Používáním těchto stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookies na vašem zařízení.

Černé perly la Xalia Noire

Za briardy podruhé! Tentokrát zavítáme do chovatelské stanice Marcely Fišákové – la Xalia Noire. Jak již její název napovídá, najdeme v ní především jedince v černé barvě. Proč? A co dělá briardy tak skvělými? A víte, že se s nimi lze věnovat i pasení? To všechno už je ale předmětem následujícího rozhovoru…


Černé perly la Xalia Noire

Druhý rozhovor směřujeme na chov černých briadrů. A pokud zrovna vám tato barva hodně říká, pak je pro vás naše povídání jako dělané. Sympatická Marcela Fišáková sice preferuje výstavní jedince, ale to vůbec neznamená, že ti její neumí „vzít“ za práci. Pojďte se s námi podívat, jak se tedy žije v la Xalia Noire...

Marcelo, jak dlouho se věnujete chovu briardů a proč právě ti černí (náhoda nebo úmysl)?

Briardům se věnuji od svých osmnácti let, což už je opravdu dlouho. Jako prvního briarda jsem si pořídila plavého psa po pracovně vedeném otci, který měl několik zkoušek z výkonu. V té době jsem i já měla představu udělat ze svého Arise „Camilo Nero“ psa s mnoha zkouškami z výkonu, ale jak to tak chodí, přišlo miminko a s ním i málo času na psa. Aris žádnou zkoušku nesložil, i když na pár z nich jsme spolu byli, ale vždy jasně „řekl“, že do mokré trávy na stopě prostě nepůjde. A bohužel mě ve svých sedmi letech náhle opustil. Účastnila jsem se s ním také výstav, ale Aris měl světle plavou srst, což není úplně dobré, tak tomu i naše umístění vždy odpovídala. A v té době jsem si prostě řekla, že „černá je černá“, a proto chovám jen černé briardy. Samozřejmě, jak se říká: „nikdy neříkej nikdy“, třeba i já si jednou toho plaváka zase pořídím, nebo nejlépe odchovám.

Černé perly la Xalia Noire
Camilo Nero (Dimo z Michal x Asta Bretova zahrada)

Kolik máte celkem psů tohoto plemene a seznámila byste nás s nimi blíže?

V současné době mám čtyři černé briardy. Nejdříve jmenuji asi zatím svoji nejúspěšnější fenu „Terezku“ Annouk Bella´s Liberi, která má mnoho výstavních úspěchů, z nichž pro mě nejcennější je dvakrát UEBB (Union Européennedu Berger de Brie) vítězka a Světová vítězka veteránů Lipsko 2017. Další je „dcera“ (Annouk) Xalia Dalido, která je šampionkou CZ, PL a věnuje se pasení, kde již má složené zkoušky ZVOP, HWT TS, IHT 1. Pak máme již „vnučku“(Annouk) Britney la Xalia Noire, která má v necelých dvou letech Klubového Junior šampiona, Junior šampiona a je šampionkou CZ. Neztratí se však ani u ovcí, kde má již složené zkoušky NHAT a HWT TS. Xalia a Britney nežijí se mnou, ale u mé kamarádky, která se jim věnuje jak u oveček, tak i ve výstavním kruhu. A posledním přírůstkem je teprve tříměsíční pes C´Hamlet la Xalia Noire, jehož matkou je Annouk Bella´s Liberi a pevně doufám, že se neztratí ani ve výstavním kruhu, ani i u oveček.

Černé perly la Xalia Noire Černé perly la Xalia Noire
Annouk Bella´s Liberi                               Xalia Dalido

Černé perly la Xalia Noire  Černé perly la Xalia Noire
Britney la Xalia Noire                                      C´Hamlet la Xalia Noire

Co na briardech opravdu milujete?

Na briardech nejvíce miluji jejich povahu, nejenže jsou velice přátelští, ale zároveň umí být i velice ostražití. Také pro jejich krásnou srst, která sice potřebuje česání a údržbu, ale pak je radost pohledět na briardíka prohánějícího se po zahradě. A i proto, co jsou schopni vymyslet jak venku, tak i doma. Myslím, že se s nimi člověk nenudí. Můj teprve tříměsíční Hamlet vyhrabe celou misku vody ven a je mu jedno, jestli je miska venku nebo doma, zábava musí být.

Černé perly la Xalia Noire
Xalia Dalido

Hojně se věnujete výstavám, proč právě toto a jak moc se na výstavu připravujete?

Černé perly la Xalia Noire Výstavy byly mým snem snad od mého úplně prvního psa, kterého mi koupili rodiče. Byl to drsnosrstý jezevčík, bohužel však bez rodokmenu, takže na výstavy nemohl. Jelikož pocházím z Brna, tak moje první návštěva výstavy samozřejmě směřovala na Intercanis, a to jsem byla ještě na základní škole. Hned bylo jasné, kam se  se svým dalším psem vydám. Sice jsem musela na toho výstavně úspěšného psa chvilku čekat, ale vyplatilo se. Už moje první černá fena Notre Dame Bay Xalia Kasiterit posbírala mnoho titulů a podle ní se také jmenuje má chovatelská stanice. Příprava je samozřejmě potřeba, ale zase se to nesmí přehánět, černého briarda, pokud o něj pečujete průběžně, ne jen před samotnou akcí, stačí před výstavou vykoupat, učesat a může se jet.

Takže chlupy a česání vám asi opravdu nevadí. Jak pečujete o srst svých psů?

O srst svých briardů pečuji různě, v zimě je před každým česáním vykoupu a pak vyčešu, koupu a češu dle času a toho jak se miláčkové stačí kde zašpinit. Jarní a letní období je lepší, nejraději je nechávám vyplavat v rybníku a pak jen kartáčuji, nemám daný nějaký čas, určitě to není každý týden. Také záleží na tom, kdy se jede na výstavu. Já své briardy těsně před ní nekoupu, nejlepší je tak čtrnáct dní předem, aby nebyla srst moc jemná.

Vždycky mě zajímalo, zda psi s takovou srstí přes oči dobře vidí? Nebo je lepší jim dávat ony gumičky pro lepší rozhled?

Vždy záleží na tom, jak se člověk o své briardy stará a jakou mají dispozici k srsti. Jsou jedinci, kteří vidí v pohodě, ale jsou i tací, kteří mají na hlavě tolik chlupů, že přes ně opravdu nevidí, tak je gumička pro lepší rozhled potřeba. Moji psi nosí gumičku jako módní doplněk, když s nimi někam jdu, při běhání na zahradě si gumičky moc neužijí, jelikož jí většinou najdu někde v trávě nebo zavěšenou na keři.

Zmiňujete se i o pasení, zkoušela jste to sama, a jak vám to případně šlo?

Pasení oveček, když se na něj člověk dívá, vypadá velice jednoduše, s tím jsem také šla se svojí Terezkou poprvé k ovečkám.  Jak jsem ale zjistila, není to tak snadné, pes neví, co má dělat a ze začátku neposlouchá a jako největší sranda se mu jeví honění oveček. A ovce také sem tam zrovna nespolupracují, jak by měly. Jsou to všechno živá zvířata a i ta mají někdy svůj den.

Je těžké s briardy pást ovečky nebo to mají opravdu vrozené?

Pokoušela jsem se pást s Terezkou, která se jevila jako nadaná. Nějaké vlohy tam byly, ale jakmile jsem jí jen trochu povolila, tak šla hned ovce lovit, takže naše pasení vcelku rychle skončilo. Teď se chystám udělat další pokus se synem Terezky – s Hamletem a pevně doufám, že se nám povede mnohem lépe.

Čemu jinému se s briardy věnujete nebo na co pomýšlíte?

Samozřejmě s briardy se dá dělat spousta věcí, ale je také potřeba dostatek času, teď jsme odchovali dva vrhy, takže ho bylo poměrně málo. Jinak nejvíce bych se chtěla věnovat právě pasení. A na co pomýšlím? Opět se vrátit ke sportovnímu výcviku, takže stopy, obrany a poslušnost. Briard je zařazený mezi služební plemena, a myslím si, že tam to místo má oprávněně, ale dnes je málo briardů, kteří se se svými majiteli sportovní kynologii  věnují.

Černé perly la Xalia Noire
Vrh „C“ la Xalia Noire

Briardy chováte opravdu dlouho. Pamatujete ještě dobu, kdy se tito psi kupírovali. Jak se vy jako chovatel díváte na zákaz kupírování?

Můj první briard neměl kupírované uši a nijak mi to nevadilo, jelikož chovám i bearded kolie,tak mi to ani nepřišlo. Ovšem na výstavách, kde bylo více kupírovaných jedinců, jsem viděla, že mají větší úspěch, takže můj další pes, tentokrát fenka byla již kupírovaná. Za sebe říkám, že měli hezčí hlavu.  Jakmile se kupírování zakázalo, tak mě to trochu mrzelo, ale jak jsem se již zmínila, mám beardedky a v tomto ohledu si jsou v hlavě dost podobní. Můj první nekupírovaný pes neměl nikdy žádný problém, co se týče zánětu v uších, druhá již kupírovaná holka měla zánět v uších a antibiotika skoro na osm týdnů. Nechala bych na každém, jak se rozhodne a zda se mu to líbí tak, či tak. Ne to prostě zakázat!

Černé perly la Xalia Noire Černé perly la Xalia Noire
Notre Dame Bay Xalia Kasiterit                               Annouk Bela´s Liberi

Když jste zmínila také bearded kolie, nejde se nezeptat. Jak byste tato plemena rozdílově popsala?

Mám doma fenu a psa bearded kolie, vzhledem jsou si velice podobní, kolikrát se i návštěvy diví, že to není stejné plemeno, obzvláště po zákazu kupírování. Ovšem povahově je každý jiný, bearded kolie je veselá, hravá a s každým se hned kamarádí. Jakmile se jde ven, má obrovskou radost a dokáže to dát pořádně najevo hlavně svým štěkáním, a jak se říká, kdyby k nám přišel zloděj, beardetka mu „uvaří“ kafe a bude si s ním hrát. Briard je přece jen ostražitější, není hned s každým kamarád a vetřelce by rozhodně domů nepustil. Když se naše Tereza postaví do branky, tak si každý hned rozmyslí, jestli má jít dál.

Černé perly la Xalia Noire
Sunpoint Providenc

Je něco, co byste na briardech nebo chovu změnila?

Na chovu briardů bych toho asi moc neměnila, myslím, že briard odchovaný u nás, tím myslím Českou republiku, se ve světě opravdu neztratí, svoje odchovy mám po celé Evropě. V chovu bych se asi více zaměřila na povahy, málo se s nimi cvičí a pracuje a to se dle mě odráží i na povaze.

Černé perly la Xalia Noire
Terezka

Co plánujete se svými psy pro tento rok?

Se svými psy plánuji účastnit se hlavně výstav jak u nás, tak i v zahraničí, hlavně mám ráda výstavy pořádané Klubem chovatelů briardů. Jak u nás, tak v zahraničí, tam totiž vždy posuzuje rozhodčí specialista, takže hodnocení od něj si velice vážím. Pokusit se znovu začít pást ovečky a zkusit už i zmiňovaný sportovní výcvik.

Děkuji vám za rozhovor

Foto: archiv Marcely Fišákové

www. xalia.hys.cz

Doporučujeme z našeho e-shopu
MERCH eCanis
Novinka
Pytlopamlskovník eCanis - velký

Pytlopamlskovník eCanis, který je k dispozici v naší nabídce, se vyznačuje jednoduchým a funkčním designem. Může se nosit hned třemi různými způsoby: volně připnutý k opasku pomocí malé karabiny,  jako kabelka přes rameno,  pevně připnutý k opasku. 

ZB000789
od 450
MERCH eCanis
Novinka
Plastová kartička Můj pes je sám doma!

Plastová kartička ve velikosti platební karty do peněženky pro případ nouze, pokud by váš pes zůstal doma sám. Na zadní straně je opatřena kontaktmíni údaji.

Skladem
ZB000505
59
MERCH eCanis
Deštník eCanis

Už nikdy nemusíte moknout! Vybavte se do jakéhokoliv deštivého počasí krásným a stylovým deštníkem z naší dílny, který rozjasní každý pošmourný den. Barva bílá s potiskem eCanis a naší sympatické maskotky – maliňačky Dior.

Skladem
ZB000504
250
MERCH eCanis
Výstavní pamlskovník

Malý pamlskovník kolem pasu je vhodný zejména při předvádění psa na výstavách. Využít ho lze ale i při dalších kynologických aktivitách či při běžných procházkách. Ruční zakázková práce, vyrobeno v ČR.

ZB000495
od 250
MERCH eCanis
Pouzdro na mikrotenové sáčky

Textilní pouzdro na sáčky na psí exkrementy – zásobník na pytlíky na psí trus. Díky praktické karabině jej lze zavěsit například na opasek a je tak vždy pohodlně po ruce.

ZB000486
od 125
Novinka
Sušené krůtí krky

Křupavý pamlsek s vysokým obsahem vápníku a hodnotných bílkovin. Blahodárně působí na kosti a srst.

ZB000462
od 22
Novinka
Sušené hovězí plíce

Vhodné pro obézní psy díky nízkému obsahu tuku. Jsou křehké a měkké a tak jsou skvělým pamlskem pro štěňata, starší psy, ale také pro psy, kteří mají problémy s chrupem. Prospívá rovnováze hladiny žaludečních šťáv. 

ZB000458
od 21
Novinka
Sušené hovězí srdce

Dietní pamlsek s vysokým obsahem bílkovin. Vhodné zejména pro psy s nadváhou. Hodí se také pro staré psy, kteří mají problémy se zuby.

ZB000453
od 26
Novinka
Obojek SOFTY
Obojek SOFTY
Vyberte barvu

Odolný perforovaný ručně vyráběný obojek Softy je navržen k maximálnímu pohodlí vašeho psa. Objektivně lehký a vzdušný materiál, který ovšem neztrácí svou pevnost a odolnost.

ZB000096
od 0
Lanové vodítko EASY LONG - TWIST | MINI

Kvalitní, ručně vyráběné vodítko s originálním posuvným systémem umožní zkracování a prodlužování vodítka v celé délce snadným pohybem několika prsty.

ZB000299
od 539
Kam dál ...



-->