Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

(Jen) šampionům vstup povolen!

V uplynulém týdnu jsme vám přinesli pár vstupních informací k soutěži ČMKU Šampion šampionů, které vás měly nalákat přijít se na tuto skvělou akci podívat. Bohužel kvůli pandemickým opatřením byla účast diváků omezena na minimum, přesto si to vystavovatelé, majitelé psů, rozhodčí i pořadatelé, jak se patří, užili a my jsme byli u toho. A víme všechno! Především však víme, kdo zvítězil! Chcete mít doma také takového nejšampiónovatějšího šampióna? Potom se příští rok nezapomeňte včas přihlásit! Všem šampiónům vstup povolen!


(Jen) šampionům vstup povolen!

O historii soutěže Šampion šampionů už toho bylo řečeno dost, vše si můžete připomenout na našem portálu. Jaký byl ale ten letošní Šampion šampionů? Kdo se přihlásil, kdo posuzoval, a především - kdo nakonec zvítězil? Byli jsme při tom! A byla to vážně parádní akce. VIP přehlídka na červeném koberci, která nikoho nenechala na pochybách, že „tady” se dnes budou dít velké věci. A také se děly! Každý z vystavovatelů, který se v sobotu 15. ledna 2022 mohl zúčastnit, je právem hrdý. Na svého psa, na svého chovatele, nebo na svého handlera. Nebyla to jen obyčejná výstava, bylo to opravdu něco mimořádného. Vždyť se potkali ti nejlepší z nejlepších!

Paráda na červeném koberci

(Jen) šampionům vstup povolen!

Atmosféra v TOP Hotelu Praha byla jedním slovem famózní! Každý, kdo poznal halové psí výstavy, vzpomene si většinou na všudypřítomný zápach tvořený směsicí mokré psí srsti, řídkých exkrementů, moči, potu a dezinfekce. Na konzistentní rámus, ve kterém nelze rozeznat psí štěkání od vrzání dveří na toaletu nebo od pláče dětí, kterým se tu vážně nelíbí. Na stále se tlačící dav, na nikdy nekončící fronty u stánku s hotdogem. Ano, to jsou běžné psí výstavy. Pokud máte ten pocit, že váš pes (nebo vy) jste něco „lepšího”, potom byste příští rok neměli soutěž Šampion šampionů rozhodně vynechat. Pokud se chcete někde cítit dobře, povzneseně, a jako skutečný VIP host – potom je to právě zde!

Tolik načesaných a upravených psů ve společnosti báječně oblečených a významně vypadajících handlerů jsem pohromadě ještě nikdy neviděla. Na každém stole připravené občerstvení, všude kolem prostor pro přípravu, u každého stolu soukromí, dostatečné a čisté toalety, a navíc - ten červený koberec! Zkrátka vše, co patří pod světla ramp. Vše, co se očekává od prestižní akce!

Až se přestanu rozplývat nad úrovní této kynologické akce, která mně vážně ohromila (a to jsem tam nebyla zdaleka poprvé!), půjdeme se podívat na samotný účel. Tedy na soutěž! Na soutěž, ze které vzešel ten nejkrásnější šampion loňského roku, kterého čeká věčná sláva a čestné místo na žebříčku těch nejšampionovatějších šampionů!

Jak soutěž probíhá?

(Jen) šampionům vstup povolen!

Na rozdíl od klasických psích výstav, kde se v první řadě posuzuje každé jedno konkrétní plemeno jako celek a teprve v závěrečných soutěžích se hodnotí jedinci různých plemen v rámci skupin FCI dohromady, na této soutěži se posuzují všichni zástupci jedné z deseti skupin FCI spolu. Předpokladem totiž je, že pes, který již získal šampionát, nemusí nikoho přesvědčovat o svých kvalitách a příslušnosti k danému plemeni. O tom Šampion šampionů rozhodně není. Je to show! Show, která má ukázat, který pes byl v rámci skupiny nejkrásnější, nejlépe předvedený, v nejlepší kondici, nejlépe připravený. Vlastně všichni přihlášení psi už své tituly mají a o jejich kvalitách jsou jejich majitelé právem přesvědčeni. Na této soutěži se už zkrátka jen potkávají ti nejlepší z nejlepších, aby mezi sebou našli toho NEJ. Žádné umístění tedy není prohrou, je to jen zařazení na místo na žebříčku šampionů. A to rozhodně není málo!

Ráno se začalo soutěží TOP Dog...... co k tomu napsat????

1. kolo (zahřívací)

(Jen) šampionům vstup povolen!

Soutěž šampion šampionů je tříkolová. V prvním kole rozhodčí vyberou nejlepší postupující ze skupiny a to podle počtu přihlášených jedinců. Kvůli druhému kolu, které probíhá systémem náhlá smrt (tedy takovou tou klasickou metodou paralelních závodů) je třeba počet postupujících zredukovat na násobky čtyř, tedy 32, 16, 8 nebo 4. Pro posuzování ve skupinách nehraje roli příslušnost k plemeni nebo pohlaví, hodnotí se kvalita jedince jako taková. Proto se například stalo, že v druhém kole bylo v rámci jednoho plemene hodnoceno několik jedinců, zatímco jiné plemeno nemělo zástupce žádné. Konkrétní plemeno ale skutečně nehrálo roli, bral se ohled jen na kvalitu! Řada psů v tomto kole pochopitelně vypadla, ale všichni ostatní už se připravovali na druhé kolo nazvané „rychlá smrt!”

2. kolo (únavné, dlouhé, ale zcela zásadní!)

(Jen) šampionům vstup povolen!

Druhé kolo je vyřazovací. Ze dvou postupujících z prvního kola vždy může do dalšího rozstřelu postoupit jen jeden. Vystavovatelé si svá startovní čísla losují, a tak se klidně může stát, že proti zlatému retrívrovi se postaví druhý zlatý retrívr nebo naopak úplně jiné plemeno! Hodnotí se pouze kvalita jedinců v rámci jednotlivých skupin FCI.  A jeden z nich každopádně vypadne, a to až do doby, než ve finále zbydou jen čtyři nejlepší, a mezi těmi se stejným vyřazovacím systémem zvolí pořadí a samozřejmě také ten nejlepší (vítěz skupiny FCI), který půjde do finále. Tohle kolo bylo každopádně nejdelší a z pohledu psychické zátěže pro vystavovatele (i rozhodčí) nejnáročnější. A pro psy také velmi únavné. Na jeho konci už ale máme celkem jasno! Už známe deset těch největších hvězd, které svedou tvrdý souboj o pozice na prvních čtyřech místech celkového pořadí a všechny mají úplně stejné šance! Deset vítězů jednotlivých FCI skupin a také vítěze té „jedenácté”, tedy FCI neuznané, která do velkého finále vůbec nepostupuje.

Vítězem NON FCI skupiny, tedy skupiny FCI neuznaných plemen, se právem stal impozantní moskevský strážní pes Barllon Luck of Catherine Kateřiny Čiperové. Pokud se zajímáte o toto plemeno nebo byste chtěli poznat soutěž Šampionů šampionů také z pohledu vystavovatele, nenechte si ujít náš rozhovor s majitelkou vítěze, který budeme připravovat v průběhu tohoto týdne. Co je to ale vůbec ta neuznaná skupina? Je to skupina existujících, avšak FCI neuznaných plemen. A jsou to plemena velmi zajímavá! Do letošního ročníku se přihlásili například americký bezsrstý teriér, boerboel, kontinentální buldok, odis, moskevský strážní pes a další.

Končí druhé kolo

(Jen) šampionům vstup povolen!

Atmosféra by se dala krájet! V publiku sedí tu příznivci vipetů, tu příznivci saluk, a volají a hvízdají zplna hrdla, jen aby jejich favorit postoupil. Do jaké míry berou rozhodčí ohled (a zřetel) na publikum, si netroufáme odhadnout. Vždyť je to jejich svrchovaná pozice a zároveň i povinnost najít toho nejlepšího z davu! A tak se přes několik vyřazovacích kol dostalo do finále přesně deset jedinců. Deset psů, kteří budou soutěžit o nejvyšší titul, deset jedinců, kteří touží být šampionem šampionů. Pokud vám zde chybí jedenáctý pes ze skupiny NON FCI, potom vězte, že pro tohoto psa skončila soutěž vyhlášením vítězů v jeho skupině a do bojů o finále ve skupinách FCI postoupit pochopitelně nemůže.

Jdeme do finále!

(Jen) šampionům vstup povolen!

Skončilo druhé kolo a známe všechny postupující do finále, tedy vítěze všech skupin FCI. Celkem deset psů různých plemen rozdílných FCI skupin se postaví do jedné řady a rozhodčí mají před sebou skutečně velmi nelehký úkol - najít toho nejlepšího z nich. Vždyť všichni jsou už šampioni! Všichni handleři jsou zkušení vystavovatelé! Přesto se najdou detaily, které rozhodnou o konečném pořadí!

Hlas moderátora je klidný a stejně vyrovnaní jsou i soutěžící. A jeden po druhém nastupují do posledního a nejtěžšího boje slavnostního dne.

Ve finálním kole stanuli tito vítězové skupin FCI:

  1. skupina: Bearded kolie Alistair's Dressed to the Nines, majitel: Pavla Machačková, Jan Zdařil
  2. skupina: Bernský salašnický pes Sheldon Codeli Girls, majitel: Martina Kopecká
  3. skupina: Kerry blue terier Statement Wapini Dvomaro, majitel: Lucie Běhalová
  4. skupina: Jezevčík trpasličí - drsnosrstý Láska Vitoraz, majitel: Jan Bušta
  5. skupina: Aljašský malamut U Can Expect To Be Free Shamanrock, majitel: Kateřina Seidlová
  6. skupina: Švýcarský honič - Bernský honič Dulcis Cervarius (FCI), majitel: Ivana Herianová
  7. skupina: Irský setr Experience Elimar Doubrava, majitel: Vojtěch Svoboda
  8. skupina: Anglický kokršpaněl - černý a černý s pálením Double Glow Faledo, majitel: Martina Dvořáková
  9. skupina: Pudl střední - bílý Unique Kiss Arcanus Iliria, majitel: Naděžda Klírová
  10. Skupina: Whippet Sobresalto Latte Macchiato, majitel: Lukáš Soukup
(Jen) šampionům vstup povolen!

Teď tu stojí všichni v řadě, proti nim v opozici pět rozhodčích. Rozhodčích, z nichž každý dostal za úkol oznámkovat působení jednotlivců v závěrečných soutěžích, a z jejich bodového hodnocení nakonec vzejde vítěz. Kdo jím ale bude? Ticho by se dalo krájet, a rozhodčí hodnotí a hodnotí. Konečně!!! Konečně všichni rozhodčí odevzdali své bodovací tabulky a komise se sešla za zavřenými dveřmi, kde pečlivě počítala a počítala body jednotlivých finalistů.

Ale ono to za zavřenými dveřmi tak docela nebylo! V průběhu celého přenosu byla totiž přítomná společnost Produkce 1, která pořizovala záznam (live stream) z celé akce. Tento záznam byl také divákům promítán rovněž v sále a zároveň i přenášen na Facebook. A v této chvíli se divákům dostalo nebývalé podívané - tedy pohledu do zákulisí ke sčítací komisi v místnosti číslo 12. Zde se právě dozvídá výsledky od sčítací komise pan MVDr. Lubomír Široký. A ejhle, něco není v pořádku.

Pan Široký se vrací do sálu a sděluje verdikt – plemena vipet a kerry blue teriér mají bodovou shodu! Oba psi tedy nastupují na poslední kritické posouzení poroty, která musí jednomyslně vybrat toho lepšího.

Kdo se stal nakonec Šampionem šampionů 2021?

(Jen) šampionům vstup povolen!

Verdikt je nyní konečně definitivní a pan Široký ho následně tlumočí na kameru. Vítězi dalšího ročníku soutěže ČMKU Šampion šampionů se stávají... Přichází chvilka napětí...

Třetí místo v soutěži Šampion šampionů vybojoval Kerry blue terier Statement Wapini Dvomaro.

Druhé místo v soutěži Šampion šampionů obsadil irský setr Experience Elimar Doubrava

A absolutním vítězem letošního klání soutěže Šampion šampionů se stává zástupce a vítěz páté FCI skupiny aljašský malamut U Can Expect To Be Free Shamanrock!

Vítězové se přesouvají na čestná místa na podiu a čeká je kýžená chvíle slávy. Slzy štěstí a dojetí, k handlerům se přidávají majitelé vítězných psů a jejich fanoušci, fotoaparáty cvakají, celý sál tleská. Taková chvíle opravdu stojí za to!

Vítězný aljašský malamut se fotí s moderátorkou, s dětmi, chce se ještě někdo vyfotit? Já, ještě já! Také jsem chvíli přemýšlela, jestli se nevyfotit s šampionem, ale fronta byla vážně dlouhá. Zajímá vás, kdo je to vlastně tím nejlepším? Jaký pes se skrývá pod tím vítězným kožíškem a kdo že to stojí na konci jeho vodítka? Na rozhovor s pyšnou majitelkou a handlerkou v jedné osobě Kateřinou Seidlovou se můžete těšit již tento týden!

Vyčůrat, pomodlit a spát! Neříkala vám přesně tohle vaše maminka nebo babička? Soutěž je u konce, takže sbalit fidlátka a hurá domů!

Zajímají vás kompletní výsledky? Prohlédnout si je můžete na webu ČMKU  https://www.cmku.cz/data/sampion_sampionu/15-1-2022_vysledky.pdf

PS: Ten koberec je vážně červenej!!!

Jo jo, je to tak. Je to opravdu ten nejčervenější koberec na světě a vážně je obrovskou ctí se na něj se psem postavit!

 

Katka Houšková

Foto: Katka Houšková

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->