Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Německý pinč je ostražitý hlídač i vynikající společník!

Znáte německého pinče? Pokud ne, máte jedinečnou možnost se s ním během následujících čtyř týdnů blíže seznámit. Začínáme jako obvykle jeho podrobným profilem, který pro náš magazín zpracovala Silvie Pilařová a dále budou následovat čtyři rozhovory s jeho chovateli, či majiteli. Dozvíte se mimo jiné, co všechno lze s tímto akčním středně velkým psem provozovat.


Německý pinč je ostražitý hlídač i vynikající společník!
Silvie Pilařová 16.9.2018 15752x Představení plemene v podobě portrétu

Německý pinč nebo spíš jeho barevná varianta černý s pálením vypadá na první pohled tak trochu jako malý dobrman a svým temperamentem si s ním v ničem nezadá. Výborně hlídá, je skvělým parťákem pro různé kynologické disciplíny a zároveň miluje svého pána. U nás však zatím není plemeno až tak příliš rozšířené jako třeba v zemi původu, a proto určitě stojí za to věnovat mu pozornost. A kdo ví, třeba se zamilujete…

Pohled do historie…

německý pinč Zemí původu plemene německý pinč je Německo. První popis plemene byl vypracován v roce 1880 spolkem „Verein zur Veredlung von Hunderassen für Deutschland“. Obliba krátkosrstého pinče byla velmi malá, většinu pozornosti měl především hrubosrstý pinč, dnešní knírač. Až do roku 1916 bylo zapsáno do chovné knihy pouze 233 jedinců, z nichž se mnozí vyskytli ve vrzích kníračů, tedy nikoli hladkosrstých psů. Ve chvíli, kdy se zdálo, že se pinčovi podařil průlom a na výstavě ve Stuttgartu se objevilo šestnáct jedinců, zaúřadovala druhá světová válka a po dlouhých několik let nebyl zapsán do plemenné knihy ani jediný odchovaný vrh hladkosrstého pinče. Doslova „za pět minut dvanáct“ došlo k záchraně plemene zásluhou chovatele Wernera Junga, který svým cíleným chovem vytvořil stabilní základnu pro zachování plemene. Počet chovatelů se poté postupně zvyšoval. V dnešní době má německý pinč poměrně širokou základnu chovatelů po celém světě. Není a nikdy nebude prvoplánově módním plemenem psa, ale vždy dokáže zaujmout svou jedinečností.

« Německý pinč není a nikdy nebude prvoplánově módním plemenem psa, ale vždy dokáže zaujmout svou jedinečností! »

Původním úkolem německých pinčů bylo doprovázení formanů a jejich vozů na cestách, hubení škůdců ve dvorech a stájích, případně ohlašování příchodu cizích lidí. Jeho dnešní úlohou je být především aktivním společníkem rodiny a hlídačem střední velikosti.

A v zemích českých?

německý pinč V ČR vzniká první chovatelský klub pro pinče v roce 1979 s názvem Klub chovatelů hladkosrstých pinčů. V době vzniku klubu bylo zaregistrováno pouze dvacet čtyři jedinců plemene. Vlastním chovem se však zabývalo jen několik chovatelů. Získáním nových chovných jedinců se podařilo rozšířit chovatelskou základnu a již k  1. lednu 1992 bylo registrováno osmdesát sedm chovatelů. Cílem tohoto klubu bylo zachovat kvalitu plemene a ne se zaměřit na kvantitu. V současné době dbají na prosperitu plemene chovatelské kluby dva, a to Klub pinčů České republiky a Českomoravský klub chovatelů hladkosrstých pinčů se sídlem v Praze.

Elegance ve dvou barvách

německý pinč Jedná se o středně velkého hladkosrstého psa, který se chová ve dvou barevných rázech. Červený a černý s pálením. U červeného, tedy hnědého zbarvení (red), se můžeme setkat s poměrně širokou škálou odstínů od jelení červené, červenohnědé až tmavě červenohnědé. Barva černá s pálením (black and tan) má mít co nejtmavší přesně ohraničené pálení. Odznaky se nacházejí nad očima, na krku a na hrudi pak dva od sebe oddělené trojúhelníky, dále na zápatí hrudních končetin, na tlapkách, na vnitřní straně pánevních končetin a pod ocasem.

Pinč nejprve koná a až potom přemýšlí…

německý pinč Jedná se o srdnatého a sebevědomého psa s nezdolným temperamentem a citlivou duší. Je u něho třeba počítat s vysokou mírou samostatnosti, avšak vhodným zaměstnáním psa, vedením a výchovou lze předcházet možným nebezpečným situacím. Pozitivní motivace a za všech okolností jasná pravidla jsou pro dobrou spolupráci naprosto nezbytná. Je to zvíře, které půjde do všeho s vámi, a to někdy s rychlostí svého nezdolného temperamentu. Je potřeba počítat s tím, že pinč nejprve koná a až později přemýšlí. Tento způsob chování klade na majitele opravdu nemalé nároky. Psovi je třeba věnovat opravdu hodně pozornosti. Je to pes, který je neustále v pohybu, všechno ho zajímá a všechno chce prozkoumat. Jedná se o jedince milující ve vztahu ke své rodině, k cizím lidem jsou však zdrženliví až odtažití. Svůj velký temperament projevují při společných aktivitách, avšak doma můžete počítat s parťákem, který se k vám bude tisknout na gauči a bude polehávat ve vaší společnosti, aby vás slyšel a viděl. Pro svou citlivost se absolutně nehodí, aby byl zavřený sám v kotci někde v koutě zahrady a jediný jeho kontakt s člověkem by byl jednou za den při krmení. V takovém případě bude svou energii vybíjet destruktivním způsobem, jako je ničení kotce, neustálé štěkání nebo jiné obtěžující vzorce, kterými se naučí čelit své frustraci z osamělosti.

Nuda a stereotyp nejsou pro něj!

Německý pinč je učenlivý a chytrý pes. Snadno se učí novým povelům i cvikům za předpokladu, že trénink dokáže jeho majitel pro něj udělat zajímavým. V případě, že se pes naučí vystačit si sám a zabavit se sám, pak jeho výcvik i jakákoli motivace bude složitější. U pinčů je potřeba podporovat spolupráci s člověkem, a to ne jen na úrovni majitel-jedinec, ale i na úrovni chovatelské.

Méně je někdy více…

německý pinč Německý pinč je jako stvořený pro všechny psí sporty, a to bez nadsázky. Žádný problém nepředstavují agility, coursing, flyball, dogtrekking, dogfrisbee nebo tanec se psem. Klasický výcvik na cvičišti je také možný, nicméně u pinče je dobré postupovat pozitivní motivací. Jediné, co tento pes potřebuje, je dostat příležitost pochopit to, co se od něho žádá a pak to s chutí dělá. Je však třeba vyvarovat se drilu a přílišného opracovávání. Vždy je nutné hledět na individuální schopnost jedince, soustředit se a postupně zvyšovat nároky. Platí pravidlo méně je více a ujistit se, že pes chápe to, co po něm chci, než bezduše opakovat neustále do omrzení stejný cvik až do úplného odmítnutí psem ho splnit.

Jak na srst?

Údržba srsti je naprosto nenáročná. Občasná koupel a umytí vhodným šamponem úplně postačí. Při línání se osvědčilo použít gumovou rukavici nebo hřbílko na hladkosrsté psy a máte psa upraveného.

Chov jde ruku v ruce se zdravím

německý pinč Obecně se plemeno těší dobrému zdraví. Dožívá se v průměru čtrnácti let. V rámci chovu se sleduje výskyt dysplazie kyčelního kloubu, chovatelé pak mohou nechat dělat různá vyšetření na genetické úrovni – dilute (gen pro ředění barvy srsti), lokus B (gen nedostatečné pigmentace), vWD (dědičná krvácivost). Dále lze provádět i vyšetření očí. Všechna tato vyšetření nejsou v rámci České republiky povinná. V evropských zemích však povinná jsou, a protože jde o udržení nepříbuzných spojení a obecný rozvoj plemene, je dobré držet krok s požadavky pro chov, a to zejména ze země původu plemene.

Pro chovnost německého pinče je třeba absolvovat jednu výstavu, rentgen kyčelních kloubů a projít bonitací. Pes či fena musí mít vždy kompletní chrup a nůžkový skus a musí být starší patnácti měsíců.

Pes jednoho pána

O pinčovi se dá hovořit jako o psovi jednoho pána. Má silnou vazbu na jednoho člena rodiny, a pokud dostane šanci si ji vytvořit, k žádnému dalšímu člověku již nepřilne tak silně jako k tomu prvnímu a bude mít vždy citovou rezervu, i když umí být velmi vděčný. Ale pozor, svá citová „zranění“ si velmi dobře pamatuje.

Ve světě se neztratíme!

V současné době se v rámci našeho státu snaží chovatelé chovat konkurence schopné jedince i v rámci evropského či světového formátu. Udržují spojení s chovateli z ostatních zemí a sledují vývoj plemene. Naši němečtí pinčové jsou stejně kvalitní jako pinčové jinde ve světě. Dokonce si troufám tvrdit, že v rámci zdraví a plnochruposti jsme i dále než jiné okolní státy.

Pro koho se hodí?

německý pinč Hodí se ke každému odpovědnému člověku, který má kladný vztah ke svému psovi. Možná vás toto prohlášení poněkud překvapí a mnozí nebudou souhlasit, nicméně já si myslím, že pinč chce jediné a to je, abyste ho měli rádi takového, jaký je a vzali za tuto volbu odpovědnost. Je to veselý a povahově nekomplikovaný pes. Pokud mu nabídnete dostatek pohybu nejlépe s možností neustále se učit a cvičit nové situace a poznávat nová místa, budete mít psa, kterého jste vždycky chtěli mít. Jeho velikost a osrstění z něho dělá vynikajícího společníka do bytu i do domku se zahrádkou. Váš dům či byt bude pod dohledem ostražitého pinče vždy v bezpečí, protože je to vynikající hlídač. Rodinný rozpočet neohrozí, neboť jeho nároky na stravu nejsou vysoké. Je samozřejmé, že je třeba krmit psa kvalitním krmivem, ale při jeho velikosti se nejedná o velké množství a tudíž ani o vysoké finanční částky. Německého pinče může mít rodina s malými dětmi i osamělý člověk. Může být doma jedináčkem, ale stejně dobře ho lze chovat i ve smečce několika psů. Jeho vztah k jiným druhům domácích zvířat bývá bezproblémový.

« Má-li být váš pes jen doplňkem pěstěné květinové zahrádky,

pak temperamentní pinč o samotě s kytičkami

a bez možnosti jiného pohybu také nebude ideální konstelací! »

A kdo by měl na pinče raději zapomenout?

německý pinč Pokud však víte, že pracujete dvanáct hodin denně šest dnů v týdnu, pak na pinče raději zapomeňte a nejlépe nejen na pinče, ale na psa vůbec. Má-li být váš pes jen doplňkem pěstěné květinové zahrádky, pak temperamentní pinč o samotě s kytičkami a bez možnosti jiného pohybu také nebude ideální konstelací. Totéž se dá říci o vybavení bytu, pokud bude pes bez možnosti vyběhání ponecháván pravidelně zavřený. Nejste-li dostatečně důslední ke svému psovi ani k sobě, pak samostatný pinč není pro vás. Důslednost, jasná a neměnná pravidla, to vše při vlídném zacházení, jsou alfou a omegou bezproblémového vztahu s německým pinčem. Náprava pinče, který převzal vůdčí pozici v rodině a nerespektuje svého pána, není jednoduchá a šance pro psa znovu žít plnohodnotným životem po boku milovaného člověka je malá. Takto lidmi pokažení jedinci mohou vrhat na plemeno negativní stín, ale je potřeba se podívat po příčině – tedy nedůsledné vedení nebo nedostatečný zájem ze strany majitele.

www.sanela.websnadno.cz
Foto: archiv Silvie Pilařové

německý pinč

 

  • Země původu: Německo
  • Skupina FCI: II. skupina FCI – pinčové a knírači, molossoidní plemena, švýcarští salašničtí psi; sekce 1 – pinčové a knírači. Bez zkoušky z výkonu.
  • Použití: Hlídací a společenský pes
  • Celkový vzhled: Německý pinč je hladkosrstý, středně velký, s hrdým držením těla, plynulými liniemi, elegantní a kvadratický. Je silný jako knírač. Díky krátké hladké srsti je jeho dobře vyvinuté osvalení dobře viditelné, zvláště při pohybu.                                                                                                             
  • Barva: Vyskytuje se ve dvou barevných rázech.
    Jednobarevní: jelení červená, červenohnědá až tmavě červenohnědá.
    Černí s pálením: lesklá černá s červenými nebo hnědými znaky. Znaky mají být tak tmavé, bohaté a jasně vyznačené jak jen možno. Znaky jsou rozloženy následovně: nad očima, na spodní straně hrdla, na nadprstích hrudních končetin, na tlapkách, na vnitřní straně pánevních končetin a pod kořenem ocasu. Dva stejnoměrné, jasně oddělené trojúhelníky na hrudi.
  • Výška: psi a feny 45 – 50 cm
  • Váha: psi a feny 14 – 20 kg
  • Kontakt: Klub pinčů České republiky (http://www.klubpincu.eu/), Českomoravský klub chovatelů hladkosrstých pinčů (https://www.klubchovatelupincu.cz/klub/)
  • Standard: č. 184 naleznete na www.ecanis.cz
Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->