Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Stopujeme přesně V. díl

Splnili jste se svým psem šedesát čtverců a rádi byste v přesném stopování dál pokračovali? Máte možnost a návod na to dostanete v dalším dílu našeho seriálu. Vykročíte totiž do cyklických stop. Že nevíte, o co se jedná? Nevadí, odpověď naleznete na následujících řádcích.


Stopujeme přesně  V. díl
Katka Houšková 31.3.2018 158155x Pachové práce

Jaro je sice stále ještě daleko, ale až na těch pár mrazivých dní, které nás ještě čekají, už se můžeme těšit na pravidelné stopování. Věřím, že všichni máte úplně popsané své čtverečkové deníčky a po přečtení tohoto dílu si už založíte deníček nový – takový „dospělácký“ stopařský. Protože dnes vyjdeme ze čtverců a to rovnou do cyklických stop!

Zase to pudové stopování

přesné stopování Cyklická stopa není žádný můj výmysl, ale terminus technicus pro stopu, která se stále opakuje dokola. Nebo do čtverce. Její pochopení není vůbec složité, chce to rovnýma nohama skočit do praxe a uvidíte, že to půjde jako po másle!

Abych řekla pravdu, cyklická stopa pro mne byla velkou novinkou, kterou praktikuji teprve posledních pár let. Dříve jsme ze čtverce vycházeli rovnou do šlapané, plně propamlskované stopy, což ale mělo svá úskalí. Ve čtverci jsme psa několik měsíců přesvědčovali, aby změnil své pudové chování. Nutili jsme ho resetovat mozek a naučit se po stopě za kořistí nespěchat, ale naopak pečlivě prověřovat jedno místo, a za to ho odměňovali – nabízeli kořist. A když jsme vyšli ze čtverců do šlapané stopy, v podstatě jsme mu řekli: „Zapomeň, že odměna je na jednom místě a vyraž do světa – odměna je všude.“ Ano, stopa byla sice plně propamlskovaná, takže psa nutila jít pomalu, ale i tak někam vedla. A dříve či později začal pes spěchat, protože pokud byl nadšený stopař, časem mu odměna začala být málo. Začal některé pamlsky vynechávat, a těšil se, kam stopa vede, což v konečném důsledku vedlo k nepřesnostem a k nutnosti vracet se v tréninku opět ke čtvercům. Proto my teď ještě na pár měsíců odložíme takovou stopu a ze čtverce psa nevypustíme rovnou „do světa.“ A na cyklické stopě ho budeme učit, že i když se po stopě pohybuje, pořád nachází pamlsky na jednom místě, tam kde je porušený terén. A že nemá vůbec žádný smysl někam spěchat, protože stopa NIKAM NEVEDE! A tím o několik měsíců prodloužíme naše snažení o změnu pudového stopování psa na přesné, a to se nám v budoucnu – věřte nebo ne – opravdu vyplatí!

Co je to cyklická stopa?přesné stopování     

Cyklická stopa není nic jiného než stopa, která vede pořád dokola a nemá žádný konec. Vysvětlíme si to na příkladu začátečnické cyklické stopy, která bude našlapaná do tvaru čtverce. Zatímco doteď jsme šlapali čtvereček, který jsme vyšlapali uvnitř, teď budeme šlapat stopu po obvodu čtverce. A budeme se snažit šlapat stejně jako ve čtverci, tedy malými krůčky vyšlapeme/vydupeme v podstatě tunel dvou šlápot vedle sebe, který povede po obvodu čtverce 10 x 10 metrů.

Jdeme na to!

Co budeme potřebovat:

  • 4x nášlapná tabulka
  • 1x celá krmná dávka
  • dobrá nálada, stopařský deníček a tužka

A začneme, stejně jako ve čtverečku tak, že si najdeme vhodný terén. Podíváme se do našeho čtverečkového deníčku, ze kterého zjistíme, který terén šel našemu psovi nejlépe. Proč? Protože už na začátku jsme si řekli, že zvyšovat můžeme v tréninku vždy pouze jedno kritérium. A proto, když začínáme v podstatě nový cvik, musíme vyjít z těch nejjednodušších podmínek, abychom psovi co nejvíce usnadnili tento přechod.

Jak šlapat cyklickou stopu?

přesné stopování Jedním dlouhým krokem vykročíme tam, kde bude začátek naší stopy, a vedle levé nohy si zapíchneme označovací tabulku. A uděláme nášlap. V začátku, než se naučíte stopy dobře šlapat a orientovat se v terénu, určitě doporučuji použít čtyři tabulky, které budou sloužit k označení každého rohu stopy. Zcela zásadní pro kvalitní položení stopy totiž je, abyste jí obešli několikrát, a to VŽDY v úplně stejném tunelu. Abyste v každém kole, kdy stopu budete šlapat, procházeli úplně stejnou trasu. Takže stejně jako ve čtverečku jste při našlapání použili čtyři tyčky, které jste potom vyndali, budete čtyři potřebovat i do cyklického čtverce. Časem, jak budete měnit tvary a přidávat lomy, jich bude potřeba samozřejmě víc, a to zejména když půjdete do terénu, kde vaše šlápoty nebudou dobře vidět. V současné době je takové počasí, že když se vydáte někam na pole, uvidíte každou svojí šlápotu, takže tabulky nebudou, až se naučíte na stopě pracovat, vůbec nutné. Ale například do trávy to bude nutné asi vždy, kvůli vaší orientaci.

Na nášlapu si tedy chvíli postojíme, vybereme si směr, kterým půjdeme, a začneme vyšlapávat. Nepůjdeme běžným krokem, ale takovým, jakým jsme vyšlapávali čtverec. Tedy ještě jednou – vyšlapeme tunel, kdy budeme nohy pokládat těsně vedle sebe, a za sebou tak, abychom nenechali ani místečko, kde nebude porušený terén. Je to docela pracné, ale snaha přinese své ovoce. Když ujdeme vzdálenost cca deset metrů, tak zastavíme, vedle levé nohy zapíchneme druhou tabulku a zvolíme si, zda půjdeme doleva nebo doprava. Následně tedy uděláme buď vlevo v bok, nebo vpravo v bok a šlapeme tunel dalších deset metrů. Po deseti metrech uděláme druhý lom, otočíme se stejným směrem a tak dále… až ke třetímu lomu, kde zapíchneme čtvrtou tabulku a vydáme se směrem k našemu nášlapu. Stále šlapeme tunel. Když dojdeme až na nášlap, vypracujeme poslední lom a pokračujeme v již vyšlapaném tunelu. Na první cyklické stopě půjdeme takhle dokola třikrát. Časem, až pes pochopí, co se po něm chce, můžeme v případě měkkého terénu snížit počet opakování na dvě, ale prozatím budeme chodit třikrát. V orientaci nám při šlapání pomůžou právě naše zapíchnuté tabulky, které nás povedou terénem tak, abychom prošlapávali stále ten stejný tunel.

Kdy a kam dávat pamlsky?přesné stopování 

Když dojdeme na nášlap potřetí, potom teprve si vezmeme pamlsky, vyrazíme na cyklickou stopu počtvrté, a celý tunel propamlskujeme. Tentokrát ale už nebudeme vysypávat celý prostor granulemi tak jako ve čtverci, protože to bychom jich museli mít pět kilo, ale budeme pamlskovat zhruba tak, jako kdybychom měli dávat do každé šlápoty jeden pamlsek. Takže budeme dělat menší kroky a před každou nohu střídavě pokládat pamlsek. Opět, stejně jako ve čtverci, tou úplně největší chybou by bylo hodit pamlsek mimo vyšlapaný tunel. Pokud se tak stane, ihned ho seberte a hoďte tam, kam patří. Chceme, aby pes prověřoval pouze porušený terén a nenacházel odměny nikde jinde!  Propamlskujeme téměř celý čtverec, ale až se budeme blížit ke konci (tedy k nášlapu), tak poslední cca dva metry ponecháme bez pamlsků. Je to proto, aby pes následně vyrazil ve směru stopy a nemátly ho pamlsky, které budou ležet v protisměru.

Máme tedy vypamlskováno a necháme stopu odležet.

Vzhledem k tomu, že tunel jsme vyšlapali třikrát, velmi pravděpodobně by ho náš pes (pokud jsme až doteď kvalitně čtverečkovali) našel i po třech dnech. Ale protože jsme si řekli, že zvyšovat smíme vždy pouze jedno kritérium, tak necháme stopu odležet optimálních 20 – 30 minut. Možná si v tuhle chvíli říkáte, že jste do stopy nepoložili ani třetinu krmné dávky, že vám to trochu nevyšlo. Opak je pravdou! Zbytek krmné dávky totiž ještě použijete.

Zvedáme naší první cyklickou stopu

přesné stopování K vypracování stopy přistoupíme úplně stejně, jako k vypracování čtverečku – použijeme naučený rituál! A to přesně tak, jak jste se ho naučili. Ať už před stopou používáte jakékoliv signály nebo cviky na přípravu, použijte je stejně. Následně se psem upoutaným na stopovacím vodítku přijdete před nášlap, posadíte psa (měl by si už sedat automaticky, aby si „řekl“ o vypuštění do stopy) a stejně jako ve čtverci dáte povel pro začátek stopy – většinou „stopa“. Pes by měl bez problémů začít prohledávat terén. Někteří psi zcela automaticky vyjdou do cyklické stopy, a aniž by zapochybovali, pokračují ve směru položené stopy. Ale většině to přece jen chvíli trvá, než pochopí, že už není ve čtverci. V začátku se vám tedy může stát, že pes vyrazí do protisměru, nebo že nevyrazí vůbec, případně že vyrazí ve správném směru, ale bude se často otáčet a bude mít tendenci se jakoby vracet do čtverce (do nášlapu). A v tuhle chvíli už je řada na vás, abyste mu to nedovolili. Takže sice máte psa na dlouhém vodítku, ale stejně půjdete těsně za psem. V začátku ho můžete povzbuzovat, můžete mu i ukazovat kterým směrem má jít, případně i ukazovat jednotlivé granule. A každopádně mu zabránit, aby se otáčel, ale motivovat ho, aby šel stále kupředu. POZOR – pokud ale budete psovi ukazovat a budete mu pomáhat, dávejte si velký pozor, abyste neopustili váš vyšlapaný tunel. Stále se musíte pohybovat pouze v tomto koridoru! Jinak byste úplně zničili celou stopu – je to úplně stejné, jako kdybyste šlapali mimo čtvereček a porušili terén okolo.

Budete mít plné ruce práce!

Kromě toho, že budete mít plné ruce práce se psem, čeká vás ještě další, velmi důležitá činnost, a to je dosypávání pamlsků. Už v začátku stopy, až pes vyrazí, měli byste stihnout doplnit pamlsky do toho prázdného místa na konci stopy. Nemusí být nijak pravidelně, jen tam nesmí zůstat příliš velké prázdné místo. A ještě navíc musíte doplňovat pamlsky přímo do stopy. Proč? Protože nejen vy jste šlapali stopu třikrát, nyní jí i váš pes bude několikrát vypracovávat. A v každém kole musí najít stejné množství pamlsků. A to je vlastně logika celé cyklické stopy – chodíme pořád dokola a nemáme kam spěchat, protože odměny jsou všude a nikde jinde není stopa lepší, zajímavější nebo lépe vypamlskovaná – ale je zkrátka pořád stejná. Tedy jakmile vyjdete ze stopy a pes začne sbírat první pamlsky, je třeba je nahradit a začít doplňovat. Plné ruce tedy nebudete mít jen práce, ale také věcí. Asi vám chvíli bude trvat, než se zkoordinujete. V jedné ruce vodítko, v druhé nádobu s pamlsky, pes se vám motá pod nohama a vy mu musíte ukazovat…  Neříkám, že začátky budou jednoduché. Ale věřte, že už na druhé stopě to bude o mnoho lepší. Jakmile pes pochopí, o co se jedná, už budete mít vodítko v ruce jen tak pro případ a budete se moct soustředit na svoji práci. Dobré je především si zvolit vhodnou nádobu na pamlsky, abyste v ní zbytečně dlouho nehledali a zároveň aby se vám nepovedlo jí při první příležitosti vysypat.

Konec až na prvním místěpřesné stopování 

A stejně jako ve čtverečku je také ukončení stopy velmi důležité. Protože stejně jako ve čtverečku bychom se měli snažit psa motivovat. Jak a kdy ukončit cyklickou stopu bude pouze na vás. Může se vám stát, že vám dojdou pamlsky, v tom případě jí prostě ukončit musíte. Nebo se vám stane, že pes se přestane stopě aktivně věnovat a začne sledovat dění okolo, případně že už bude unavený anebo dokonce přežraný. A tomu všemu byste se měli naučit předcházet. Stejně jako při každé jiné práci – i cyklický čtverec musí končit ve chvíli, kdy pes velmi chce! Ne ve chvíli kdy už nemůže nebo ho to přestává bavit. Aby se na příště co nejvíce těšil. Proto bychom si měli umět říct dost a stanovit si místo, ve kterém stopu ukončíme. Když tedy půjdeme naše poslední kolo, na jedno místo, které si zvolíme jako konec, dáme pamlsků o něco víc, a do dalšího úseku už nepřidáváme. Takové místo bychom si měli zvolit tak, abychom ho v první řadě našli – tedy ideálně u některé tabulky. Dojdeme tedy naše poslední kolo už bez dosypávání pamlsků, a když dojdeme na místo, které jsme si označili jako konec, psa dostatečně vychválíme, a stejně jako tomu bylo ve čtverečku, ho ze stopy vytáhneme. Na stopě by v tu chvíli mělo zbýt ještě pár pamlsků, o kterých pes ví, a které mu neumožníte sebrat. Stále budujeme motivaci….

A zase ta statistika

Po stopě nesmíme zapomenout zapsat do stopařského deníčku všechny důležité údaje. Jako kolikrát jsme stopu obešli, jak se nám to povedlo, kde byly chyby, kterým směrem jsme šlapali a jaký tvar, a samozřejmě povinná pole jako: terén, čas, počasí, délka atd.

Nebude to nuda!

Zatímco ve čtverečku jste se, přiznejte se, už nudili, v cyklické stopě vás nic podobného nečeká. Nebude totiž žádná velká rutina, ale naopak, jak bude stoupat vaše pokročilost, můžete být kreativnější a kreativnější.

Co všechno budeme měnit:

  • čas, terén, povětrnostní podmínky a stáří (naše známé veličiny)
  • směr, ve kterém jdeme
  • počet opakování cyklu
  • délka stopy
  • tvar stopy

přesné stopování Naše známé veličiny jako čas, terén, povětrnostní podmínky a stáří nebudu rozebírat, protože platí to samé jako u čtverců. Až se naučíte cyklické stopy chodit, můžete libovolně všechny tyto hodnoty zvyšovat a měnit a ztěžovat kritéria. Nejen že můžete, ale vy dokonce musíte! Protože v cyklické stopě, která je pro psa velmi jednoduchá, si to pořád ještě můžete dovolit a nastavovat i velmi těžké podmínky.

Směr, ve kterém jdeme, musíme často a pravidelně měnit. Největším pomocníkem nám teď bude stopařský deníček. Abyste nedopadli jako jeden můj kamarád, který na zkoušce prohlásil, že jeho pes umí chodit lomy pouze doprava. Tomu se prosím vyvarujte a hlídejte si změnu směru. Až budete chodit složitější stopy, tak na každé budou lomy do obou stran, ale začátek si prosím pohlídejte, a dokud budete šlapat jednoduché čtverce tak jděte jednou doleva a jednou doprava. Ale pozor – nášlapná tabulka je VŽDY u levé nohy!

Počet opakování cyklu se bude měnit a to podle zkušeností a kondice vašeho psa. Časem budete přidávat, začnete tím, že stopu půjdete dvakrát a potom třeba čtyřikrát, a až začnete šlapat delší a komplikovanější tvary tak zase počet opakování snížíte. Až se dostanete na čas 40 minut sledování stopy – to by měl být váš cíl. Ale pořád musíte dbát na to, aby pes končil ve chvíli, kdy ho to baví! To je úplně nejdůležitější kritérium.

Délka stopy bude mít podobná kritéria. Čím lépe bude pes pracovat, tím delší stopy může mít. Ale stejně jako u všeho – měli byste to střídat. Jednou dát stopu delší, jednou kratší, abyste neupadali do stereotypu.

Při plánování tvaru stopy si vaše fantazie přijde na své. Šlapat totiž můžete jakýkoliv tvar, který je uzavřený a je možné ho stále dokola opakovat. Od prostého čtverce, přes kruh, trojúhelník, až po hvězdu, kříž, nebo libovolný vámi vymyšlený tvar. Do cyklické stopy je třeba s přibývajícími zkušenostmi přidávat složitější prvky jako ostré úhly a oblouky. Nejen že to do budoucna budete potřebovat, ale například oblouk (nebo kruhová stopa) jsou perfektní v tom, že stopa nevede rovně, ale stále psovi někam „uniká,“ což znamená, že musí daleko precizněji stopu sledovat. Také si dávejte pozor, abyste jednotlivé strany dělaly různě dlouhé, tedy aby pes neočekával, že pravidelně po deseti metrech přijde změna směru. Možná vám to tak ještě nepřijde, ale každý pes se velice rychle naučí číst každé vaše chování, a i při tréninku z toho potom bude těžit. A vy se budete divit.

Pár nápadů na zajímavé tvary stoppřesné stopování 

Tak hurá do cyklické stopy! Věřím, že se vám bude dařit, a že vašeho psa bude opravdu bavit. Příště si povíme, kdy je ten správný čas cyklování ukončit a někteří už možná také končit budou, zatímco jiní budou cyklit ještě dva měsíce. Zapisujte si pravidelně do deníčku a uvidíte, jak důležitá je tato statistika! A ať příště máte zapsaných třicet cyklických stop!

Stopám zdar!

Foto a dokumentace: Kateřina Houšková, Roman Rakovan
www.katcinasmecka.cz

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->