Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Důsledná výchova je důležitá i pro čivavy!

Již potřetí si vás dovolujeme potěšit rozhovorem o čivavách. Nejprve jsme se zaměřili na čivavy ve výcviku, druhý rozhovor představil malého psího hrdinu z množírny a nyní vám přinášíme rady velmi zkušeného a dlouholetého chovatele plemene. Pojďte tedy s námi poodhalit něco zajímavého z chovu psů s průkazem původu. A určitě vás také napadá, co přijde příště? No, tak to si budete muset ještě týden počkat!


Témata: eCanisčivava
Důsledná výchova je důležitá i pro čivavy!

A je zde již třetí „čivaví“ čtvrtek. Tentokrát jsme pro náš rozhovor vybrali dlouholetého a velmi zkušeného chovatele čivav – pana Ing. Radka Veselého, který nás zasvětí do chovu, výchovy a prozradí nám také, jak jsou na tom čivavy s porody.

Pane Veselý, proč právě tak malé plemeno, jakým čivava bezesporu je? A kdy jste vy osobně začal s chovem a kam v něm směřujete?

 Celý život žil s naší rodinou nějaký psí kamarád. Na venkově jsme měli několik voříšků a pak belgické ovčáky malinois. Když jsme se ale stěhovali do Brna, měli jsme jen malou zahrádku, vybrali jsme si tedy plemeno čivava. S chovem čivav jsem začal v roce 2000 a založil jsem si k tomu účelu chovatelskou stanici Slunce Moravy. Z počátku jsme měli jen tři fenky, ale postupem času se naše smečka rozrostla. Odchovali jsme několik junior šampionů a šampionů a obdrželi jsme mnoho medailí a pohárů za vítězství ve výstavních soutěžích. Pro chov vybírám jen naprosto zdravé jedince, kteří odpovídají současnému standardu plemene čivava.

 č

Naše první tři čivavy – vlevo Tessy,  uprostřed tehdy výstavně velmi úspěšná Eimy Ellis Marrapa (JCh. CZ, JCh. SK, Ch. CZ, Ch. SK a Klubová šampionka, Vítěz plemene 2005 a Klubový vítěz 2005),  vpravo dlouhosrstá Axa, která letos ve 14 letech umřela.

Vaši domácnost s vámi sdílí, pokud jsem dobře počítala, jedenáct čivav. Jak se dá taková smečka dobře zvládnout a dokážete ji i adekvátně zaměstnat? 

V současné době máme dvanáct dospělých čivav a tři štěňata. Před pár lety jsme se přestěhovali na venkov. Máme tady opravdu velkou zahradu, kde se čivavky mohou pořádně proběhnout a proskákat. Také zde máme předváděcí ring pro trénink na výstavy. Pochopitelně se více pracuje se štěňaty a s výstavními jedinci, ale starší čivavky si rády užívají pohodlí svých pelíšků nebo se vyvalují na své válendě. A jak se taková smečka dá zvládnout? Každodenní prací, správnou výchovou a péčí o ně. Pejskům musí být jasné, co chceme a oni tomu musí rozumět, aby věděli, co mají dělat. Rozhodně nešetříme pamlsky za správně provedené pokyny. Na čivavky nekřičíme a nikdy je nebijeme. To většinou dělají lidé, kteří se při výchově dopouštějí chyb a nejsou důslední, nepoužívají stejné pokyny při výchově a pejsci jsou pak nejistí nebo nervózní, protože neví, co po nich páníček chce a co mají dělat.

  č č

              Yahya a Blizzard                                             Jork Slunce Moravy
    v
kočárku při čekání na výstavě                        nar. 24. 8. 2010 (syn Fanny)

Patří čivavy k plemenům, která zvládají samotu nebo jim je lépe, když jsou chované ve smečce?

Dospělé a starší čivavky snáší samotu poměrně dobře. Mladší psi vyžadují více pozornosti a času, dobrou výchovu a také se samotě musí postupně naučit. Pokud je to možné, máme čivavky u sebe. Třeba večer u televize si lehnou na nás nebo vedle nás a to jsou opravdu naprosto spokojené. Každá čivavka musí cítit, že ji má člověk rád, musíte ji pohladit a věnovat jí svůj čas.

Mohl byste tyto malé krásné psy nějak charakterizovat? Jakou mají opravdu povahu a může se začátečníkovi vymstít roztomilý vzhled pejska a tím pokazit správnou výchovu?  

O čivavách se říká, že je to malý pes s velkým odvážným srdcem. Hlídají si svůj dům a zahradu a každému cizímu dopředu hlásí, že tady je to naše. Ale když přijde návštěva, pak ji přivítají a po prvním očichání vesele vrtí ocáskem. Všechno je to o správné výchově a také o socializaci, tedy seznamování se s ostatními lidmi, aby se pejsek nebál a nebyl agresívní. To platí doma i venku na procházce. Nechávám čivavky od malička pohladit od cizích lidí, aby věděli, že není jenom páníček a jeho rodina, ale že existují i jiní lidé. Také všem zájemcům o štěňata říkám, že si hned od začátku musí rozhodnout, kde bude mít štěně svůj klidný koutek s pelíškem, kam může a kam naopak nesmí, že musí používat nejlépe jednoslovné a stále stejné pokyny. Rozhodně je špatné, kdy jednou štěně třeba do postele může a podruhé ne a pak zase ano. Tomu pejsek rozumět nebude a pochopitelně tam za páníčkem bude chtít pokaždé. Takže dobrá rada, buď tam čivavku pustíme a pak vždycky, nebo raději nikdy.

č

                            Blizzard del pequenos Mexicanos
nar. 15. 1. 2011, JCh. CZ, JCh. SK, Ch. CZ, Ch. SK, Klubový šampion. Na světové výstavě v Salzburku 2012 byl vybrán mezi osm nejlepších ze 42 juniorů.

Co si myslíte, že je pro toto moderní plemeno největším problémem?

Největším problémem pro čivavky je nezodpovědný majitel nebo dokonce chovatel. Pejsek má dostávat vyváženou psí potravu a rozhodně nemá být překrmován jídlem pro lidi. Dochází pak ke gastritidám, průjmům a přetěžování vnitřních orgánů, což pejsky pomalu zabíjí a také vede k obezitě, protože je přetížen oběhový systém. Ještě horší ovšem je, když má chovatel čivavku s nějakou vadou, např. s velkou fontanelou, křivou čelistí, vadnými klouby nebo neplnochrupou a takového jedince pak spojí s jiným se stejným problémem, a tak se tyto vady přenáší dál na štěňata.  Pak je majitel takové čivavky více u veterináře, místo aby si užíval život se zdravým psem. Je lépe takovou čivavu vyřadit z chovu a mít ji jen jako domácího mazlíčka.

V prosincovém čísle našeho časopisu jsme se ptali chovatelů na zajímavou otázku: „Jsou tři vrhy za život feny málo nebo naopak tak akorát?“ Co si myslíte vy jako chovatel nejmenšího plemene na světě?

 Vše záleží na zdravotním stavu fenky, na stavbě těla, velikosti a celkové kondici. Dle mých zkušeností je ideální váha fenky okolo 2,5kg a pokud je naprosto zdravá, nevidím důvod, proč by měla mít jen tři vrhy. Pokud sama bez problému porodí a následně odkojí a vychová štěňata, která jsou zdravá a nejlépe bez jakékoliv vady, tak může mít jednou za rok vrh třeba i šestkrát. Pokud tomu tak není, musí se vzít v úvahu všechna rizika a fenka, i když je opravdu z genetického pohledu kvalitní, může rodit pouze jednou. Zde je rozhodování naprosto individuální pro každou jednotlivou fenku.

 č č

              VRH S – Sisi 10 týdnů                                      VRH S – Smile 10 týdnů

Čivava je u nás velmi oblíbené nebo také módní plemeno. Dle námi dostupných informací je k prosinci roku 2017 do plemenné knihy zapsáno 22 000 jedinců. Jak se podle vás vyvíjí chov u nás oproti zahraničí?   

Čivava je u nás velmi oblíbeným plemenem, a když půjdete ve městě po ulici, většinou potkáte nějakou na procházce. Je jich tedy opravdu hodně, ale nejsem si zcela jistý, že je i tolik odpovědných chovatelů, kteří dbají na kvalitu svých vrhů. Rozhodně máme dobré chovatele, kteří kvalitní odchovy mají a dosahují pak i úspěchů na mezinárodních výstavách. V zahraničí tolik chovatelů jako v České republice není a počet čivav je tam nižší. Na nejvyšších soutěžích, jako jsou evropská nebo světová výstava psů, však většinou vyhrávají zahraniční chovatelé.

Čivava má také další specifikum a to, že se o zastřešení plemene starají dva chovatelské kluby – Klub chovatelů čivav a Chihuahua klub. Můžete nám přiblížit rozdíly mezi kluby? A proč jsou dva kluby pro jedno plemeno?

To se občas stává, že se část chovatelů domnívá, že vedení klubu nejde v chovatelství tím pravým směrem. Tak se stalo, že z původního Klubu chovatelů čivav a naháčů odešla část členů a v roce 2007 si založila Chihuahua klub. V roce 2015 se z důvodu zkvalitnění a jednoznačného vyprofilování klubu na chov čivav přesunulo plemeno mexický naháč do jiného klubu a od roku 2015 existuje původní klub pod názvem Klub chovatelů čivav, z. s. Zvýšil se důraz a přísnost na kvalitu čivav, které se zúčastní popisného svodu. V případě menších vad se tyto zapisují do karty popisného svodu a hlavní poradkyně chovu pak doporučí krytí pouze s takovým jedincem, který tuto vadu nevykazuje. Pokud má čivava závažnou vadu, např. otevřenou fontanelu, váhu nad tři kilogramy atd., není zařazena do chovu.

Když bych po vás nyní chtěla uvést nějakého opravdu skvělého matadora plemene – slavného českého psa, který by vás napadl a z jakého důvodu?

 Protože jsem aktivní chovatel, nechci zde uvádět ještě žijící psy, a to proto, abych na někoho nezapomněl a také proto, že každý máme přece jen trochu jiný vkus. Proto vzpomenu na psa jménem Kelíček ze Sídlberku, který se mi opravdu líbil, když jsem s chovem čivav začínal, další bude Eimy Ellis Marrapa, moje první šampionka a ještě Colombina Bohemia Kevin, která mimo jiné vyhrála na evropské výstavě i ve třídě veteránů.

č č

          Yahya Rawa Action Alet                                   Fanny Slunce Moravy
             nar. 1. 11. 2014                                                   nar. 23. 12. 2007
JCh. CZ, JCh. SK, Ch. CZ, Ch. SK  JCh. CZ

Jedna otázka tu však ještě nepadla. Zajímalo by mne, jak je to s porody. Říká se, že čivava patří mezi plemena, která mají porody velmi často špatné a komplikované. Vy jste opravdu zkušený chovatel, jak to tedy je?

Budu vycházet ze své chovatelské činnosti a svých praktických zkušeností. Obecně lze říct, že fenka s váhou okolo 2,5 kg porodí většinou přirozeně a lépe, oproti drobnější fence. Naše Tessy vážila 2,6 kg, rodila poprvé ve dvou letech a pak každý rok, celkem pět vrhů. Vždy přirozeně, naprosto bez problémů a to jednou měla pět štěňat a rodili jsme celou noc. Naše Harmonie měla jen 2,0 kg, poprvé rodila také ve dvou letech a museli jsme jet za veterinářem na císařský řez, a to měla jen dvě štěňata. Upravili jsme krmení, přidali více bílkoviny a chodili na častější vycházky do přírody, aby se více osvalila. Za rok jsme nakryli podruhé a tentokrát odrodila dvě štěňata sama. Za další dva roky jsme opět nakryli a museli jsme zase jet za veterinářem na císařský řez. Požádal jsem veterináře současně o kastraci a v pěti letech tak ukončil možnost mít na ní další vrh. Takže rozhodnutí o počtu vrhů fenky je naprosto individuální a vždy závisí na její kondici.

Jak zvláštní péči čivaví maminka potřebuje? A co štěňátka? 

Budoucí čivaví maminka potřebuje bezpečné a klidné místo pro porod. Osobně si myslím, že nejraději by čivavka rodila v naší posteli. V naší chovatelské stanici máme porodnu vedle postele, abychom nepřehlédli, že se porod blíží. Dle vlastních zkušeností musím říci, že každý zkušený chovatel pozná, že do dvou hodin začne fenka rodit. Při porodu pak fenkám pomáháme s největší opatrností a postaráme se o právě narozená štěňata. Často se fenka nemůže dostat k pupeční šňůře, tak jí musíme pomoci s jejím přerušením. Samozřejmě sledujeme, zda vyšly všechny placenty. Vzhledem k tomu, že po porodu ležíme vedle fenky, je čivavka klidnější a může si odpočinout. Také se musíme postarat o výživu kvalitním krmením a samozřejmě musíme nosit fenku ven udělat potřebu, protože většinou první tři dny po porodu štěňata sama neopustí. Štěňata po porodu zvážíme a pak sledujeme porodní váhu, a zda přibírají. Obecně se dá říct, že za deset dní po narození bude jejich váha dvojnásobná. V případě, že je štěně malé, nebo má slabší sací reflex, musíme přikrmovat umělým psím mlékem každé tři hodiny. Pokud štěňata přežijí první tři dny, je většinou vyhráno.

Co by chovatel neměl opomíjet při volbě rodičovského páru a na co je dobré se zaměřit?

 Při volbě budoucích čivavích rodičů je nejdůležitější zdravotní stav psa i fenky, povaha obou rodičů a jejich rodokmen. Zde je třeba vybírat rodiče tak, aby se jejich kvality zdůraznily a případné nedostatky potlačily. Proto hledáme v rodokmenu takové psy, kteří přenášejí své kvalitní geny na štěňata. Nebudu se pouštět do odborného výkladu, ale většině chovatelů připomenu, že by se měli seznámit, a to nejlépe osobně, se psy, kteří jsou uvedeni v průkazu původu. Pak bude poměrně vysoká pravděpodobnost, že jak kvalitní jsou předkové, tak kvalitní budou i štěňata.

 č č

Yahya a Uma Slunce Moravy na zahradě                    VRH S 

A co zdravotní testy? Máte nějaké povinné, a které byste případně vy jako chovatel doporučil ještě navíc? 

V Klubu chovatelů čivav nemáme povinné žádné testy. Pro zařazení do chovu se čivava musí zúčastnit minimálně jedné výstavy se zadáváním titulu CAC (mezinárodní, národní, klubová nebo speciální výstava) a pak následuje popisný svod, kdy rozhodčí s aprobací pro plemeno provede hodnocení psa. Pokud má čivavka nějaké nedostatky, rozhodčí je zapíše do karty popisného svodu a pokud nezaznamená žádné vady vylučující z chovu, tak je daná čivava uznána jako chovná. Všem chovatelům doporučuji po prvním roce věku svých pejsků nechat udělat vyšetření na luxaci pately. Seznam veterinářů, kteří mají oprávnění toto provádět, najdete na stránkách ČMKU.

Na závěr se musím zeptat, co byste vy plemeni a našemu chovu popřál do dalších let?

 Chtěl bych zde především poděkovat chovatelům, kteří chovají krásné a zdravé čivavy a také těm, kteří dovezou kvalitní jedince ze zahraničí a pomáhají tak zvyšovat úroveň chovu čivav u nás. Našim čivavkám bych pak popřál hodně zodpovědných chovatelů, kteří nehledí na množství odchovaných štěňat, ale na jejich kvalitu. A do dalších let bych popřál všem chovatelům mnoho úspěchů nejen na domácích, ale i na evropských a světových výstavách psů.

č

     Yahya Rawa Action Alet – nar. 1. 11. 2014 JCh. CZ, JCh.SK, Ch. CZ, Ch. SK

Foto: Ing. Radek Veselý

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->