Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

American Bully má prostě charisma!

Jistě již víte, že letošní červen patří u nás těm plemenům, jejichž chov není řízen FCI. A znáte třeba American Bullyho? Ne? Nyní si vám tedy dovolíme tohoto naprosto famózního psa s ohromující kulturistickou vizáží představit. Seznamte se, prosím...


American Bully má prostě charisma!
Panýrková Iveta 11.6.2019 49735x Rozhovory o plemeni

Na plemeno American Bully jsme měli v redakci „zálusk“ již delší dobu. Bohužel však chovatel, se kterým jsme chystali rozhovor původně udělat, se nakonec „bál“. Po tom, co je hon na jeho osobu opravdu velký, se ani nedivíme. Lidé prostě bijí na poplach pro vzhled, který klasický American Bully má. Nám se však podařilo zcela něco jiného. Na veletrhu For Pets jsme zahlédli psa s impozantním vzhledem, avšak s výrazem jako by se usmíval na celý svět. A hle! Byl to American Bully XL. A tak jsme se s chovatelem této XL verze pustili do povídání. Plemeno nám tedy nakonec představí sympatický Martin Svojanovský (MAfiA BULLY kennel).

Martine, vy jste chovatelem, milovníkem a fanouškem dost neobvyklého plemene, které u nás známe tak maximálně z fotografií na Google, kde se všichni zarazíme nad jeho impozantním vzhledem. Co je to tedy vlastně za psa? 

American Bully má prostě charisma!

American Bully je samostatným plemenem, formovaným zhruba dvaceti pětiletou historií a snahou mnoha zodpovědných chovatelů vlastnit psa, který by svým vzhledem vzbuzoval respekt a svojí povahou byl naopak dokonalým parťákem pro rodinný život. Vznikl křížením a selektivním chovem amerického pitbulteriéra a amerického stafordšírského teriéra, později se přidala v jisté míře i plemena, jako jsou americký buldok a další,  kdy o některá se dosud přední chovatelé a odborníci přou...

Máte tedy American Bullyho XL, ale on ještě existuje American Bully (normální velikosti), jaký je mezi nimi rozdíl mimo oné velikosti?

Zjednodušeně  řečeno rozdíl spočívá v kohoutkové výšce, tedy ve  velikosti – pak už ty rozdíly snad krom možného zbarvení výrazné nejsou... Důležité jsou vzhledové parametry a genetika předků – tam je počátek všech rozdílových vizuálních vlastností.

Plemeno American Bully do České republiky poprvé dovezl pan Milan Dragon, který je dodnes považován za zakladatele chovu v Evropě. Jaká je historie XL verze těchto psů u nás?

American Bully má prostě charisma!

Kromě přítomnosti psů Milana Draga bylo v roce 2011 do Česka přivezeno několik XL psů z Los Angeles od jednoho z GURU American Bully v USA Edieho „BLUELINES“ Lomelyho, a vznikla v Praze dnes již neexistující chovatelská stanice BLUE TIGER CREW. Z jejího prvního vrhu v dubnu 2012 pochází můj první pes LOKI LEON jr. Kromě této chovatelské stanice a Milana Draga o jiné stanici XL varianty v počátcích nevím....
V současnosti je v Česku aktivních cca sedm chovatelských stanic na XL Ambully, které úspěšně  produkují štěňata..

Pojďme ale k vám a k současnosti. Kolik máte nyní doma psů a mohl byste nás s nimi blíže seznámit?

American Bully má prostě charisma!

Jak již výše uvádím, první pes se stal mým parťákem v roce 2012 a to BTC´s LOKI LEON jr. bílý s modrými fleky. Kdo ho zná, tak ví... Dnes je to již sedmiletý mohutný pes s egem ředitele  bully planety a brutálním charisma. Pan pes. K němu jsem v roce 2015 koupil mohutnou fenku: ROHAN QUEEN ELIZABETH (Betty) z Irska od předního a uznávaného chovatele Romana Siewerta (kennel RBK ROHAN). Je to fenka, která je pořád hravá, plyšové hračky jsou pro ni vším, prostě celoživotní miminko. Na jaře roku 2017 jsem se ujal již zmiňované „Američanky“ – maminky LOKIHO, fenky BLUELINES PIGGY 2. Tato letos devítiletá  temperamentní fena  je neskutečně chytrá a dobrosrdečná. Rozdává lásku na tuny a stejně tak i naopak výborně pohlídá dům před nečekanými návštěvníky. A to charisma – to je prostě bomba! V červenci 2017 se nám narodila první štěňata po plánovaném připuštění dvojice LOKI a BETTY. Jelikož jsme se rozhodli v chovu pokračovat, nechali jsme si z vrhu kluka a holku – MAFIA CAPPO DEL TUTTI CAPPI: letos dvouletý náš odchovanec, mohutný pes aktuálně vážící přes šedesát kilogramů, aktivně připravován pro výstavní i chovatelskou budoucnost. Mazel největší!!! MAFIA TRINITY: rovněž dvouletá fena, sestra CAPPOA, naše odchovankyně, mohutná fena, která má za sebou momentálně první vrh krásných devíti štěňátek. ALPHADOGS EU CORA: V létě 2018 jsem  ročním odchovancům pořídil do party krásnou černou fenu z německého Alphadogu. Je to raubíř, ale milovník a mazel... Takže  v současnosti máme šest dospělých psů a devět štěňat.

Je to plemeno FCI neuznané a zrovna tato organizace je u nás tou nejrozšířenější. Pod jakým klubem nebo organizací se toto plemeno tedy chová?

Nejčastěji se využívá k registraci ABKC (American Bully Kennel Club), tedy oficiální americká registrace. Dále se používá v menším měřítku UKC, EBKC  a nově i  ABR (American Bully register).

Jak složitá je registrace třeba zrovna narozených štěňat a na jaké chovatelské akce s těmito rodokmeny smíte chodit?

Pro registraci existuje jistý nastavený administrativní proces, který se musí dodržet. Můžeme se zúčastnit výstavy pod záštitou ABKC, ABR, EBKC,UKC a rovněž pod záštitou pořadatelů akcí, kteří pro toto naše plemeno vytvoří na výstavě prostor.

American Bully má prostě charisma!

Řekněte nám více o American Bully Kennel clubu?

Zkráceně ABKC se soukromá organizace v USA, která oficiálně zaštiťuje „značku“ AMERICAN BULLY.
Určuje pravidla, stanovila standardy, vytvořila kodex.  Organizace zaštituje výstavy American Bully po celém světě, shromažďuje a archivuje výsledky, nastavuje a dohlíží na kvalitu „základní chovatelské platformy“ ve světě.

Choval jste před american bully i nějaká jiná plemena?

Já osobně jsem nechoval žádné jiné. Avšak jako dítě jsme s rodiči na baráku vždy měli německého ovčáka. Navíc otec byl povoláním mj. i psovod, tudíž k chovu psů jsem již mírně „přičuchnul“ dříve...

American Bully je pro mě obrovskou záhadou. Znám pouze tu verzi na krátkých nožičkách. Byla jsem naprosto ohromena, když jsem viděla na For Pets vašeho psa. Je to taková nádhera, až člověk ztratí dech. Proč jste si toto plemeno vybral? Jaké je a bylo jeho využití?

Na LOKIHO (mého prvního psa) jsem narazil ve výše uvedené chovatelské stanici proto, že můj kolega z podnikání byl právě spolumajitelem této CHS. Plemeno bylo a je určeno k mazlení a rozdávání radosti.  Jednoduché....

American Bully má prostě charisma!

Jak je na tom po zdravotní stránce a nechávají se jim dělat nějaká povinná vyšetření potřebná pro chov?

Nové plemeno – mnohé ještě neobjeveno – dalo by se říci...
Pro chov je důležité vědět základní hodnoty a to:

Srdce – důležitý to orgán, který je zatížen zejména při porodu.

Kyčelní klouby   - klasický zdravotní problém psů – dysplazie

Obojí se dá zdědit po předcích, takže vyšetření doporučuji!

Nicméně pro chov jde pouze o doporučení. Oficiálně to vyžadovat nelze, jelikož  to není povinné.

 

Prozraďte nám něcobližšího o chovu. Mám na mysli, zda mají či nemají obtížné porody, kolik se v průměru rodí štěňat apod.?

Z okolí a svých zkušeností vím, že porody jsou většinou bez komplikací. Probíhají pět až dvanáct hodin a rodí se zhruba osm až dvanáct štěňat. Vyjímkami však nejsou ani čtrnáctihlavé vrhy.

Mohl byste nám trochu přiblížit povahu těchto psů? Jací jsou a pro jakého majitele se hodí?

American Bully má prostě charisma!

Povahově se dají popsat jako bytosti chytré, nekonečně přátelské, s pořádnými svaly a smějící se hlavou. Především však vynikají srdnatostí. A zatím si pevně stojím. Největší v bully těle je prostě jeho SRDCE. Ti psi nepřemýšlí vůči lidem zákeřně, chtějí rozdávat a přijímat radost. To je jejich hlavní náplní v životě.
Majitel psa tohoto plemene oproti všemu by měl ale být mentálně silnou a vyrovnanou osobností, protože pes mnohokrát kopíruje svého páníčka a toto velké a monstrózní plemeno potřebuje pevnou ruku, která určuje pravidla.

Výchova by se asi stejně jako i u ostatních velkých psů neměla podceňovat, ale měl byste nějaká doporučení?

American Bully má prostě charisma!

Oni jsou opravdu velmi chytří, takže je to mnohdy jednodušší než s jiným plemenem. Učit je postupně návykům a pravidelně socializovat je naprostým základem. Povětšinou mezi šestým až desátým měsícem mají zvláštní „telecí období“ (puberta), kdy je třeba přitvrdit na důrazu povelů – bývají najednou hluší (smích), a nicméně asi vám doma stejně pár věcí „změní tvar“. Ve smečce (více psů najednou doma) je ta výchova složitější, mladší psi přebírají výchovné momenty a standardy od starších kusů ve smečce. Nad tím vším musíte jako majitel dohlížet pevnou rukou z pozice VŮDCE SMEČKY. V dospělosti (od 15. měsíce věku) jsou už v podstatě v pohodě a klidnou součástí vaší rodiny.

Srst mají krátkou, ale v jakých se vyskytují barvách a barevných kombinacích?

Barvy jsou opravdu pestré... Jednobarevní jedinci i s dvojkombinací – bílá, modrá, champagne, hnědá, čokoláda, silver, černá...  Výrazná trojkombinace barev u XL je výjimkou.

Pokud si někdo koupí štěně a chtěl by odchovávat štěňata, co má pro to udělat? Jak je chov chráněn pro zachování kvalit?

American Bully má prostě charisma!

Již jsem se zmiňoval, je to vlastně na chovateli. Je rozumné mít u chovných psů zkontrolováno především srdce a kyčelní klouby, ovšem podmínkou pro uchovnění to není. Stále je to v rukou daného jedince, jestli tato vyšetření jeho psi podstoupí. Dělají se i testy DNA a vyšetření krve, ale to především někteří chovatelé hledají to nejlepší pro své chovatelské vize.

Pro plemena typu bull vznikly takzvané bull sporty. Soutěží v nich i American Bully? V čem jiném případně toto plemeno vyniká?

Plemena bull obecně milují obrany. XL AMbully  rádi tahají. Takže co do bull sportů díky jejich robustní postavě nevynikají ve WALL CLIMBINGu  a HIGH JUMPu, což je jasnou doménou atletických a lehčích pittbulů, naopak zvládnou dobře WEIGHT PULLING, což je tahání naloženého vozíku. Jinak třeba soutěže v TREADMILL RACE a LONG JUMPu jsou opět doménou pitbullů. Upozorňuji, že větší fyzická zátěž pro AM bullyho může započít nejdříve po uplynutí 15. měsíce života, kdy se teprve v tomto období dokončí zapouzdření kloubních jamek a dojde k ukončení základního vývinu a růstu kostí (délka).

Povídání je to velmi zajímavé. Já se tedy ještě na konec zeptám, jak to podle vás vypadá s chovem u nás v České republice do budoucna?

No... Toť otázka (smích). Není jednoduché chovat a není jednoduché ani dobře prodat. On i zodpovědný nový majitel vašeho štěněte se dnes hledá velmi nesnadno...

Foto: archiv Martin Svojanovský
 
 
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->