Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Skutečný teriér a kapesní pes (toy) v jedné nádobě

Dnes jsme si pro vás v rubrice „Málo známá plemena“ připravili rozhovor o malém plemeni typu teriéra původem ze Spojených států amerických. Jedná se o toy foxteriéra, který překvapuje nejen svou krásnou stavbou těla, ale také neskonalým temperamentem. Momentálně jsou v Čechách pouze čtyři jedinci a my si o nich budeme povídat s Ivetou Novákovou, majitelkou hned tří z těchto psíků.


Skutečný teriér a kapesní pes (toy) v jedné nádobě

Řeč je o málo známém plemeni toy foxteriér, které sem bylo dovezeno poměrně nedávno a to paní Ivetou Novákovou, dlouholetou chovatelkou foxteriérů. Pokud tedy nevíte, o jaké plemeno se jedná a zaujal vás jeho zajímavý vzhled připomínající třeba čivavu, tak v následujícím rozhovoru se dozvíte daleko více.

Paní Nováková, v chovu psů nejste žádným nováčkem. Řadu let jste významnou chovatelkou několika plemen a jste i aktivní předsedkyní Bouvier Des Flandres club Bohemia a Klubu chovatelů foxteriérů. Jaká plemena tedy chováte?

ffox Sama sebe považuji za chovatelku foxteriérů, a to především hladkosrstých. Naše stanice „od Rytíře Malovce" oslavila v roce 2017 už třicet let od narození prvního vrhu, kterým byl právě vrh hladkosrstých foxteriérů, později se přidali i foxteriéři drsnosrstí. Dalším plemenem, které je mi velmi blízké a které mám už pěknou řádku let, jsou právě flanderští bouvieři. Ty jsem si pořídila v době, kdy jsem začala docházet na tehdy svazarmovské cvičiště. Bouvierům se věnuji od roku 1989.

 A protože pocházím z kynologické rodiny, bylo na moji stanici odchováno několik vrhů německých krátkosrstých ohařů a kerry blue teriérů. Ohařům fandil celý svůj život můj otec a kerryům se zase věnovala moje sestra. Nyní máme už jen foxteriéry a bouviery.

Jako první, a zatím jediná jste do Čech přivezla malé americké plemeno s názvem americký toy foxteriér (Toy Fox Terrier).  Co je to za psíka?

Pravdou je, že asi před deseti lety byli do Čech už dva toy foxteriéři dovezeni, ale bohužel nevím nic o jejich osudech. V současné době jsou u nás dva psi a dvě feny s čísly zápisu 3, 4, 5 a 6. Já jsem sice zajistila import všech čtyř, a to prostřednictvím mé dlouholeté známé z Ruska, paní Nikonové, ale jedna fenka byla pro moji kamarádku, také chovatelku foxteriérů, takže momentálně vlastně nejsem jediná, kdo má v ČR toy foxteriéry.

Při mém brouzdání po internetu jsem si všimla, že jeho název je často zaměňovaný s americkým toy teriérem. Jedná se o toho samého psa a jde jen o chybně udaný název plemene, nebo jde o dvě odlišné rasy?fox

Domnívám se, že v tomto případě se jedná o stejné plemeno, kdy správný název je bezesporu toy foxteriér, nebo americký toy foxteriér, protože právě hladkosrstý foxteriér prokazatelně stál u  zrodu tohoto plemene.

V souvislosti s toy foxteriérem se dá také narazit na plemeno s názvem Rat Terrier (krysí teriér), který je podobného vzhledu, ale větší. Vše je způsobeno tím, že USA nejsou členy FCI, a tak mají nejen jiná členění plemen, ale často i stejná plemena s různými názvy a pravděpodobně se může stát, že pod stejným označením najdeme pod různými organizacemi odlišný standard. Takto narazíme na různě velké jedince pod označením toy foxteriér, protože plemeno je chováno pod celou řadou organizací (UKC, NKC, NTFTA,  APRI, ACR). Pro nás, coby člena FCI, je partnerskou organizací americký AKC, který uznal toy foxteriéra až v roce 2003, platný standard schválil 8. 7. 2003 s účinností od 27. 8.2003. Znění tohoto standardu se nachází na stránkách Českomoravské kynologické unie.

 Řekněte nám něco o jeho americké historii, neb ta česká se díky vám teprve začne psát.

Toy Fox Terrier vznikfoxl v USA někdy okolo roku 1936, je to tedy poměrně mladé plemeno. Jako výchozí plemeno je uváděn hladkosrstý foxteriér, velikost a povahu toyů ovliv nila další plemena, např. čivava, italský chrtík a také již zmiňovaný anglický toy teriér, kterého v USA nazývají miniaturním (toy) manchester teriérem. Výsledkem je malý temperamentní pes s umírněnými vlastnostmi teriéra.

Původně byl americký toy foxteriér používán k lovu drobných hlodavců. Rychle se učí, a tak ho zachycují dobové snímky i v cirkusových manéžích.  Dnes je považován hlavně za společenské plemeno.  

Když se na amerického toy foxteriéra podívám svým laickým okem, vidím tam dvě plemena, která mi připomíná. První je čivava a druhé americký bezsrstý teriér – srstnatá varianta. Má někoho takového v předcích?

Tak na tuto otázku už jsem v podstatě odpověděla. Ano, čivava je zcela určitě přímým předkem toy foxteriéra, já ale neznám původ amerického bezsrstého teriéra, nicméně je možné, že mohou mít s toy foxteriérem nějaké společné předky, protože připouštím, že osrstěný americký bezsrstý teriér odpovídá oněm krysím teriérům, o kterých jsem se zmiňovala.

Toto u nás nové plemeno je neuznané FCI. Lze ho vystavovat na mezinárodních výstavách? A pod jaký klub se zde v Čechách zapsalo?

Plemeno není uznanfoxé FCI, je to pochopitelné, pakliže teprve nedávno bylo uznané AKC. V Evropě je to zatím spíše rarita. Největší základna je v současné době v Rusku a setkala jsem se s  nimi ještě ve Finsku. Jinak nevím o tom, že by se chovali ve střední a západní Evropě. V České republice jsou vystavováni společně s ostatními FCI neuznanými plemeny na všech typech výstav, tedy včetně mezinárodních. V ostatních státech je to různé, podle toho, zda jednotlivé státy neuznaná FCI plemena na své výstavy pouštějí. A vzhledem k malému počtu toyů asi nemůžeme v nejbližší době očekávat jejich uznání ze strany FCI. Nicméně bylo milé, když jsem zjistila, že byli vystavování při Evropské výstavě 2017 v Kyjevě. V České republice plemeno toy foxteriér zastřešuje Klub chovatelů teriérů (www.kcht.cz).

A jaké je tedy dnes jeho využití? fox 

Ze psa lovce se stal společníkem a výstavním psem. Toy foxteriér dokázal, že je dobrý rodinný pes, stejně tak může dělat i různé sporty jako obedience, agility, nebo flyball a podobné činnosti s míčkem, rychle pochopí jejich princip a dovede se v nich zdokonalovat celé hodiny. Je potřeba mít na paměti, že toy foxteriér je rád stále zaměstnaný, stále v akci. Mnozí z nich mají potěšení z jakéhokoli lovu. Ochotně budou hlídat a strážit dům, nebo dvorek, přitom jim neunikne veverka na stromě, nebo jiní hlodavci. Lov je pro ně i dnes vždy vítaný. Je rychle učenlivý, srší nezdolnou energii a nechybí mu horlivost pro hru. Nicméně je i výborný společník, klidně se s vámi vydrží dívat na všechny díly nekonečných televizních seriálů.

Popište nám jeho vzhled a povolené barevné varianty.

Dnešní toy foxteriér je správně vybalancovaný mini pes (toy) s atletickým vzhledem, čtvercového rámce. Vyzařuje přirozený půvab a čilost v rovnováze se silou a obratností. Jeho malé svalnaté tělo má hladkou a elegantní linii, což vyvolává dojem bezproblémového pohybu a vytrvalosti. V přirozeném postoji působí hrdě, čile a ostražitě. Výraz hlavy jednoznačně vystihuje plemeno. Srst je krátká, saténově lesklá, jemná v textuře a hladká na dotek, také se o něm někdy říká, že je zabalený v saténu.

Vybarvení je standardem přesně definováno. Hlava musí být vždy barevná, povolená je pouze bílá lysina, přičemž oči a uši musí být vždy ve skvrně. Tělo je bílé se skvrnami, nebo bez skvrn, bílá barva musí převládat, skvrny nesmí zasahovat na končetinách pod paty a pod lokty. Toy foxteriér se vyskytuje v několika barvách, černá trikolora (tedy černá, rezavá a bílá), nebo hnědá trikolora (hnědá, rezavá a bílá), nebo bílá se žlutou, nebo bílá s černou. Zároveň platí, že pokud je hlava hnědá nebo černá, musí být na těle skvrny stejné barvy.

fox A co povaha tohoto malého teriéra?

Povaha byla již několikrát zmíněna. Zachoval si čilost, živost a akčnost teriéra, ale přikřížením zmiňovaných toy plemen je jeho temperament o něco mírnější. Jsou to taková dvě plemena v jednom. Je to skutečný teriér a kapesní pes (toy) v jedné nádobě, vše zabaleno v saténovém kožíšku. Teriéři i toy psi zásadně ovlivnili jeho osobnost a charakter. Má inteligenci, odvahu a čilost teriérů a jako toy psi je maličký a věnuje se svému pánovi s nekonečnou láskou. Ale zároveň rázný a tak trochu posedlý zastrašováním.

Jak je tento pes náročný na péči? Má nějaké zvláštní potřeby?

Jeho krátká srst nevyžaduje žádnou speciální péči, co se koupání a česání týče. Čas od času je potřeba ho vykartáčovat, protože stejně jako ostatní krátkosrstá plemena celoročně líná. Krátká srst mu v zimě neposkytuje žádnou velkou tepelnou ochranu, proto je potřeba zajistit mu při delším zimním pobytu venku ochranu v podobě oblečku. Žádné jiné speciální potřeby nemá, snad jen, že je třeba dbát zvýšené opatrnosti, protože se jedná o malé plemeno, které je náchylné k různým úrazům.

Na fotografiích vypadá velmi energicky. Jak je na tom se zdravím a jsou nějaké povinné či doporučené zdravotní testy? fox 

Toy foxteriér je malé plemeno velikosti od 8,5 - 11,5 palců tedy 21,5 -29,2 cm, které ale nevykazuje negativní znaky provázející chov miniaturních plemen, např. jeho oči jsou kulaté a výrazné, ale nikdy vypouklé. Naše jedince, kteří měli již správný věk, jsme nechali vyšetřit na luxaci pately, která bývá častým problém u takto malých psů a všichni naši toy foxteriéři vyšli negativní s tím, že sám veterinář byl udiven, jak morfologicky zdravě si toto plemeno stojí. Klub teriérů prozatím žádná zdravotní vyšetření pro zařazení do chovu nepožaduje.

Zajímá mne celkem zásadní věc. Jaké jsou podmínky pro uchovnění v Čechách?

Pes i fena musí být posouzeni na výstavě pořádané Klubem chovatelů teriérů nejméně ve stáří dvanácti měsíců, nejhůře mohou dostat známku velmi dobrá. Musí mít doloženou změřenou kohoutkovou výšku, spočítané zuby a typ skusu – vše tak, jak uvádí standard.  

A nyní se dostáváme k prvním milníků české historie tohoto plemene. Kdy plánujte první vrh? A jaké bude spojení?

Jak už bylo řečeno, v současné době jsou v České republice dva nepříbuzné páry tohoto plemene. Nejstarší pes je narozen v roce 2015, feny v dubnu 2016 a další pes v září 2016. Jedná se tedy o mladé jedince, někteří ještě nemají splněné chovné podmínky. Jistě se s jejich využitím v chovu počítá, ale v současné době nejsem schopná říct, kdy se prvních štěňátek v České republice dočkáme, ale pevně doufám, že budou.

Komu byste plemeno doporučila?

Každému, kdo má rád tento typ malých psů. Kdo hledá temperamentního společníka, který s ním díky své velikosti může trávit celý den a komu nevadí, že je trochu hlučný a majetnický. Mám totiž takovou zkušenost, že tito psi se buď hodně líbí, nebo hodně nelíbí. Není mnoho těch, kteří na ně nemají vyhraněný názor, ať už záporný, nebo kladný. Nicméně je nedoporučuji do rodin, kde jsou hodně malé děti, pořád se jedná o malého pejska, který přijde snadno k úrazu.

Děkuji za rozhovor

Foto: Iveta Nováková

Země původu: USA
Skupina FCI: Neuznaná, plemeno typu toy teriéři neuznané FCI
Použití: společenský pes
Celkový vzhled: Toy Fox Terrier je dobře vyvážený pes atletického vzhledu. Charakterizuje jej malá velikost, elegantně formovaná hlava a krátká, lesklá a převážně bílá srst. Je hbitý, aktivní, silný a vytrvalý. Jeho pružné a svalnaté tělo má hladké elegantní obrysy a působí pohyblivým a neúnavným dojmem.

Barva:
Tri-Color: Převážně černá hlava s ostře definovaným pálením na mordě a nad očima. Tělo je z více než 50% bílé, s černými skvrnami nebo bez černých skvrn.
Bílá a hnědá s pálením: Hlava je převážně čokoládově hnědá, s ostře definovaným pálením na mordě a nad očima. Tělo je z více než 50% procent bílé, s čokoládově hnědými skvrnami nebo bez čokoládově hnědých skvrn.
Bílá a tříslová (Tan): Převážně tříslová (tan) hlava. Tělo je více než z 50% bílé, s tříslovými nebo bez tříslových skvrn.
Bílá a černá: Převážně černá hlava. Tělo je více než z 50% bílé s černými nebo bez černých skvrn.

Barvy by měly být bohaté a jasné. Zářivé znaky pálení jsou přijatelné, ale nesmí se dotýkat očí a uší. Jasné bílé se dává přednost, ale malé množství tečkování (tickingu) nemá být penalizováno. U trikolorních psů musí být skvrny na těle černé. U bílých a hnědých s pálením musí být skvrny na těle hnědé, povoleno je na okrajích znaků mírné pálení.
Vady zbarvení: Celistvé zbarvení nebo ticking, které se rozšiřuje pod loket nebo hlezno.

Výška: 21,5 -29,2 cm

Standard: 927

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->