Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Zamyšlení nad poněkud nešťastným rozhodnutím ČKS

Poslední dobou mám pocit, že rozhodnutí, která přicházejí od těch nejpovolanějších, nejsou zcela šťastná. Stejně tak tomu bylo i v případě zákazu startu na VS IPO FH psům bez PP. O to víc mě překvapilo zjištění, že vše probíhalo velmi rychle. Jo, kéž by i naši zákonodárci uměli takto rychle schvalovat zákony…


Zamyšlení nad poněkud nešťastným rozhodnutím ČKS
miroslav 22.8.2017 7386x Zajímavosti

Musím se přiznat, že nepatřím přímo k těm, kteří poctivě sledují každou změnu či úpravu v řádu, směrnici, vyhlášce či předpisu. Není to asi správné, ale info ČKS si vždy poctivě přečtu. Jenže dnes je tak obrovská síla v internetu a sociálních sítích, že to prakticky člověk ani hlídat nemusí, protože někdo jiný to určitě na ten Facebook vloží. A přesně tak jsem přišla i na tuto novinku. Při mých toulkách po Facebooku jsem narazila na příspěvek mé kamarádky, že psi bez PP nemohou nastoupit na VS stopařů. Tato informace mě velmi zarazila, protože pamatuji ,,oslavy,, toho, kdy se to těmto psům povolilo. Se zájmem jsem si pročítala příspěvky a nejde zcela jasně říci, že s tím lidé souhlasí. Toto rozhodnutí má své příznivce i odpůrce. A i když se najdou ti, kteří vykřikují: ,,Dřív psi bez PP mohli jen na nároďák a to bez vrcholovek - tedy bez trojky a speciálů, protože ty nebyly odstupňované.“ Ano, to je sice pravda, ale když už se to jednou schválilo, mělo by to tak zůstat, anebo změnit tak, aby to nebyl extrémní šok jako v tomto případě. Uvědomme si, kolik práce stojí za přípravou jednoho psa a když je zvíře opravdu nadané, nemělo by zde hrát roli, zda má PP či nikoliv.

PP vs. bPP – pořád a stále dokola. Nyní však i ve vrcholovém sportu.

Proč ČKS zakázal start psům bPP? Zajímavé na celé věci je fakt, že se toto začalo projednávat letos v březnu a v 22. 5. 2017 to bylo schváleno. Proč s tím tak pospíchali. A je vůbec fér uprostřed sezony udělit takový zákaz? Položili jsme tedy tuto otázku předsedovi výcvikové komise panu Bc. Jiřímu Lasíkovi.

 

 

Vážený pane předsedo výcvikové komise ČKS,  

obracím se na Vás s žádostí o vysvětlení nebo spíše uvedení důvodů proč se uprostřed sezony zadávají dodatky ke směrnicím, které značně ovlivní start několika závodníků. Oba cvičíme a víme jak náročné je psy na tak vrcholnou soutěž připravit, kolik to stojí času a peněz. A pak přijde šok v podobě dodatku do směrnice.

Na naši redakci se obrátilo několik lidí, které to naprosto rozhořčilo. Zajímal by nás tedy názor, postoj ČKS – výcvikové komise PROČ? Mnoho lidí si to vykládá různým způsobem a tak bychom se tomuto tématu rádi věnovali.

Předem Vám děkuji za odpověď.

Panýrková - ecanis

 

 

Dobrý den paní Panýrková,

otázka účasti psů bez průkazu původu na vrcholových akcích, t.j. výběrových soutěžích a následného mistrovství republiky podle MZŘ IPO, se začala řešit počátkem tohoto roku, po proběhlém školení rozhodčích z výkonu. Celé to vzniklo v souvislosti s řešením účasti psů na těchto akcích, kteří nejsou v registraci plemenných knih v ČR, a dále se na tyto akce začali přihlašovat i zahraniční psovodi, kteří si vyřídili členství v některé ZKO ČKS. V souladu s normativy FCI, účastníkem MS může být jen občan toho státu, se psem s PP a v registraci plemenné knihy. Obecně lze říci, že to není nic nového. V naší směrnici o účasti na VS a MR to jen nebylo přímo uvedeno.

Pokud se týká účasti psů bez PP? Tím, že se nemohou účastnit MS, je jejich účast na VS resp. MR kontraproduktivní. Stopařina nabývá na zájmu a tím i navýšení počtu účastníků, počínaje výběrovými soutěžemi. V posledních letech se ne všichni zájemci dostali do žebříčku VS. Jinými slovy, poptávka převyšuje nabídku. V současné době pořádáme šest dvoudenních výběrových soutěží podle zkoušky IPO FH. Jejich uspořádání a zajištění pořadatelů je každým rokem složitější. Proto také vyčlenění psů bez PP z vrcholných soutěží (netýká se akcí mládeže a ZVV3). Dodatek směrnice byl schválen v měsíci květnu t.r. s okamžitou platností s tím, že uzávěrka přihlášek na VS podle IPO FH je až na konci měsíce července, kdy zpravidla účastníci zasílají své přihlášky.

Je samozřejmě pravdou, že na takovou soutěž se pes připravuje dávno předtím a platnost tohoto dodatku směrnice mohla být až od příštího roku. Dnes (31. 7.), je uzávěrka přihlášek. Aktuální informace je taková, že všechny výběrové soutěže budou zcela obsazeny a je předpoklad, že ne všichni zájemci dostanou příležitost se jich zúčastnit. Doposud se přihlásili tři zájemci se psy bez PP. Z jejich bodového hodnocení, s kterým se přihlašovali, by se ani jeden nedostal do místa, které v přihlášce uvedli. Pokud by však přece jen zbyla nějaká volná místa, můžeme vše ještě s výcvikovou komisí a předsednictvem projednat a popř. ještě pro letošní rok udělat výjimku. Nebyla by tak zhacena jejich dosavadní práce a příprava psa a jeho psovoda. Přitom je si však potřeba uvědomit, že stejně se nemusí do žebříčku nominovat ani psovod se psem s PP, pokud před ním bude více jak 54, t.j. max. počet účastníků VS.

Hezký den

Bc. Jiří Lasík

předseda VK      

               Toto nařízení vydalo ČKS v březnu letošního roku. 

Zeptali jsme se také na názor jedné ze závodnic, které se toto nové nařízení týká

Paní Alexandra Dobrovičová se svou Britou bez PP má složeno celkem 26 zkoušek (BH, ZZO, ZOP, ZPU1, FPR1-3, ZPS1, FH1, 6x FH2 a 11x IPO FH). Zde jsme udělali výběr ze závodů, ale opravdu jen těch velkých.

     

  • 2x 3. místo na VS pro MČR stopařů.
  • 2x 3. místo na policejních stopařských přeborech v Novém Malíně v kategorii C
  • 2x 2 místo na policejních stopařských přeborech v Novém Malíně v kategorii B.
  • 3x 3.místo na CACT IPO-FH Beskydský stopařský speciál
  • 1x 4. místo CACT IPO-FH ve Třech Sekerách. 
  • 1x 2 místo MR Polska IPO-FH.
  • 1x 4. místo na Slovensku na kvalifikačních závodech na MS IPO-FH. 

Musím říct, že poslední schválená změna ČKS pro psy bez PP mi příjde jako velký krok zpátky. Vždyť přece ještě nedávno nemohli psi bez PP skládat zkoušky dle MZŘ. Naštěstí se toto nařízení změnilo a tito ničím zvláštní psi mohou skládat u nás i nejvyšší zkoušky dle MZŘ bez jakýchkoliv omezení. A teď když s nim lidi dosáhli nemalých úspěchů, jsou najednou dle mého názoru tímto rozhodnutím diskriminováni. Argument, že tito psi stejně nemohou postoupit na MS a jen zbytečně zabírají místo na VS a MR psům s PP, je jemně řečeno nešťastný. Buď je pes s PP zdravý a natolik dobrý, že svým výkonem se na VS a MR dostane, anebo tam nemá co dělat a ne, že se tam dostane na úkor diskriminace psů bez PP, kterým se účast prostě zakáže.

Domnívám se, že kdo doposud startoval na VS  se psem bez PP byl smířený s tím že na MS postoupit nemůže, avšak mohl se případně těšit, že dosáhne pro něj mety nejvyšší, a to titul MR.

Těm, co tuhle změnu vymysleli, je asi úplně jedno, kolik času a práce strávil člověk v tréninku na polích a loukách, za každého počasí. Kolik projezdil peněz, aby připravil psa na takovou soutěž jako je VS, nejen IPO-FH. Tohle není otázka jedné sezony, ale je to spousta let práce a neskutečně mnoho hodin tréninku. Ještě před dvěma nebo třemi lety si dala VK (Výcviková komise) podmínky, aby měl pes složenou zkoušku  minimálně IPO FH rok starou před každou VS stopařů. Loni jsem si tuto zkoušku složila již poněkolikáté. Tentokráte s krásnými body 99, 98. Moje fena splňuje podmínky (registrace, čip) psa bez PP pro účast, které si na ČKS vymysleli, jen máme bohužel smůlu, že se někdo ze dne na den rozhodne a vyškrtne nás a pohrdne naší prací ještě k tomu uprostřed sezony – jen proto, že mám  psa bez PP.

Mám pocit, že to všechno už není o tom, že je to koníček, který vás baví, ale o tom, že se z kynologie dělá něco hodně prestižního. A naopak, místo toho aby se někdo spíše zamyslel nad tím, jak se například neustále zlehčují stopy (speciálky) na republikových závodech, což nikomu a ničemu z dlouhodobého hlediska nepřispívá – spíše naopak škodí a snižuje to kvalitu takovýchto velkých závodů. Toto by se mělo dle mého názoru řešit spíše než psi bez PP. Ale je to jen můj názor. Vzhledem k tomu, že mám fenu bez PP a tyto poslední změny VK ČKS se mě bezprostředně dotýkají, tak si někdo může říct, že jsem zaujatá. Ano, asi jsem, ale myslím si, že tyto změny šly udělat tak, aby se na to majitelé psů bez PP mohli připravit a nedělali si zbytečné naděje do další sezony. Doposud všechny změny byly datovány k 1. 1. následujícího roku. Toto rozhodnutí a změna uprostřed sezony mi opravdu vzala veškerou chuť v čemkoliv pokračovat.

S pozdravem

Alexandra Dobrovičová

 

Podívali jsme se o čtyři roky zpět, kolik psů startovalo na Mistrovství FH a kolik bylo bez prokázaného původu (bPP).

ROK

POČET STARTUJÍCH PSŮ

POČET PSŮ BEZ PP

2013

16

0

2014

18

0

2015

18

0

2016

19

0

 

V odpovědi od pana Lasíka jste mohli číst, že počet startujících je 54 a díky psům bez PP se tam ani ostatní s PP nemusí dostat. Letošní čísla startujících na VS již známe a myslím, že oni tři, kteří se hlásili, by se tam vešli. Bohužel odpověď z ČKS zněla úplně jinak. Obrázek si musí každý udělat svůj.

Počet startující na VS IPO FH

Email od pana Lasíka:

 

Dobrý den paní Panýrková,

ukázalo se, že počet psů bez PP by převyšoval počet voĺných míst na VS stopařů. Proto jim nebude umožněn start v souladu se schválenou směrnicí, bez výjimky.

Hezký den 

J.Lasík

Pokud se podíváme na výběrové soutěže stopařů, tak tam účast psů bez PP také nikdy nikoho neomezila.

Rok 2015

V tomto roce se na start VS postavilo přesně 54 závodníků. Bez prokázaného původu tento rok na VS startovala pouze jedna fenka a to již zmiňovaná Brita. Do výběrového závodu nastupovala se splněnou zkouškou IPO FH na 188 bodů. Letos by na VS nastupovala se splněnou zkouškou na 197 bodů.

Rok 2016

V roce 2016 bylo vypsáno šest VS IPO FH. Celkem zde startovalo 46 dvojic (někteří startovali na dvou VS) z tohoto počtu všech dvojic byli tři psi bez PP bohužel k samotnému postupu na MR se nedostali.

Těžko říci co vedlo ČKS k takovému rozhodnutí a zda vůbec připustí psy bez PP letos ještě k výběrovým soutěžím. Z posledních informací víme, že se o tomto rozhodnutí jedná a my Vás budeme nadále informovat na našem webu.

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->