Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

„Mám vás ráda…“, říká Zuzana Trankovská

Pamatujete si ještě na dlouholetou a kynology velmi uznávanou šéfredaktorku časopisu Pes přítel člověka Mgr. Zuzanu Trankovskou? Tak si určitě s chutí přečtete rozhovor, který pro vás máme připravený!


„Mám vás ráda…“, říká Zuzana Trankovská

Sympatická, milá a stále dobře naladěná dáma s úsměvem na rtu – to je Mgr. Zuzana Trankovská, jíž ani přibývající roky neubraly nic na jejím šarmu a pozitivním náhledu na ten současný nejen pejskařský svět. Většina z nás jistě ví, že až do roku 2007 byla šéfredaktorkou tehdy nejčtenějšího časopisu Pes přítel člověka, který v jejích rukou opravdu vzkvétal. Ani po odchodu z redakce však nechtěla být mimo dění, a tak se svou dcerou Zuzanou založily nakladatelství CanisTR, ve kterém vydaly řadu zajímavých, a především užitečných kynologických knih.  Nesmíme však zapomenout ani na to, že jejím srdečním plemenem byl, je a vždy bude jezevčík, který jí dělá milou společnost až do dnešních dní. Ten současný se jmenuje Endy. Je nám tedy ctí a potěšením právě ji nyní uvést do naší virtuální dvorany slávy…

Paní Trankovská, řadu let jste působila jako šéfredaktorka časopisu Pes přítel člověka. Prozraďte nám, jak jste se k tak zajímavé práci dostala?

„Mám vás ráda…“, říká Zuzana Trankovská

Do redakce jsem se dostala čirou náhodou. Fakultu žurnalistiky jsem chtěla studovat dálkově, a proto jsem potřebovala být zaměstnaná v nějaké redakci. Můj tatínek byl sportovní fotograf, fotil motoristické sporty, které tenkrát patřily pod Svazarm (Svaz pro spolupráci s armádou), kam z nepříliš logických důvodů spadaly motokros, Šestidenní (endurová soutěž motocyklových týmů), automobilové závody, ale i například střelectví, potápění, modelařina a právě i kynologie. V redakci časopisu Kynologie (předchozí název časopisu Pes přítel člověka, pozn. red.) bylo volné místo. Nebylo to tedy tak, že bych odmalička milovala pejsky a ti se stali mým osudem. Já si dokonce myslím, že „láska ke psům až za hrob“ není úplně nejlepší devizou pro práci v redakci. Je třeba mít zdravý novinářský odstup. To se mi v redakci nesčíslněkrát potvrdilo. Byla jsem v prvé řadě novinářka. Dobrý novinář může dobře psát o čemkoliv.

„Pro práci v redakci je třeba mít zdravý novinářský odstup!“

Mezi dopisovateli jste měli spoustu autorů zvučných jmen a jistě se mezi nimi našli i tací, jejichž spolupráce jste si velmi vážila a ráda byste je třeba i nyní zmínila…

„Mám vás ráda…“, říká Zuzana Trankovská

Paní Vladimíra Tichá, Honza Dubový, Ivo Eichler (majitel nejen výcvikové školy, ale také úžasného barytonu), Cyrila Karpfová s neskutečně vychovanými a hlavně také vycvičenými krysaříky. Ing. Josef Růžička výborně psal i fotil všechno z vojenské kynologie. Nemůžu nezmínit Antonína Grygara – špičkového trenéra a rozhodčího agility evropského formátu, i když spolupráce s ním byla vždycky hodně velkým adrenalinem, protože své texty odevzdával zásadně ne za pět minut dvanáct, ale v hodině dvanácté. Vždycky k tomu měl nepříliš uvěřitelný důvod, ale my jsme mu ho věřily (ano, věřily s tvrdým „y“, protože v redakci jsme byly velmi genderově nevyvážené, jak by se dnes nejspíše řeklo…). Velmi pilným psavcem byl Jaroslav Monte Kvasnica se svým krásným aljašským malamutem.

Pyšná jsem byla rovněž na naše zahraniční dopisovatele – hlavně dr. Václava Větvičku, který se v USA zabývá výzkumem beta glukanu, takže poslední dva roky má určitě hodně práce, protože beta glukan je velmi významný pro naši imunitu. Z Austrálie nám pravidelně psala Kamila Mojžíšová, z Jihoafrické republiky Radka Hejmalová… Uznejte, to bylo pokrytí jako hrom. Svůj podíl na tom měla i skutečnost, že autoři dostali za své články zaplaceno, za což se sluší poděkovat tehdejšímu vydavateli. Takže – byť po letech – děkuji.

Dopisovatelů měl časopis hodně a všechny jsem považovala za své přátele. Za ty roky to ani jinak vlastně nešlo. Byli jsme k sobě navzájem slušní, můj editorial měl titulek „Mám vás ráda“. A měla jsem, respektive do dneška mám.

„Obdivovala jsem a dodnes obdivuji každého, kdo něco umí na špičkové úrovni!“

Určitě jste se jako dlouholetá šéfredaktorka rovněž seznamovala s mimořádně zajímavými lidmi z české a slovenské kynologie, že?

Nemůžu jmenovat jednotlivce. Obdivovala jsem a dodnes obdivuji každého, kdo něco umí na špičkové úrovni. Je to řehole nejen pro něj, ale i pro jeho rodinu, ženu, děti… Jsou to tisíce naježděných kilometrů na tréninky, posléze na závody nebo soutěže či výstavy. Mívali jsme opakovaně mistry Evropy i světa jak ve sportovní kynologii, tak i ve služební, v záchranařině, úspěšní jsme byli i jako chovatelé. Dneska už to tak nesleduji, ale doufám, že jsme si nepohoršili…

Nedávno jste měla možnost se na křtu knihy o mantrailingu opět setkat s legendárním, dnes už devadesáti sedmiletým Ing. Karlem Hartlem. Jaké to bylo? 

Pan inženýr je úžasný a obdivuhodný, víc k němu říct nelze. Viděla jsem se s ním ráda.

Do povědomí každého člověka se jistě výrazným způsobem „zapíše“ jeho úplně první pes…

Věřte mi, že se vám do povědomí zapíše každý váš pes. U nás to byl standardní hladkosrstý jezevčík Cid ze Židovských hřbitovů. Odolávala jsem dlouho a kupodivu mne ke koupi psa nepřemlouvaly děti, ale manžel. Můj muž kouřil šedesát cigaret denně. Nebylo nic, co by ho přimělo k tomu, aby přestal. A tak jsem jednou s pocitem už naprosté beznaděje řekla: „Dobře, když přestaneš kouřit, koupíme psa.“ A on přestal. Opravdu. A tak jsme museli koupit ne psa, ale jezevčíka, jak s oblibou říkám.

„Ke koupi psa mne kupodivu nepřemlouvaly děti, ale manžel!“

Jezevčík patří mezi lovecká plemena, věnovala jste se někdy loveckému výcviku?

Oba jsme s manželem složili myslivecké zkoušky a začali jsme Cida připravovat na zkoušku myslivecké upotřebitelnosti. Dodnes jsou historky z tohoto období v naší rodině velmi oblíbené. Představte si dva dospělé lidi – já měla na provázku bažanta a tahala jsem ho trávou po Židovských pecích – to je velký park u nás na Žižkově. Můj muž byl mezi tím schovaný s Cidem za „terénní nerovností“, aby pes neviděl, kudy jdu, a čekali na signál, až skončím. Mobily tehdy nebyly, takže Saša jukal, kde jsem asi tak skončila, abychom věděli, jestli jde Cid po stopě správně. Dneska by na nás určitě někdo zavolal městskou policii. Zkoušky Cid složil a byl na honech docela užitečný – všude se vešel a dohledal. Já jsem na hony moc nejezdila, ale Saša na ně jezdíval rád a často u nás bývalo kančí se šípkovou i zelíčkem... slovy klasika.

Vaše profesní zaměření s vámi sdílí i vaše dcera a společně jste po odchodu z časopisu Pes přítel člověka založily nakladatelství CanisTR, mám pravdu?

„Mám vás ráda…“, říká Zuzana Trankovská

Ano, ano – „kanystr“ je naší srdeční záležitostí. Víte, když jsme v redakci Psa poněkud spěšně skončily, bylo mi docela líto, že už nebudeme v kontaktu s našimi autory – to jsem také napsala do úvodu našeho webu. A tak jsme některým vydali jejich rukopis, a měli jsme tudíž dobrý důvod se scházet nad korekturami. Máme velké štěstí, že Zuzčin partner je vynikající grafik a plní nám i tak nesmyslná přání, jako například aby text v knize byl vytištěný barvou „hodně silného kakaa“… proč by měla být kniha tištěná jen černou? Tak jsme tiskli například „Dějiny služební kynologie“ od Jiřího Rulce. Nikdo mu je nechtěl vydat, shoda náhod nás svedla dohromady a naše ješitnost a možná i stavovská čest velela: „Kdo jiný by měl vydat služební kynologii, než holky Trankovské“? Ta kniha byla velmi úspěšná, a tak Jiří napsal pokračování, ve kterém zahrnul i Slovensko. Dějiny váží 1,6 kg, jsou v ní stovky fotografií a faktografického textu, který jinde nenajdete. Jsem na ni pyšná. Co jsme vydali dalšího, najdete na www.canistr.cz.

Náš internetový portál eCanis funguje samozřejmě trošku jinak než tištěné médium, ale přesto, co byste nám jako kolegyně poradila?

Radit si vám vůbec netroufám. Svět internetu je na jednu stranu uživatelsky velmi jednoduchý, ale zároveň velmi zrádný. Zrádný v tom, že na něm může kdokoli úplně cokoli publikovat a vydávat to za pravdu. Takže – ano, možná mě jedna rada napadá: „Ověřujte pečlivě informace, protože jedině tak se můžete odlišit od ostatních.“

Podělila byste se s námi o nějaký svůj nezapomenutelný zážitek týkající se psů nebo třeba zajímavé kynologické akce, kterou jste navštívila? 

Víte, když píšete o psech a psích akcích, tak vám časem přijdou všechny jaksi podobné. Člověku utkví v paměti spíš situace, při kterých se orosil hrůzou. Jako třeba když jsem kdysi dávno k článku z mistrovství republiky ve služební kynologii vybírala fotografie a pod snímek čerstvého mistra republiky jsem napsala popisek, že vyhrál a že ho na mistrák doprovázela manželka a ona to manželka nebyla… Ale kdo to mohl vědět, když se k ní tak choval? Doufám, že to Ivan tenkrát ustál. Příjmení po mně nechtějte, ne že si ho nepamatuju, ale nebylo by to taktní.

„Vychovaný a posléze přiměřeně vycvičený pes je neskutečně příjemné spojení, ve kterém je krásné žít!“

V čem je podle vás momentální dění okolo psů jiné než v době vašich začátků? Co je lepší, nebo naopak horší?

„Mám vás ráda…“, říká Zuzana Trankovská

Víte, horší nebo lepší… to je těžké říct. Dneska je psů nepoměrně víc, než bylo před dvaceti třiceti lety, proto je úměrně k tomu víc malérů. A když uvážíte, že dřív se o pokousaném člověku v novinách hned nepsalo, o reportáži v televizních novinách ani nemluvě, tak můžete mít dojem, že je situace kolem psů neúnosná. Já si to ale nemyslím.

Chtěla byste na závěr našeho povídání něco popřát současné kynologii nebo majitelům psů do budoucna?

Vychovaný a posléze přiměřeně vycvičený pes je neskutečně příjemné spojení, ve kterém je krásné žít. Opak je svízelný a únavný pro všechny kolem.

Moc děkuji za krásné povídání, za vaši práci a za naši redakci přeji, ať se vám i nadále daří!

 

Michaela Weidnerová

Foto: archiv redakce, archiv Zuzany Trankovské, Ing. Josef Růžička

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->