Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Zveme vás na Heroltický šplouch 2018!

Co budete dělat po prázdninách, když bude anebo třeba nebude počasí stále teplé? Začnete se nudit po silně akcemi nabitém létu? To určitě nedělejte a raději zkuste zavítat na Heroltický šplouch 2018. Že nevíte, co to je? Nevadí! Nyní nejenže se to dozvíte, ale dokonce se nebudete moci dočkat, až si v rámci těchto závodů sami zaskáčete.


Zveme vás na Heroltický šplouch 2018!
miroslav 10.7.2018 4760x Zajímavosti

Rádi bychom vás a vaše čtyřnohé přátele pozvali na skvělé psí závody ve skocích do vody a nejen to. Určitě jste již zaslechli, že se něco takového u nás pořádá a my vám nyní přinášíme pozvánku a také odpovědi na otázky přímo od jednoho z pořadatelů Reného Matýška, který vám vše s humorem vysvětlí. A věřte, že nudit se rozhodně nebudete.

René, vy přicházíte s opravdovou letní zábavou a to s Heroltickým šplouchem. O co jde?

heroltický šplouch Heroltický šplouch je soutěž ve skocích psů do dálky do vody a v potápění pro předměty. V neděli budou probíhat vlastní závody, v sobotu nabízíme možnost tréninků s asistencí našich instruktorů. Kromě tréninků jsou v sobotu na programu i doprovodné soutěže. A všechno to se týká vody.

Téměř každý pes má asi rád vodu – tedy ne tu ve vaně, ale spíš bazén, rybník to ano, to oni mají rádi. Řekněte nám, kde se zrodila myšlenka využít jejich kladného vztahu k mokrému živlu a udělat z toho pěkný závod?heroltický šplouch 

Jen bych trochu oponoval tomu, že každý pes – naše chodská Cácorka vodu tedy opravdu nemusí, ale jinak ano – každý normální pes vodu miluje. Nicméně nápad na uspořádání závodů ve skocích do vody a v potápění v Herolticích pochází od Pavla Bradáče a pod jeho vedením proběhlo, tuším, aspoň pět ročníků pod názvem Waterdog. Já k tomu přišel tak trochu jako slepý k houslím. Když jsem šel před lety kamarádovi dělat „držiče“ psa na rozběhovém molu, Pavel mě oslovil, jestli bych nevypomohl s organizací. Když pak Pavel šel dál a soutěž zůstala takříkajíc osiřelá, přišlo nám škoda ukončit tuto povedenou sérii setkání vodomilných pejskařů. Jen jsem nechtěl parazitovat na Pavlově tradici (a také preferuji používání češtiny), proto ten „šplouch“. Je tam ještě jeden rozdíl – připadlo nám, že by bylo fajn, aby se psovodi se psy vyblbli i mimo hlavní soutěž, tak jsme vyhlásili doprovodné soutěže, které probíhají hlavně v sobotu a jak jinak, než že účastníci se musí namočit.

Kolikátý ročník se letos bude konat a proč až v září (i když u nás je tento měsíc většinou vždy teplý) a ne třeba o letních prázdninách?

heroltický šplouch Šplouch, ve svém současném formátu je teprve v batolecím věku (letos bude podruhé), nicméně tato soutěž na tomto místě už prochází obdobím mladšího školního věku. A zářijový termín je stanoven z velmi pragmatických důvodů – bazén, ve kterém se soutěže odehrávají, je přes léto používán pro ochlazování lidských účastníků heroltických pejskových kursů, ale psům je do něj vstup zapovězen – psí chlupy a filtr nejdou příliš dohromady. Na konci sezóny se před vypuštěním bazénu filtr vypne, psi a lidé si zasoutěží a bazén se na podzim a zimu vypustí.

Je závod nějak rozdělen do kategorií třeba podle plemene, stáří atd.? Jak je tedy sestaven?

Zúčastnit závodu se mohou pejsci všech plemen i veškerých jejich kombinací, z tohoto pohledu by bylo prakticky nemožné definovat kategorie, které by byly alespoň trochu spravedlivé. Jediným objektivním parametrem je velikost psa, takže obě hlavní soutěže jsou rozděleny do tří kategorií (malíčci, prostředníčci a obříci) podle kohoutkové výšky psa. Pak je vyhlašována absolutní kategorie napříč kategoriemi, kde vítězem je ten, který má nejlepší umístění v obou soutěžích.

Na promo videu jsem viděla, že v bazénu stojí člověk s kamerou. Kdo je tak odvážný a jak se cítí? Při některých záběrech jsem se musela smát a být v té vodě já, jistě se smíchy utopím.heroltický šplouch 

Video, psi a Heroltice, to je samostatná a opravdu obsáhlá kapitola, přičemž jméno té kapitoly by muselo být „Magda Novotná“. Magda je neuvěřitelný člověk s obrovským záběrem, elánem a neuvěřitelnou výdrží (tady jsou dvě teorie – jedna tvrdí, že za tím vším je pokrok v klonování a že Magda existuje ve více exemplářích, druhá zastává názor, že k pokroku došlo v kybernetice a Magda je prototyp humanoidního robota s velkokapacitní baterií s výdrží několik set let), který stojí za několika ročníky filmové psí školy v Herolkách, mnoha dokumenty nebo prostě jen filmy a šoty pro radost. A vzhledem k tomu, že i v amatérském filmu je profesionálkou každým coulem, rozhodla se naše skákání zachytit ze všech možných úhlů, tedy i pod hladinou. Potápěče v neoprenu včetně jeho vybavení tedy opět domluvila ona. Jinak máte pravdu – přerod psa v kachnu na podvodních záběrech může nechat chladným jen opravdového škarohlída.

    

A co čeká na diváky, kteří se chtějí jen podívat?

heroltický šplouch V předchozích dvou ročnících byla soutěž součástí širšího spektra psích akcí – v roce 2016 to byl Herolfest spolu s prvním ročníkem závodu záchranářských psů „10, 20, 30, už jdu“, vloni druhý ročník „10, 20,…“ a první mistrovství republiky v treibballu (opět pod taktovkou Magdy Novotné), takže bylo na co koukat i mimo okolí bazénu. Letos jsme poněkud osamoceni, nicméně připravujeme o něco více doprovodných soutěží, do kterých se může zapojit každý návštěvník se psem, jako soutěžící nebo bez psa jako přihlížející. Kromě toho předpokládáme možnost navštívit nějaké stánky našich sponzorů. Pro doplnění energie je pak k dispozici gastrotým heroltického psího střediska pod vedením Evy Rašovské.

Kolik se vám tam tak sejde psů? A vzpomenete si na některé NEJ výkony?heroltický šplouch 

Počet psů, co pamatuji, se pohybuje mezi padesáti a šedesáti. Letos máme zatím přihlášeno třicet jedna pejsků. Co se týká výkonů, tak několik let kraluje pitbulka Džukela Petra Červinky, která byla vloni dokonce zapsána do knihy českých rekordů s výkonem neuvěřitelných sedm metrů a sedmdesát centimetrů (https://www.dobryden.cz/rekordy/zvirata-priroda/nejdelsi-psi-skok-do-vody/). Dalším skvělým psem je kříženka Mexx Elišky Petráčkové, která se svými čtyřiceti centimetry skočila do vzdálenosti pět set padesát centimetrů a ponořila se pro aport do hloubky jednoho metru. Dalším obdivuhodným pejskem je Jack Karla Rambouska, který vloni se ctí a hlavně s radostí absolvoval soutěž ve věku čtrnácti let. Co se týká lidí, považuji za obdivuhodné loňské účastníky doprovodných soutěží, v nichž šli do vody psi i psovodi. Pokud se ptáte proč, tak proto, že loňskému ročníku počasí opravdu nepřálo a kromě vytrvalého deště byly i teploty vzduchu a vody, mírně řečeno, nepříznivé.

    

Co když mám psa, který má vodu rád, ale nikdy jsem se ničeho takového nezúčastnila. Mohu přijet k vám a jak se připravit nebo vybavit?

Určitě můžete. Jedinou podmínkou je, aby pes rád aportoval a skákal do vody. Takže potřebujete oblíbenou plovoucí hračku, za kterou pes bude skákat. Toť vše.

Musí pes něco vyloženě ovládat?

Pes by měl mít velkou motivaci na nošení hračky a měl by s radostí skákat do vody. Což lze trénovat u každého rybníka nebo řeky.

Máte zajištěnou například první pomoc pro psy?

Přímá služba veterináře zajištěna není, nicméně v areálu RSS Brněnka v Herolticích u Tišnova se na kurzy a pobyty se psy specializují a v případě nouze (snad se nic takového nepřihodí) jsou v Tišnově tři veterinární ordinace, z toho jedna pohotovost.

Jaké ceny čekají na závodníky?

Jednání se sponzory jsou v začátcích, ale už teď máme potvrzené ceny od Britu – zde asi není nutné upřesňovat, jaké ceny, dále ručně pletená vodítka a letos prvně máme přislíbené velmi atraktivní ceny od https://mishiko.net/ - dva GPS trackery pro sledování pozice psa.

René, na závěr se pokuste závodníky a návštěvníky k vám nějak osobně nalákat. Proč by měli lidé se psy přijet právě k vám?

heroltický šplouch To je těžký úkol – ze své pozice nemůžu posoudit pohled účastníků, i když prakticky všechny jejich reakce, jak osobní, tak pozdější, například u naší události na FB, jsou kladné. Faktem ale je, že hodně soutěžících se k nám opakovaně vrací, což by asi nedělali, kdyby se jim u nás nelíbilo nebo se nudili. Myslím si, že je to hlavně proto, že sami závodníci a jejich psi jsou super a my se jen snažíme jim to příliš nekazit. Takže, pokud se vaši čtenáři se svými psy chtějí seznámit a pobavit s bezva lidmi, kteří se tady v Herolticích (a to nejen v rámci šplouchu) vyskytují v koncentraci vyšší než běžné, budou vítáni. Jo a také se tu závodí ve skocích do vody a v potápění.

Foto: Kristýna Kuhrová, Michal Petroj a Jana Volková.

Video: Magdalena Novotná

Heroltický šplouch

Heroltice 8. - 9. září 2018

Organizace setkání:

  • Sobota – trénink skoků a potápění, doprovodné soutěže
  • Neděle – Hlavní závody
  • Při příjezdu v pátek nebo v sobotu se vždy začíná večeří v 18:00 hod.
  • Prezentace v neděli v 8:30 hod., v případě vyššího počtu závodníků bude první část prezentace již v sobotu v 19:00 hod. Předpokládané ukončení soutěže v neděli odpoledne v cca 15.00 – 16.00 hod.
  • Každý účastník akce je plně zodpovědný za svého psa, a to ať už za škody jím vzniklé, nebo jiné. Je povinností mít své psy v areálu na vodítku a bezprostředně po nich uklízet výkaly v areálu i mimo něj.

Startovné 600,-  Kč za účast na obou disciplínách, 400,- Kč  za účast v jedné disciplíně.

Případné dotazy posílejte na email hero.splouch@gmail.com

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->