdu ovládá. Nejbližší salon nemusí být vždy dobrou volbou. Náš klub amerických kokrů (AMERICAN COCKER CLUB, z. s.) velmi často při příležitosti konání klubových výstav zve rozhodčí specialisty, kteří po výstavě ochotně poradí novým členům jak s údržbou, tak i střihem amíka. Klub pořádá i kurzy střihu tohoto plemene.

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Toto plemeno, díky své úžasně přátelské povaze, opravdu nikdy neztrácí dobrou náladu a je velmi dobře „sportovně vybavené”. Má hodně fanoušků i mezi lidmi, kteří nemají výstavní ambice a pořizují si „amíka“ jako společníka k různým psím sportům, jako parťáka do přírody, ale i jako milovníka gauče a vítače všech návštěv. A takovým parťákům sluší i sportovní sestřih, a pak je údržba a úprava velmi snadná. A zcela se přibližuje potřebám jiných plemen, u kterých se sportovní střihy používají. Doporučuji chodit na střihání v rozmezí cca šesti týdnů až dvou měsíců. V každém případě je nutné dbát na to, aby vnitřek uší dobře větral (stačí pravidelné vyholování vnitřní strany ušního boltce).

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Ať máme ambice vlastnit pejska výstavního či pouze parťáka pro život, je důležité učit jej již od štěněte zvykání na česání kartáčem a zvuk fénu. Od mala učíme pejska ležet při česání a foukání na boku, abychom se bez potíží dostali s kartáčem k srsti na břichu a pod předními packami. První střih absolvují štěňátka už u chovatele. Doporučuji střih malého štěněte v novém domově absolvovat dále pravidelně už kvůli zvyku na elektrický strojek. Tady rozhodně platí pravidlo „co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš”. Znám i „amíky“ nevýstavní, a přesto v plné srsti. Majitelům to za trochu více snahy stojí. Americký kokr je nádherným elegantním plemenem, na kterém rádo spočine oko každého, kdo miluje krásu.

Patří mezi zdravější plemena  

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Kokršpaněl se dožívá v průměru jedenácti let, u fen je horní věková hranice až šestnáct let, u psů je horní věková hranice čtrnáct let. Zdraví každého jedince ovlivňují nejen dědičné předpoklady, zásadní je prostředí, ve kterém žije, kvalita stravy a péče. V průběhu života a s přibývajícím věkem může docházet k výskytu některých zdravotních obtíží. Můžou se projevit dysplazie kyčelního kloubu, luxace pately, šedý zákal, progresívní retinální atrofie, ledvinové nemoci, alergie, záněty uší, seborea, epilepsie apod.

Zdravotní vyšetření, která jsou pro chov nezbytná (povinná):
- oftalmologické vyšetření na Cat. a PRA (každoročně se opakuje)
- DNA vyšetření na PRA prcd.

Zdravotní vyšetření, která nejsou povinná:
- dysplazie kyčelního kloubu DKK
- vyšetření luxace pately

Co je třeba do chovu

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

V současnosti zastřešuje chov amerických kokršpanělů v ČR American cocker club z.s. (ACC), www.amkokr.cz. Chovné podmínky upravuje zápisní řád ACC ,z. s. a patří mezi ně:


- věk minimálně 14 měsíců,
- jedinec nesmí vykazovat vady uvedené ve standardu jako vady vylučující,
- posouzení na jedné výstavě pořádané klubem u psa se známkou VÝBORNÝ, u feny se známkou VÝBORNÁ nebo VELMI DOBRÁ,
- oftalmologické vyšetření na oční vady,
- DNA profil jedince, 
- DNA vyšetření na PRA prcd.

Chovnost omezující podmínky jsou vylučujícími vadami:

Barva a odznaky jiného charakteru nebo barevné kombinace než uvádí standard plemene jako např.  u černé variety - bílé znaky s výjimkou skvrny na hrudníku a na hrdle. U vícebarevné variety základní barva v rozsahu devadesát a více procent. Tříslové odznaky (pálení) překračující rozsah deseti procent, nebo nepřítomnost tříslových odznaků u variety černé a ostatních jednobarevných na kterémkoliv z uvedených míst u psa, který jinak vykazuje tříslové odznaky.
Výška u psů -  více než 15 ½" (39,4 cm), u feny více než 14 ½" (36,8 cm).

Psi musí vykazovat dvě viditelně normálně vyvinutá varlata, nacházející se zcela v šourku.

Chovná základna čítá momentálně okolo stovky chovných jedinců v produktivním věku.

Český chov je na slušné úrovni

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Pamatuji léta, kdy Československo a pak Česká republika patřila k „velmocím” chovu tohoto plemene. Alespoň jsme to tehdy takto cítili. Větší počty odchovaných štěňat a větší počty předvedených jedinců na výstavách byly k vidění snad jen v Rusku a samozřejmě v zemi původu, USA. Tento boom již máme dávno za sebou a plemeno vlastní už jen jeho opravdoví milovníci. Pokud bychom měli zhodnotit kvalitu exteriéru ve srovnání se zemí původu, dovolíme si tvrdit, že špička našeho chovu zvládne srovnání se špičkou chovu v USA a směle by tam mohla své jedince na výstavách předvést. Nakonec v minulém roce nejprestižnější speciální výstavu vyhrála krásná fena, jejíž matka je z českého chovu!
Celkově je chov u nás na slušné úrovni. Pěkné hlavy, solidní exteriér i kvalita srsti. Potřebujeme se více soustředit na kvalitu pohybu, neboť správný vydatný pohyb a dobrý pevný hřbet, dělá zhruba sedmdesát procent celkového posouzení amerického kokra! U nás máme chov volný, což znamená, že si majitel chovné feny vybírá psa sám bez asistence poradce chovu. Jde o jistou volnost, ale i velkou zodpovědnost za svůj chov. V klubu klademe samozřejmě i velký důraz na zdraví plemene. Provádí se povinně oftalmologické vyšetření na nemoci očí, které by se u amerického kokra mohly objevit. Dále pak genetické vyšetření PRA, a to je skvělé, neboť takto dokážeme toto onemocnění zcela eliminovat. Každý jedinec, který by měl působit v chovu, musí tato vyšetření podstoupit.
U našeho plemene se může objevit onemocnění epilepsií. Není to časté, ale rozhodně takoví jedinci nesmí zasahovat do chovu.

Americký kokršpaněl vám umí číst myšlenky!

Když se u nás plemeno americký kokršpaněl objevilo a chov byl v počátcích (bavíme se o osmdesátých letech minulého století), podmínkou pro chovnost byly lovecké zkoušky. „Amík“ patří do skupiny loveckých psů, a to slídičů. A i když spoustu generací není lovecky využíván, tyto vlohy si nese dál. Obzvlášť v zemi původu se tito psi stále používají ke sportovnímu loveckému využití. Samozřejmě ve sportovním střihu.

Míla Valachyová (www.divertimento.webmium.com),
Eva Kořínková (CHS ze Slovanské tvrze),
Jitka Gabrielová, Lenka Herzová
(www.agicockers.webnode.cz),
Ing. Nataša Mühlová
,
Dana Čopjaková (www.moserdog.com)
 

Foto: archiv autorů, Labvet online (www.labvet.cz)

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->