Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Medaile zacinkaly hned několikrát!

Mistrovství světa v agility letos hostila Česká republika. A víte, že právě naši závodníci si doběhli i pro několik cenných kovů? Mrzí vás, že jste nemohli být u toho a přesto byste se rádi něco o celé akci dozvěděli? Pak jste na správném místě ve správném čase. O své dojmy se s námi totiž nepodělil nikdo jiný než Pavel Košek.


Medaile zacinkaly hned několikrát!
Radek Anděl 24.10.2017 5933x Agility

Mistrovství světa v agility je za námi! A právě Česká republika měla tu čest již podruhé krátce za sebou hostit druhý říjnový víkend akci tak obrovského významu, a to opět v Liberci. Výborný trenér i závodník v jedné osobě Pavel Košek po celý prodloužený víkend na místě nejen pomáhal, ale i sledoval zápolení jednotlivců i družstev přímo v hale. Tak nezeptejte se ho…

Pavle, máme za sebou akci obrovského významu, tak jaké jsou tvé bezprostřední dojmy?

Skvělé. Pořád se z těch zážitků nemohu vzpamatovat. Myslím, že se to prostě povedlo. Chodí gratulace od zahraničních závodníků a diváků, že to bylo výborně zorganizované. A českým týmům se povedlo dosáhnout na nejvyšší medaile, o kterých může agiliťák snít, takže to byla euforie i pro české fanoušky.

Mistrovství světa v agility hostila naše malá zemička již poněkolikáté a pokaždé v Liberci. Proč právě tady nebo čím je místní sportovní arena tak jedinečná?

arena liberec Za akcí stojí Míša Bakrlíková, získala již při posledním mistrovství, které v Liberci proběhlo v roce 2012, důvěru národní organizace před projektem udělat to v Ostravě.  V roce 2012 se to povedlo mimořádně, v zápisu Komise agility FCI stojí: „...prezidentka komise paní Christa Bremer ocenila skvělou práci pořadatelů a prohlásila jménem celé komise, že to byl nejlepší šampionát v dosavadní historii pořádání MS FCI v agility. Poté za potlesku ve stoje pořadatelé odešli!!!“. Proto když Češi požádali o další pořadatelství, všichni se do Liberce těšili.

Liberec je město, které je díky zimním sportům na akci podobného charakteru připraveno. Jen to musí dát někdo dohromady – ubytovatele, camping kolem haly, securiťáky, zrežírovat program, zorganizovat skvělé a obětavé pomocníky, kteří mají neskutečně práce, zajistit pokládku umělé trávy v šibeničním termínu, přebudovat zázemí pro veterinární prohlídky a pro zázemí všech národních týmů a další milion věcí, které nejsou vidět. A ve všem vyhovět požadavkům Komise FCI, která akci dozoruje.

A k aréně – mluvil jsem s finskou pořadatelkou, která má na starosti MS 2019 v Turku. Liberecká hala je ideálně velká, moderní, má ideální stoupavost schodiště, možnost prodejních stánků na galerii, což prostě všude není.

Ty jsi letos pomáhal organizátorům a měl jsi mimo jiné na starosti i oficiální facebookové stránky mistrovství.

Ano. Facebook a sociální média jsou prostě fenomén doby, takže informace musely téci i touto cestou. Pro spoustu lidí se facebookové stránky se staly i kontaktním místem, takže jsem odpovídal na spoustu otázek ohledně parkování, teploty v hale, prostě co koho napadlo se zeptat. Do toho jsem se snažil komunikovat s facebookovou fanouškovskou skupinou, především, aby nevznikal konflikt mezi poskytovatelem placeného live streamu (smlouvu s ním uzavřelo FCI, nikoli český pořadatel), který měl na přenos práva, a fanoušky, kteří z pochopitelných důvodů hledali cesty, jak se o záznamy z placené části podělit.

Na mistrovství světa by si chtěl zasoutěžit asi každý, ale kvalifikační podmínky nejsou jednoduché. Kolik závodníků tedy může každá země postavit a jaká jsou kritéria pro jednotlivce i týmy?

Každá země nominuje do každé výškové kategorie tři závodníky do soutěže jednotlivců a čtyři do soutěže družstev. S reprezentačním výběrem jedou ještě náhradníci pro každou výškovou kategorii. Kritéria jsou v každé zemi trochu jiná. U nás to znamená absolvovat dvoje kvalifikační závody v ostré konkurenci a umístit se v bodovací tabulce co nejvýše. První tři týmy mají jistou účast v jednotlivcích. Do družstev může vybrat manažer reprezentace kohokoliv, kdo se umístil do 10. místa.

MS FCI v agility 2017 5. – 8. 10. 2017

Home Credit Arena Liberec

Rozhodčí: Marja Lapanja (Slovinsko), Petr Pupík (CZ)

Startující země: 42 + Mexiko

Počet startujících plemen: 39 plemen

MS v České republice: v Liberci již podruhé

Organizační tým: cca 60 lidí
3 skupiny parkurových pomocníků, 2 hlasatelé, 2 týmy na časomíru a výsledky, tisková mluvčí (novináři, fotografové, televize), vedoucí teamleaderů, obsluha copycentra, administrátor sociální sítě, zdravotník ze záchranky, 2 moderátoři pro ceremonie, tanečnice, veterináři na vstupní prohlídky a spousta lidí z haly (světla, efekty)

Ve startovním poli byla k vidění různá plemena. Prozraď nám, která však v jednotlivých velikostních kategoriích jednoznačně převládala.

Tady je deset nejčastějších plemen s počty, z nichž si lze udělat jasnou představu, jak to s plemeny v agility je: border kolie (184), šeltie (149), pudl (35), Parson Russell teriér (28), pyrenejský ovčák (16), papillon (12), mudi (8), belgický ovčák Malinois (7), australská kelpie (6), Jack Russell teriér (5)

A co třeba nějaký „exot“? Všimla jsem si na startovní listině třeba medium družstva bíglů…

Bíglové byli nesmírně populární a běželo jim to. Samozřejmě agility je v každé zemi trochu jiné. A byly například země jako Chorvatsko, které vůbec nepostavily kategorii small a medium, protože je ve své zemi nepovažují za konkurenceschopné pro účast na MS.

Samozřejmě nejvíce nás určitě zajímá, jak si vedli naši závodníci.

vicemistrině Máme mistryni světa – v kategorii large je to Terka Králová a Say. Máme vicemistryni světa – v kategorii medium to vybojovala Katka Malačková a Izzy. České družstvo medium ve složení Martina Magnoli Klimešová a Kiki, Eliška Panáčová a Jive, Radka Mokrišová a Easy a Kateřina Malačková a Jackie se stalo vicemistrem světa ve družstvech. Navíc se to stalo doma.

Zaznamenal jsi nějaké záludnosti na některé z připravených tratí?

Sešla se ideální kombinace rozhodčích. Mirja Lapanja je známá svými technickými tratěmi a náš Petr Pupík má v tratích hodně dynamiky, kdy se řeší spousta věcí v maximální rychlosti. Tratě nebyly jednoduché, rozlišovačky, překážky mimo pořadí neustále v zorném poli, křížení kolem zón, náběhy do slalomů, psovodi ani psíci si nikde nemohli slevit.

Oslovil tě speciálně nějaký konkrétní výkon nebo dvojice?

Velký sportovní příběh se šťastným koncem je příběh Terezy Králové. Tereza je fenomén. Při jejích bězích tichne hala, je to jako v kostele, diváci se zatajeným dechem sledují výkon, o kterém vědí, že je špičkový. Cítí, že před sebou mají něco mimořádného a bez rozdílu na národnost to tlačí očima, aby se nic nestalo. Tohle se děje pravidelně. Tereza byla od roku 2011 mockrát krůček od titulu mistra světa. Ale něco se vždycky přihodilo, spadl segment dálky, laťka nebo krůček do strany přinesl nešťastnou diskvalifikaci. Vyšlo to letos.

    

A co nějaká perlička z mistrovství?large tym

Mám těch perliček hodně, ale při přestavbách parkúru se tančí. Hrozně se mi líbila situace, kdy francouzští fanoušci učili úžasné tanečnice z A-stylu, které o přestávkách tančily společně s  diváky, choreografii tance, který se tančil na mistrovství světa ve Francii.

Krásné bylo, že na ceremoniálech byla vždy vlajka Mexika, které se na MS přihlásilo, ale zemětřesení zabránilo jejich týmům vyjet.

Kde se poběží příští rok?

Při závěrečné ceremonii byla vlajka mistrovství světa předána do rukou švédských pořadatelů. Takže chvíli to bude Skandinávie, v roce 2018 Švédsko a 2019 Finsko.

Česká želízka v ohni

Kategorie small

Jednotlivci:

  • Lucie Krauskopfová a Cessy Ritakim „Kessy“ (PRT)
  • Dita Korcová a Extra Pepe Elita Triumhans „Pepe“ (pudl)
  • Denisa Lajmarová a Unreal Ladykiller The Roadrynners „Rally“ (PRT)

Družstva:

  • Lucie Krauskopfová a Cessy Ritakim „Kessy“ (PRT)
  • Dita Korcová a Extra Pepe Elita Triumhans „Pepe“ (pudl)
  • Denisa Lajmarová a Unreal Ladykiller The Roadrynners „Rally“ (PRT)
  • Zuzana Pacáková a Kind of Crazy Černý Faun „Zidi“ (PRT)

Kategorie medium

Jednotlivci:

  • Martina Magnoli Klimešová a Czimota Kiki Irhaberki „Kiki“ (mudi) = loňský mistr světa automatická kvalifikace
  • Radka Mokrišová a Scooby Doo z Heřmanova Dvora „Easy“ (šeltie)
  • Kateřina Malačková a Dijon z Tylenu Moravia „Jackie“ (pyrenejský ovčák)
  • Kateřina Malačková a Abigail the Fabulous World „Izzy“ (pyrenejský ovčák)

Družstva:

  • Martina Magnoli Klimešová a Czimota Kiki Irhaberki „Kiki“ (mudi) = loňský mistr světa automatická kvalifikace
  • Radka Mokrišová a Scooby Doo z Heřmanova Dvora „Easy“ (šeltie)
  • Kateřina Malačková a Dijon z Tylenu Moravia „Jackie“ (pyrenejský ovčák)
  • Eliška Panáčová a Need for Speed Koryfej „Jive“ (šeltie)

Kategorie large

Jednotlivci:

  • Tereza Králová   a Explosive Essay „Say“ (borde kolie)
  • Radovan Liška a Oress Rubínové Srdce „Ory“ (border kolie)
  • Lucie Glejdurová a Baileys Bohemia Grant „Nessie“ (border kolie)

Družstva:

  • Tereza Králová   a Explosive Essay „Say“ (border kolie)
  • Radovan Liška a Oress Rubínové Srdce „Ory“ (border kolie)
  • Lucie Glejdurová a Baileys Bohemia Grant „Nessie“ (border kolie)
  • Tereza Otýpková a Tereza Bombardino Bohemia Grant „Jess“ (border kolie)

 

Suma sumárum aneb české úspěchy v číslech

Mistři světa v jednotlivcích large (Tereza Králová a Say)
Vicemistři světa v jednotlivcích medium (Katka Malačková a Izzy)

Vicemistři světa ve družstvech medium

1. místo agility jednotlivců large (Tereza Králová a Say)

2. místo jumping jednotlivců large (Tereza Králová a Say)

1. místo jumping družstev medium

1. místo jumping družstev large

Všechno je jednou poprvé         

agi Česká kategorie small byla poslední dobou terčem kritiky. Že není mezinárodně konkurenceschopná, že se u nás v této kategorii běhá na jistotu. Nicméně nastupuje nová generace týmů, které dokazují, že konkurenceschopní jsou. Jednou z nich je i Lucie Krauskopfová s Kessy, reprezentantka, která se blýskla 5. místem ve finále letošního European Open. A toto byl její první start na mistrovství světa.

Jaké je to postavit se poprvé na start mistrovství světa, jak jsi to celé prožívala?

Je to neuvěřitelný adrenalin a silný zážitek. Měla jsem štěstí, že jsme nastoupily na domácí půdě, a to ještě všechny ty zážitky a emoce umocnilo.

Na reprezentačním týmu byla vidět velká soudržnost, jaká byla atmosféra v týmu a co vám kladl na srdce team leader?

Atmosféra v týmu byla pohodová. Team leader zdůraznil, že jsme tam proto, že jsme byli vybráni jako ti nejlepší. A že věří, že předvedeme ty nejlepší výsledky.

Co bys řekla někomu, kdo je právě na začátku své agilitní dráhy, v podobné situaci, jako když jsi ty sama začínala?

Řekla bych, že i bez ideálních tréninkových podmínek lze něčeho dosáhnout. Chce to trpělivost. Nevzdat se, když se nedaří. Zároveň si ale nedávat příliš vysoké cíle a ke všemu přistupovat s respektem.

Foto: Pavel Košek

www.kossek.info

 

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->